Harta digitală a defrișărilor, creată de echipa de IT-iști a României, a câștigat competiția EU Datathon organizată de Comisia Europeană

Harta digitală a defrișărilor, creată de echipa de IT-iști a României, a câștigat competiția EU Datathon organizată de Comisia Europeană
Echipa de IT-iști români care a creat o hartă a defrișărilor în România, pe care intenționează să o extindă și pentru alte state europene, a câștigat un premiu european de prestigiu din partea Comisiei Europene
Publicat: 18/10/2020, 00:00

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

Echipa de IT-iști români care a creat o hartă a defrișărilor în România, pe care intenționează să o extindă și pentru alte state europene, a câștigat un premiu european de prestigiu însoțit de un cec de 12.000 de euro din partea Comisiei Europene. Sistemul informatic conceput de echipa Digital Dryads folosește datele satelitare pentru protejarea pădurilor împotriva defrișărilor ilegale.

Cei 4 români reuniți în echipa Digital Dryads au câștigat provocarea numărul 4 – „O Europă pregătită pentru era digitală” – a competiției EU Datathon 2020.

Proiectul românilor, Digital Forest Dryads of Copernicus, folosește imagini surprinse din satelit cu ajutorul programului european Copernicus pentru a monitoriza pădurile și pentru a combate defrișările ilegale.

„Pădurile sunt fundamentale pentru calitatea aerului pe care îl respirăm și pentru calitatea apei din râurile care alimentează, direct sau indirect, rețelele de apă potabilă ale orașelor. De asemenea, pădurile joacă un rol cheie în combaterea schimbărilor climatice, deoarece absorb și stochează CO2 în biomasa lor, împiedicându-l să pătrundă în atmosferă. Pădurile ajută la minimizarea impactului furtunilor și inundațiilor prin controlul eroziunii solului, deoarece rădăcinile copacilor întăresc solul. V-ați imaginat vreodată cum ar fi viața fără păduri?”, justifică echipa României impactul și importanța proiectului.

„Luăm și prelucrăm materii prime forestiere, cum ar fi lemnul și cheresteaua, și le folosim pentru o varietate de produse, de la hârtie igienică, șervețele, dopuri de plută sau caiete până la articole mai grele, cum ar fi mese, scaune sau lemn simplu pentru ardere. Societatea noastră nu este încă pregătită să renunțe la această resursă”, mai scriu IT-iștii din echipa României.

Echipa României, formată din patru IT-iști cu experiență, se numără printre cele 5 echipe câștigătoare din totalul de 121 de competitori din statele UE

Răzvan Pistolea, absolvent de info la Politehnica din București,

Răzvan Pistolea

Andrei Mocanu, absolvent de telecomunocații la Universitatea Ovidius din Constanța și la Poli București

Andrei Mocanu

Adnan Temur, absolvent de telecomunocații la Universitatea Ovidius din Constanța și la Politehnica București

Adnan Temur

Sergiu Eftimie, absolvent de info la Universitatea Titu Maiorescu din București și doctorand în securitate cibernetică la Universitatea Tehnică Militară


Proiectele câștigătoare la EU Datathon 2020

Echipa GeoFluxus (Belgia, Grecia, Lituania) a câștigat provocarea numărul 1 – „Un pact verde european”, britanicii reuniți în „Team FinLine” au luat premiul Comisiei Europene pentru tema „O economie în serviciul cetăţenilor”, Next Generation Democracy (Danemarca) a câștigat provocarea cu numărul trei „Un nou impuls pentru democrația europeană”, în timp ce  cei patrul IT-iști români au primit premiul pentru provocarea cu numărul patru – „O Europă pregătită pentru era digitală”, cu proiectul Digital Forest Dryads of Copernicus (România).

Premiul publicului a fost adjudecat de Team FinLine (UK) – o aplicație care ajută firmele mici și mijlocii să-și evalueze viabilitatea și care oferă consiliere gratuită pentru obținerea de investiții.

EU Datathon este un concurs anual organizat de Comisia Europeană care invită persoanele pasionate de date să dezvolte aplicații noi, inovatoare, care să utilizeze numeroasele seturi de date puse la dispoziția publicului de UE

Premiile puse în joc au avut valoarea totală de 100.000 de euro.

„Cu 121 de contribuții din întreaga lume, participarea în acest an a fost cea mai mare din istoria concursului. Interesul ridicat față de datele deschise arată că putem utiliza mai bine volumul enorm al acestui tip de informaţii pe care îl avem la dispoziţie. Intenționăm să facem acest lucru pentru a îmbunătăți procesul de elaborare a politicilor și, cel mai important, viețile oamenilor.”, a declarat comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

„Felicit cele 12 echipe finaliste pentru că au prezentat idei excelente privind modele de afaceri concrete și întreprinderi sociale. Toate acestea au declanșat abordări și soluții inovatoare adecvate pentru a ajuta Europa să facă față provocărilor cheie prin utilizarea datelor deschise ale UE.”, a adăugat Comisarul pentru buget și administrație, Johannes Hahn.

EU Datathon este organizat în fiecare an de către Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, în strânsă colaborare cu Comisia Europeană.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere legale. Ce compensaţii trebuie să primeşti de la...
Surpriza Dacia pentru toți ROMÂNII. Anunțul a fost făcut azi!
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cum poate fi anihilat în doar două secunde virusul SARS-CoV-2. Descoperirea medicilor din Israel
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Ziua Națională a României, MARCATĂ la Constanța
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Un bărbat a murit după ce a coborât din mașină să-și remedieze o avarie
Cea mai cumplită veste pentru România tocmai a venit: "Să sperăm că nu ajungem acolo"
Răsturnare de situație: Cine pleacă de la Antena Stars după bătaia de la toaletă? „Mi-au...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...