Medic român, premiat la nivel internațional pentru un tratament revoluționar împotriva diabetului

Medic român, premiat la nivel internațional pentru un tratament revoluționar împotriva diabetului
Doctorul Alin Ştirban (în mijloc) este director în cadrul Institutului pentru Cercetarea Metabolică Profil din Neuss
Publicat: 04/09/2020, 00:00

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

Medicul Alin Ştirban, membru fondator al Societăţii de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, este primul român căruia i-a fost acordat premiul de cercetare Fritz-Worwag, distincţie destinată medicilor diabetologi care au o contribuţie ştiinţifică importantă în utilizarea preventivă şi terapeutică a biofactorilor în cazul complicaţiilor provocate de diabet.

Potrivit Agerpres, medicul Ştirban, care este director în cadrul Institutului pentru Cercetarea Metabolică Profil din Neuss, a primit premiul științific în valoare de 10.000 de euro, cu ocazia Congresului Societăţii Germane de Diabet, organizat la Berlin.

Medicul român este considerat un expert în terapia complicaţiilor provocate de diabet”, a precizat la ceremonia de decernare a premiului preşedintele juriului, prof. dr. Konrad Federlin, din Giessen, Germania.

În timpul cercetărilor sale în domeniul diabetului, care au durat ani la rând, Alin Ştirban s-a ocupat, potrivit sursei citate, în special de biofactorul benfotiamină, un precursor biodisponibil al vitaminei B1 (tiamina), care s-a folosit mai ales în terapia neuropatiei diabetice, arată sursa citată.

Tratamentul descoperit de dr. Știrban, eficient și pentru pacienții cu diabet zaharat cu risc cardiovascular mare

Astfel, în studiile realizate în Clinica de Diabet a Centrului Cardiac şi Diabetic NRW, Bad Oeynhausen, medicul român a obţinut date clinice relevante cu privire la proprietăţile protective vasculare ale administrării vitaminei B1, precursor al benfotiaminei, la persoanele cu diabet.

Cercetările doctorului Ştirban demonstrează că benfotiamina este folosită în special în terapia neuropatiei diabetice, având un potenţial de protecţie chiar şi în cazul persoanelor cu diabet zaharat cu risc cardiovascular mare.

De asemenea, studiul arată şi că efectul protector al benfotiaminei este cel mai promiţător în fazele timpurii ale leziunilor vasculare.

„În calitate de preşedinte al Societăţii de Neuropatie Diabetică, societate din care dr. Alin Ştirban face parte, nu pot decât să mă bucur pentru recunoaşterea internaţională oferită colegului nostru prin premiul de cercetare Fritz-Worwag. Suntem mândri de rezultatele obţinute de dr. Alin Ştirban în domeniul prevenţiei şi tratamentului complicaţiilor asociate diabetului zaharat şi sperăm că munca sa va fi încununată de succes în continuare, totul în beneficiul persoanelor cu diabet zaharat”, a declarat conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu, preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, potrivit comunicatului de presă.

De asemenea, Alin Ştirban a putut demonstra că provitamina poate proteja vasele de sânge atât împotriva efectelor nocive ale hiperglicemiei, cât şi faţă de substanţele toxice produse în urma fumatului.
Premiul de cercetare Fritz-Worwag a fost acordat pentru prima oară în 1988 prof. dr. Klaus-Henning Krause, de la Institutul Friedrich Bauer din Munchen, până în prezent fiind înmânate opt astfel de distincţii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase