Scriitorii Phil Klay și Evan Osnos, laureați ai galei National Book Awards 2014

Scriitorii Phil Klay și Evan Osnos, laureați ai galei National Book Awards 2014
Publicat: 24/11/2014, 15:59

Scriitorii americani Phil Klay și Evan Osnos au câștigat premiile pentru cea mai bună operă de ficțiune, respectiv cea mai bună operă de non-ficțiune, la cea de-a 65-a ediție a galei National Book Awards, unele dintre cele mai prestigioase premii literare din Statele Unite.

Premiile au fost decernate în cadrul unui dineu organizat la New York, aceste distincții numărându-se printre cele mai importante premii literare acordate în Statele Unite ale Americii și care onorează cele mai bune opere de ficțiune, non-ficțiune, poezie și încurajează tinerii scriitori, informează Reuters.

Phil Klay, fost membru activ al armatei americane, a primit premiul pentru ficțiune, pentru cartea sa „Redeployment”, o colecție de povestiri despre războaiele din Irak și Afganistan.

Evan Osnos a obținut premiul pentru non-ficțiune, acordat pentru cartea sa „Age of Ambition: Chasing Fortune, Truth, and Faith in the New China”.

La categoria ficțiune, juriul National Book Awards a trebuit să aleagă dintr-o listă de lucrări semnate de Rabih Alameddine, Marilynne Robinson, Anthony Doerr și Emily St. John Mandel.

„Nu am crezut că o să ajung aici”, a declarat, surprins, într-un mic discurs de mulțumire, Phil Klay, veteran de război care a participat la războiul din Irak.

În motivația acordării premiului, juriul a descris cartea sa drept „viziune caleidoscopică asupra conflictului și a lăsării la vatră”, iar Kaly a fost catalogat drept „povestitorul prin excelență al conflictului din Irak”.

Evan Osnos, a cărui carte este despre drumul Chinei spre modernizare și rolul individului și al Partidului Comunist în acest proces, a concurat la categoria non-ficțiune cu lucrări semnate de Roz Chast, John Lahr, Anand Gopal și Edward O. Wilson.

Lousie Gluck a primit premiul pentru poezie, cu opera „Faithful and Virtuous Night”, patru dintre cei cinci finaliști ai acestei categorii fiind femei.

Autoarea Jacqueline Woodson a primit distincția pentru tineri scriitori, pentru „Brown Girl Dreaming”.

Premiile National Books, oferite de National Book Foundation, au fost înființate în 1950 pentru a onora cele mai bune creații ale literaturii americane. Juriul fiecărei categorii selectează câștigătorul din lista de propuneri trimisă de editurile americane.

Ursula K. Le Guin, scriitoare de romante fanteziste, lucrări științifico-fantastice, cărți de copii și nuvele, a primit distincția penru întreaga activitate „2014 Medal for Distinguished Contribution to American Letters” (Medalia pentru contribuția eminentă la literatura americană, n.r.), pentru impactul transformator al scrierilor sale asupra literaturii americane.

Romanele „The Dispossessed”, publicat în 1974 și tradus în limba română sub titlul „Deposedații”, în 1995 la editura Nemira, și „The Left Hand of Darkness”, din 1964, tradus sub titlul „Mâna stângă a întunericului”, în 1994 și 2006, la editura Nemira, sunt printre cele mai cunoscute opere ale Ursulei K. Le Guin.

Printre autorii distinși în anii trecuți cu medalia pentru întrega activitate se numără E.L. Doctorow, Arthur Miller, Elmore Leonard și John Updike.

Kyle Zimmer, președintele fundației First Book, o organizație non-profit care furnizează cărți noi educatorilor și profesorilor și coordonează programe pentru copiii în dificultate, a primit distincția pentru servicii aduse lumii literare americane, „Literarian Award for Outstanding Service to the America Literary”.

În 2013, distincția a fost acordată autoarei Maya Angelou, care a murit pe 28 mai la vârsta de 86 de ani.

Finaliștii celor patru categorii au fost aleși dintr-o listă de 1.400 de propuneri.

(Bogdan Enache, MEDIAFAX)

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
Corina Creţu: În România, salariul minim ar fi aproximativ 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul...
ROMÂNII care stau la bloc își încarcă mașinile ELECTRICE în acest mod bizar
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
'Era varză' Nuțu Cămătaru s-a iubit cu Nicoleta Luciu și Monica Gabor
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Masca la exterior ar putea fi eliminată!
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Profeția teribilă făcută în România! Anunțul venit astăzi, 7 decembrie: "Nu vă pariați viața!"
Dan Negru nu va uita cât va trăi data de 7 decembrie 2021. La 50...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...