BREAKING NEWS. România a aprobat extrădarea sângerosului asasin Konstantinos Passaris! Judecătorii de la Timișoara i-au confirmat într-o singură zi 8 mandate internaționale de arestare! (EXCLUSIV)

BREAKING NEWS. România a aprobat extrădarea sângerosului asasin Konstantinos Passaris! Judecătorii de la Timișoara i-au confirmat într-o singură zi 8 mandate internaționale de arestare! (EXCLUSIV)
De ce rămâne criminalul grec Kostas Passaris periculos și după 20 de ani
Publicat: 03/07/2020, 15:00
Actualizat: 03/07/2020, 15:26

Unul dintre cei mai periculoși infractori aflați în închisorile din România va fi extrădat după ce își va executa pedeapsa primită pentru un dublu asasinat comis în 2001, în București. Grecul Konstantinos Passaris, supranumit ”Fiara din Balcani”, se află în acest moment în Penitenciarul Arad, iar de acolo va fi transferat în Grecia după ce își va ispăși pedeapsa.

Surse judiciare au declarat ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO că magistrații români au admis joi, 2 iulie, cererea de extrădare, emițând, totodată, pe numele temutului criminal nu mai puțin de 8 mandate de arestare.

Potrivit informațiilor obținute de reporterii GÂNDUL.RO, judecătorii de la Curtea de Apel Timișoara au aprobat, în urmă cu o zi, 8 cereri de arestare formulate de procurorii de la Atena pe numele grecului cu un cazier înfricoșător. Aceste solicitări se refereau la mandate semnate în perioada noiembrie 2019-mai 2020 privind fapte mai vechi ale lui Passaris:

  1. Mandatul european de arestare nr. 092.22/7451/26.11.2019, emis în dosarul nr. E 5379 de către Procurorul General Adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Atena – Grecia, fată de persoana solicitată PASSARIS KONSTANTINOS;
  2. Mandatul european de arestare nr. 092.22/7452/26.11.2019, emis în dosarul nr. cb E 5379 de către Procurorul General Adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Atena – Grecia, fată de persoana solicitată Passaris Konstantinos;
  3. Mandatul european de arestare nr. 092.22/7453/26.11.2019, emis în dosarul nr. E 5379 de către Procurorul General Adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Atena – Grecia, față de persoana solicitată Passaris Konstantinos;
  4. Mandatul european de arestare nr. 092.22/7455/26.11.2019, emis în dosarul nr. O E 5379 de către Procurorul General Adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Atena – Grecia, față de persoana solicitata Passaris Konstantinos;
  5. Mandatul european de arestare nr. 092.22-502/11.12.2019, emis în dosarul nr. E 5379 de către Procurorul General Adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Atena – Grecia, fata de persoana solicitată Passaris Konstantinos;
  6. Mandatul european de arestare nr. 092.22-503/20.01.2020, emis în dosarul nr. cpE 5379 de către Procurorul General Adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Atena -Grecia, față de persoana solicitată Passaris Konstantinos;
  7. Mandatul european de arestare emis în dosarul nr. 0 E 5379 la data de 28.05.2020 de către autoritățile judiciare din Grecia, raportat la o hotărâre judecătorească din 11.12.2019, față de persoana solicitată Passaris Konstantinos;
  8. Mandatul european de arestare, emis în dosarul nr. 0 E 5379 la data de 28.05.2020 de către autoritățile judiciare din Grecia, raportat la o hotărâre judecătorească din 22 01 2020, față de persoana solicitată Passaris Konstantinos, și dispune predarea acesteia către autoritățile judiciare din Grecia, sub condițiile prev. de art.117 din Legea nr. 302/2004 rep. (regula specialității)

Passaris a făcut ”turul penitenciarelor” timp de aproape două decenii

Konstantinos Passaris a fost considerat, pe bună dreptate, un deținut extrem de periculos, lipsit de scrupule, care le-a făcut gardienilor zile negre încă de la momentul arestării sale, cu atât mai mult cu cât reușise ”performanța” de a evada dintr-o închisoare elenă. De altfel, în ultima perioadă, au existat indicii că el plănuiește să evadeze inclusiv din România, motiv pentru care a și fost transferat de curând la Arad.

La începutul anilor 2000, era considerat unul dintre cei mai cruzi criminali din Europa. După ce polițiștii greci au reușit să pună mâna pe el în februarie 2001, Passaris a ajuns în spatele gratiilor, dar el avea deja un plan bine întocmit. S-a prefăcut bolnav, a împușcat doi polițiști cu un pistol pe care reușise să îi plaseze un complice de origine română, apoi a evadat.

În noaptea de 24 spre 25 noiembrie 2001, Konstantinos Passaris și o româncă au pătruns în casa de schimb valutar și de amanet „Le Petit Bijou”, situată pe bulevardul Nicolae Bălcescu din București. Cei doi angajați aflați în acel moment în sediu au fost împușcati în cap, după care asasinii au luat toți banii găsiți – valută și lei, în total 567.000.000 de lei. Din primele cercetări, a rezultat că s-a folosit o singură armă de foc și că tâlhăria a fost un act pregătit cu minuțiozitate. Konstantinos Passaris a petrecut o mare parte din pedeapsă la Penitenciarul Craiova, ulterior ajungând și la Gherla, acolo unde a apărut din nou în scenariu o posibilă evadare pusă la cale de temutul criminal în serie. Din acest motiv, în primăvara acestui an, el a fost transferat la Arad, unde este închis și în prezent.

Curtea de Apel Timișoara: ”Dispune amânarea predării (…) până la executarea pedepsei”

Acum, grecii sunt nerăbdători să pună din nou mâna pe Konstantinos Passaris, numai că judecătorii Curții de Apel Timișoara au decis ca ”Fiara din Balcani” să își ispășească și restul de pedeapsă pe care a primit-o în România și abia apoi el va fiextrădat.

Ministerul Justiției din Grecia a cerut și în trecut ca Passaris să fie transferat într-un penitenciar elen, dar românii au refuzat. Ultima oară, în 2019! De daca această însă, Justiția română a acceptat solicitarea de principiu, punând o singură condiție: ca grecul să ducă la capăt pedeapsa ce i-a fost aplicată în România.

”În baza art. 114 raportat la art. 58 alin. 1 din Legea 302/2004 republicată, dispune amânarea predării până la punerea în libertate ca urmare a liberării condiționate sau până la executarea pedepsei, la termen.

În baza art. 104 alin. 10 din Legea nr. 302/2004 cu referire la art. 58 alin. 3 din Legea nr. 302/2004, republicată, dispune arestarea persoanei solicitate Passaris Konstantinos, în prezent persoană privata de libertate în Penitenciarul Arad, pe o perioadă de 30 zile, în vederea predării și emiterea mandatului de arestare, acesta urmând fie pus în executare la data încetării motivelor care au justificat amânarea, potrivit art.109 alin.3 din Legea nr.302/2004 rep.. În baza art. 16 alin. 1 din Legea nr. 302/2004 republicată, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Dispune plata din fondurile Ministerului Justiției a sumei de 1012 lei, reprezentând onorariul apărătorului din oficiu, către Baroul Timiș. Definitivă. Pronunțată în ședință publică din 02.07.2020”, se precizează în decizia definitivă a judecătorilor români.

Passaris a dat statul român în judecată

Incredibil sau nu, Konstantinos Passaris a recurs la strategii diverse în penitenciarele din România, dând statul român în judecată și motivând că ”beneficiază de condiții inumane în Penitenciarul Gherla”. Surpriză, a și câștigat! Însă ”Fiara din Balcani” a refuzat despăgubirile, susținând că ”merită mai mult de 14.000 de euro”.

Avocatul lui Konstantinos Passaris a anunțat, de altfel, că acesta nu poate accepta oferta statului roman, ținând cont – suplimentar – ”de condițiile din Penitenciarele Jilava şi Craiova”. Apărătorul a susținut că Passaris ”a fost legat de pat timp de doi ani, a avut lumină zi şi noapte în celulă si nu a avut intimitate”.

Suma de 14.000 de euro a fost considerată mult prea mică față de pretențiile lui Konstantinos Passaris, iar avocatul acestuia a mai declarat că sumele ar fi trebuit să fie raportate la ”nivelul de trai din Grecia”, Passaris fiind cetățean grec.

Konstantinos Passaris rămâne unul dintre cei mai sângeroşi criminali pe care i-a cunoscut România. Și, așa cum au decis judecătorii de la Curtea de Apel Timișoara, el va fi predat autorităților elene – cel mai probabil în 2021 (după ce se va considera că a executat pedeapsa primită în România). Acolo, potrivit legislației grecești, pe Passaris îl așteaptă detenția pe viață.
Adrian Artene
Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping