Medic român, premiat la nivel internațional pentru un tratament revoluționar împotriva diabetului

Medic român, premiat la nivel internațional pentru un tratament revoluționar împotriva diabetului
Doctorul Alin Ştirban (în mijloc) este director în cadrul Institutului pentru Cercetarea Metabolică Profil din Neuss
Publicat: 04/09/2020, 00:00

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

Medicul Alin Ştirban, membru fondator al Societăţii de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, este primul român căruia i-a fost acordat premiul de cercetare Fritz-Worwag, distincţie destinată medicilor diabetologi care au o contribuţie ştiinţifică importantă în utilizarea preventivă şi terapeutică a biofactorilor în cazul complicaţiilor provocate de diabet.

Potrivit Agerpres, medicul Ştirban, care este director în cadrul Institutului pentru Cercetarea Metabolică Profil din Neuss, a primit premiul științific în valoare de 10.000 de euro, cu ocazia Congresului Societăţii Germane de Diabet, organizat la Berlin.

Medicul român este considerat un expert în terapia complicaţiilor provocate de diabet”, a precizat la ceremonia de decernare a premiului preşedintele juriului, prof. dr. Konrad Federlin, din Giessen, Germania.

În timpul cercetărilor sale în domeniul diabetului, care au durat ani la rând, Alin Ştirban s-a ocupat, potrivit sursei citate, în special de biofactorul benfotiamină, un precursor biodisponibil al vitaminei B1 (tiamina), care s-a folosit mai ales în terapia neuropatiei diabetice, arată sursa citată.

Tratamentul descoperit de dr. Știrban, eficient și pentru pacienții cu diabet zaharat cu risc cardiovascular mare

Astfel, în studiile realizate în Clinica de Diabet a Centrului Cardiac şi Diabetic NRW, Bad Oeynhausen, medicul român a obţinut date clinice relevante cu privire la proprietăţile protective vasculare ale administrării vitaminei B1, precursor al benfotiaminei, la persoanele cu diabet.

Cercetările doctorului Ştirban demonstrează că benfotiamina este folosită în special în terapia neuropatiei diabetice, având un potenţial de protecţie chiar şi în cazul persoanelor cu diabet zaharat cu risc cardiovascular mare.

De asemenea, studiul arată şi că efectul protector al benfotiaminei este cel mai promiţător în fazele timpurii ale leziunilor vasculare.

„În calitate de preşedinte al Societăţii de Neuropatie Diabetică, societate din care dr. Alin Ştirban face parte, nu pot decât să mă bucur pentru recunoaşterea internaţională oferită colegului nostru prin premiul de cercetare Fritz-Worwag. Suntem mândri de rezultatele obţinute de dr. Alin Ştirban în domeniul prevenţiei şi tratamentului complicaţiilor asociate diabetului zaharat şi sperăm că munca sa va fi încununată de succes în continuare, totul în beneficiul persoanelor cu diabet zaharat”, a declarat conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu, preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, potrivit comunicatului de presă.

De asemenea, Alin Ştirban a putut demonstra că provitamina poate proteja vasele de sânge atât împotriva efectelor nocive ale hiperglicemiei, cât şi faţă de substanţele toxice produse în urma fumatului.
Premiul de cercetare Fritz-Worwag a fost acordat pentru prima oară în 1988 prof. dr. Klaus-Henning Krause, de la Institutul Friedrich Bauer din Munchen, până în prezent fiind înmânate opt astfel de distincţii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași:...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Secretele neștiute ale NASA: De la inovații medicale la cultivarea plantelor în spațiu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier