B.A.Stănescu: FILB, care a deschis drumul altor festivaluri, pune publicul în legătură cu scriitorii

B.A.Stănescu: FILB, care a deschis drumul altor festivaluri, pune publicul în legătură cu scriitorii
Publicat: 04/12/2014, 18:02

Cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la București (FILB), care se desfășoară în perioada 3 – 6 decembrie, a debutat miercuri, la Clubul Țăranului, în prezența organizatorilor și a scriitorilor români și străini invitați.

„Împlinim 7 ani de FILB. Când am început festivalul ăsta, băiatul meu cel mare avea câteva luni, acum merge la școală. Cam asta e și cu FILB-ul, cred că de la anul va trebui să meargă singur la școală. (…) Când am început noi FILB-ul nu exista alt festival de literatură pe piață, cu excepția celui – absolut închis – de la Neptun, unde se vedeau scriitorii între ei, și îmi place să cred că ceea ce se întâmplă acum și anume festivalul de la Iași (Festivalul internațional de Literatură și Traducere Iași, n.r), festivalul de la Timișoara (Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, n.r), festivalul pe care îl face Cosmin Perța (Târgul Național al Cărții de Poezie / Festivalul Internațional de Poezie București, n.r), festivalul de la Bistrița se trag oarecum din inițiativa asta de a pune publicul în legătură cu scriitorii și scriitorii români în legătură cu scriitorii străini”, a declarat Bogdan-Alexandru Stănescu, în deschiderea Festivalului de Literatură de la București.

De asemenea, acesta a precizat că, începând de anul viitor, nu va mai fi președintele festivalului, Oana Boca urmând să preia această funcție.

Scriitorii invitați la deschiderea FILB 7 au fost Andrea Bajani, unul dintre cei mai cunoscuți prozatori italieni din noua generație, îndrăgit de cititorii români datorită romanului „De vei lua aminte la greșeli” (Humanitas, 2011), Immanuel Mifsud (Malta), foarte cunoscut pentru prozele sale extrem de provocatoare din punct de vedere tematic, laureat al premiului național al cărții din Malta și al premiului Uniunii Europene pentru Literatură pe anul 2011, Mihai Radu, autorul romanului „Sebastian, ceilalți și-un câine”, apărut la editura Polirom în 2014, și M. Duțescu, autorul romanului „Uranus Park”, apărut la editura Polirom în 2014. Cei patru scriitori au citit fragmente din romanele lor.

Andrea Bajani a spus că, în momentul în care organizatorii i-au cerut să vină la FILB și să citească un fragment din romanul său, „nu a știut ce să facă”.

„Am un singur roman tradus în România și de fiecare dată când vin aici citesc mereu aceleași pagini. Este un deja-vu”, a declarat scriitorul.

Ca să nu se pună și anul acesta în aceeași situație, Andrea Bajani a citit fragmente din romanul „Ogni Promessa” (Einaudi, 2010), fragment tradus din limba italiană de Cerasela Barbone. Cei prezenți la eveniment au primit fragmentul tradus în limba română.

La rândul său, Immanuel Misfud (Malta) a citit un fragment din romanul „În numele Tatălui (și al Fiului)”, carte distinsă cu premiul Uniunii Europene pentru literatură în 2011. Ediția în limba română a apărut în 2014, la editura Polirom, în traducerea Denisei Duran. De asemenea, publicul a primit fragmentul tradus în limba română.

Totodată, scriitorii români Mihai Radu și M. Duțescu au citit fragmente din romanele lor, respectiv „Sebastian, ceilalți și-un câine” (apărut la editura Polirom, în 2014) și „Uranus Park” (apărut la editura Polirom, în 2014).

Moderatoarea evenimentului a fost Luminița Corneanu.

La Festivalul Internațional de Literatură de la București vor avea loc întâlniri, ce includ lecturi publice, dezbateri și dialog între cititori și scriitorii români și invitații din străinătate, iar diversitatea este conceptul care stă la baza teoretică a evenimentelor.

Evenimente de la FILB 7 vor avea loc la Clubul Țăranului, British Council, Librăria Bastilia și Cărturești (Verona), iar intrarea va fi liberă.

Festivalul Internațional de Literatură de la București (FILB) așază față în față zece nume importante ale literaturii universale contemporane (scriitori din Brazilia, Palestina, Malta, Ucraina, Marea Britanie, Italia, Ungaria, Elveția și Republica Moldova), alături de nouă scriitori români contemporani de referință.

Astfel, la FILB 7 vor avea loc mai multe evenimente: serile „clasice” de lecturi publice și dezbateri de la Clubul Țăranului (pe 3, 4, 5 și 6 decembrie, cu începere de la ora 18.00), precum și trei evenimente distincte; la Librăria Bastilia – salon literar cu scriitoarea maghiară Krisztina Tóth și Cezar Paul-Bădescu, cu tema „Schimbarea de regim în literatura contemporană”, o întâlnire cu prozatorul elvețian de origine română Marius Daniel Popescu la Cărturești Verona, moderată de jurnaliștii Vlad Stoicescu și Andrei Crăciun, și un eveniment dedicat iubitorilor de literatură SF & Fantasy, la British Council – întâlnirea cu prozatorii britanici Paul McAuley și Richard Morgan.

Lista invitaților din străinătate vine să susțină tema ediției din acest an: Serghei Jadan, unul dintre cei mai importanți scriitori ucrainieni din noua generație, Toni Marques, prozator în ale cărui povestiri se reflectă realitățile Braziliei autentice, președintele celui mai important festival internațional de literatură din Brazilia, FLUPP, Emilian Galaicu-Păun (Republica Moldova), poet, prozator, traducător și publicist, Immanuel Mifsud (Malta), Andrea Bajani (Italia), Najwan Darwish (Palestina), poet de o sensibilitate aparte, unul dintre liderii noii generații de scriitori, dar și un foarte lucid critic al societății, Krisztina Tóth (Ungaria), poetă și prozatoare remarcabilă, multipremiată, ale cărei cărți au apărut în traducere la cele mai prestigioase edituri europene, și Marius Daniel Popescu (Elveția), prozator de origine română, unul dintre membrii importanți ai „Grupului de la Brașov”, stabilit la Lausanne din 1990, unde este scriitor (laureatul celui mai râvnit premiu literar din Elveția, „Robert Walser”, pentru romanul său de debut), șofer de autobuz și impresar literar pentru deținuți.

De asemenea, la cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la București vor participa Paul McAuley (Marea Britanie), autor a peste 20 de romane și a mai multor volume de proză scurtă și, totodată, un artist preocupat de muzică și film, laureat al multor premii importante, precum Philip K Dick Memorial Award, Arthur C. Clarke Award și British Fantasy Award, dar și Richard Morgan, unul dintre cei mai cunoscuți autori britanici contemporani de literatură SF și fantasy, tradus cu succes în mai multe limbi.

Programul complet al FILB 7 poate fi consultat pe www.filb.ro.

Festivalul Internațional de Literatură București (FILB), un proiect inițiat în 2008, de scriitorii Vasile Ernu și Bogdan-Alexandru Stănescu, alături de Oana Boca Stănescu (manager cultural), este un eveniment internațional dedicat literaturii, care poartă amprenta Capitalei. Echipa organizatorică îi reunește pe Bogdan-Alexandru Stănescu, Oana Boca, Vasile Ernu și Ioana Gruenwald.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...