Directorul Muzeului Țăranului Român a dat în judecată Ministerul Culturii

Directorul Muzeului Țăranului Român a dat în judecată Ministerul Culturii
Publicat: 14/01/2015, 16:47
Actualizat: 28/03/2019, 16:24

Directorul Muzeului Țăranului Român din București, Virgil Nițulescu, a declarat pentru MEDIAFAX că a dat în judecată Ministerul Culturii (MC) pentru a solicita reevaluarea sa ca manager pentru anul 2013, în contextul în care a primit nota 7,07 în urma evaluării.

„În luna decembrie, am fost evaluat, comisia care m-a evaluat, din punctul meu de vedere, a fost absolut nedreaptă cu evaluarea. Am primit pentru anul 2013 nota 7,07, o notă care, cred eu, pentru orice om care cunoaște cât de cât Muzeul Național al Țăranului Român, nu poate să reflecte modul în care a funcționat această instituție în 2013. Am solicitat printr-o plângere prealabilă ministerului să mă reevalueze pentru anul 2013 și o să aștept un răspuns formal, prin avocat, al ministerului în legătură cu această problemă”, a spus Virgil Nițulescu.

El a precizat că a dat în judecată Ministerul Culturii pentru a fi reevaluat, precizând „că dorința unora de a-l elibera din funcție nu s-a finalizat”. „Pentru mine, această notă de 7,07 reprezintă, o spun foarte apăsat, o insultă la adresa instituției, care este una dintre cele valoaroase instituții muzeale din România, indiferent cine ar conduce-o”, a completat Nițulescu.

Directorul Muzeului Național al Țăranului Român a declarat că evaluarea s-a realizat în luna decembrie 2014, precizând că a trimis raportul său de activitate pentru anul 2013 în termen, la începutul anului 2014. „Probabil ministerul nu a avut timp, nu a găsit oamenii suficienți de obedienți să accepte acest joc. Cert este că evaluarea mea a avut loc în luna decembrie (când portofoliul Ministerului Culturii era deținut de Hegedüs Csilla, n.r.)”, a mai spus Nițulescu.

Virgil Nițulescu deține în continuare funcția de director al Muzeului Național al Țăranului Român, având în vedere că Hegedüs Csilla și-a pierdut calitatea de ministru al Culturii înainte de a semna ordinul de eliberare din funcție.

Pe de altă parte, potrivit Monitorului Oficial din data de 30 decembrie 2014, legislația privind managementul instituțiilor publice de cultură (legea 185/2014 privind aprobarea OUG 68/2013 pentru modificarea și completarea OUG 189/2008 privind managementul instituțiilor publice de cultură) a fost modificată. Astfel, articolul 45 a fost modificat și prevede că autoritatea are obligația să organizeze concurs de management, printre altele, dacă rezultatul evaluării anuale sau periodice a managerului este sub nota 7 (înainte fiind 8, n.r.), legea neputând fi aplicată retroactiv.

Virgil Nițulescu, președintele Comitetului Național Român al Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM), este director al Muzeului Țăranului Român din mai 2010.

Muzeul Țăranului Român din Capitală a fost înființat în anul 1906, în baza unui Decret Regal semnat de Regele Carol I, sub denumirea de Muzeul de Etnografie, de Artă Națională, Artă Decorativă și Artă Industrială, potrivit site-ului instituției. Mihail Vlădescu, ministrul Cultelor din acea vreme, l-a numit pe Alexandru Tzigara-Samurcaș director al acestui muzeu, care a funcționat pe locul fostei monetării a statului până în 1912, când se pune piatra de temelie a ceea ce avea să devină clădirea „neoromânească” a Muzeului de la Șosea – cum îl vor alinta multă vreme bucureștenii.

Cel desemnat pentru întocmirea proiectului și conducerea lucrărilor a fost arhitectul Nicolae Ghica-Budești, strălucit reprezentant al școlii autohtone de arhitectură care, potrivit opțiunii muzeologice a etnografului și directorului Alexandru Tzigara-Samurcaș, trebuia să înalțe „un palat al artei pământene”, dispus sub forma incintelor de tip monastic.

După 29 de ani, la capătul unor nesfârșite întreruperi, va fi finalizat, în 1941, luând înfățișarea actualului monument de arhitectură, sediul Muzeului Țăranului Român.

Pe 15 februarie 1990, ministrul Culturii de atunci, Andrei Pleșu, face un nou act întemeietor, numindu-l pe pictorul Horia Bernea director al nou (re)înființatului Muzeu al Țăranului Român.

În anul 1996, muzeul a primit trofeul EMYA – European Museum of the Year Award.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Florin Piersic a prevestit ceea ce urma să i se întâmple: „Nu cred că o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A devenit strict interzis, chiar DE ASTĂZI, 10 MAI. Regula care se aplică pe stradă,...
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii