SCENARIU. Propunerea PSD pentru șefia Comisiei SRI: Un deputat social-democrat pe care Parlamentul l-a scăpat de DNA

Redactor:
Gandul
SCENARIU. Propunerea PSD pentru șefia Comisiei SRI: Un deputat social-democrat pe care Parlamentul l-a scăpat de DNA
Eugen Bejinariu/ Sursă FOTO: Octav Ganea - Mediafax Foto

Partidul Social Democrat îl propune pentru șefia Comisiei parlamentare pentru controlul SRI pe Eugen Bejinariu, deputat care a scăpat de urmărirea penală după ce Camera Deputaţilor a respins solicitarea procurorilor DNA din 2017.

Un nou scenariu apare în politica românească după ce propunerea privind numirea lui Eugen Bjinariu la șefia Comisiei a fost transmisă marți, 26 mai, Birourilor permanente reunite, potrivit Agerpres.

Eugen Bejinariu și controversele din 2017

Partidul Social Democrat a decis în 2017 să îl salveze pe Eugen Bejinariu de procurorii DNA, în condițiile în care, la acel moment, social-democrații aveau majoritate în Parlament și deja începuseră să modifice legislația penală.

Plenul Camerei Deputaților a respins cererea DNA de urmărire penală a lui Eugen Bejinariu cu 183 de voturi „împotrivă” 88 de voturi „pentru” și două abțineri. În cadrul discursului susținut de la tribuna sălii de plen, Bejinariu a declarat că respinge categoric acuzația privind comiterea vreunui abuz în serviciu și că acuzațiile aduse de DNA sunt complet nefondate, el solicitând deputaților să se pronunțe prin vot asupra cererii DNA potrivit propriei lor conștiințe.

„Resping categoric acuzația că aș fi comis vreun abuz în serviciu. Acuzațiile sunt complet nefondate. Nu sunt acuzat că ar săvârșit vreo infracțiune de corupție sau ar fi dobândit vreun folos necuvenit. Nu am avut atribuții de negociere și am demonstrat că deciziile au fost luate oficial cu mult înainte ca eu să fiu numit în Guvern. Nu există nicio probă în dosar că aș fi comis o infracțiune”, a spus Bejinariu.

Acesta a ținut să precizeze că contractul încheiat între Guvernul României și Microsoft Irlanda este parte a unui act normativ adoptat de Guvernul României, iar semnătura sa în numele Guvernului a fost acordată în baza unui mandat imperativ al HG care a aprobat contractul și l-a desemnat explicit. El a mai spus că semnarea contractului între Guvernul României și Microsoft Irlanda a fost decisă prin adotarea de către Guvern a unui act normativ, cu respectarea legii privind achizițiile publice, și a avut toate avizele juridice și de conformitate în toate etapele.

Schimbări sugerate de PSD

În plus, PSD îl propune pe deputatul Mitică Mărgărit ca membru în cadrul Comisiei în locul dpeutatului Marian Cucșa, care ocupă în prezent funcția de vicepreședinte al acesteia.

De asemenea, Partidul Social Democrat l-a înlocuit pe Dorel Căprar, recent exclus din partid, din Comisia pentru controlul activității Serviciului de Informații Externe cu deputatul Vlad Bondea.

Inchide