BREAKING NEWS. România a aprobat extrădarea sângerosului asasin Konstantinos Passaris! Judecătorii de la Timișoara i-au confirmat într-o singură zi 8 mandate internaționale de arestare! (EXCLUSIV)

BREAKING NEWS. România a aprobat extrădarea sângerosului asasin Konstantinos Passaris! Judecătorii de la Timișoara i-au confirmat într-o singură zi 8 mandate internaționale de arestare! (EXCLUSIV)
România a aprobat extrădarea sângerosului asasin Konstantinos Passaris! Judecătorii de la Timișoara i-au confirmat într-o singură zi 8 mandate internaționale de arestare! (EXCLUSIV)
Publicat: 03/07/2020, 15:00
Actualizat: 03/07/2020, 15:26

Unul dintre cei mai periculoși infractori aflați în închisorile din România va fi extrădat după ce își va executa pedeapsa primită pentru un dublu asasinat comis în 2001, în București. Grecul Konstantinos Passaris, supranumit ”Fiara din Balcani”, se află în acest moment în Penitenciarul Arad, iar de acolo va fi transferat în Grecia după ce își va ispăși pedeapsa.

Surse judiciare au declarat ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO că magistrații români au admis joi, 2 iulie, cererea de extrădare, emițând, totodată, pe numele temutului criminal nu mai puțin de 8 mandate de arestare.

Potrivit informațiilor obținute de reporterii GÂNDUL.RO, judecătorii de la Curtea de Apel Timișoara au aprobat, în urmă cu o zi, 8 cereri de arestare formulate de procurorii de la Atena pe numele grecului cu un cazier înfricoșător. Aceste solicitări se refereau la mandate semnate în perioada noiembrie 2019-mai 2020 privind fapte mai vechi ale lui Passaris:

  1. Mandatul european de arestare nr. 092.22/7451/26.11.2019, emis în dosarul nr. E 5379 de către Procurorul General Adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Atena – Grecia, fată de persoana solicitată PASSARIS KONSTANTINOS;
  2. Mandatul european de arestare nr. 092.22/7452/26.11.2019, emis în dosarul nr. cb E 5379 de către Procurorul General Adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Atena – Grecia, fată de persoana solicitată Passaris Konstantinos;
  3. Mandatul european de arestare nr. 092.22/7453/26.11.2019, emis în dosarul nr. E 5379 de către Procurorul General Adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Atena – Grecia, față de persoana solicitată Passaris Konstantinos;
  4. Mandatul european de arestare nr. 092.22/7455/26.11.2019, emis în dosarul nr. O E 5379 de către Procurorul General Adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Atena – Grecia, față de persoana solicitata Passaris Konstantinos;
  5. Mandatul european de arestare nr. 092.22-502/11.12.2019, emis în dosarul nr. E 5379 de către Procurorul General Adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Atena – Grecia, fata de persoana solicitată Passaris Konstantinos;
  6. Mandatul european de arestare nr. 092.22-503/20.01.2020, emis în dosarul nr. cpE 5379 de către Procurorul General Adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Atena -Grecia, față de persoana solicitată Passaris Konstantinos;
  7. Mandatul european de arestare emis în dosarul nr. 0 E 5379 la data de 28.05.2020 de către autoritățile judiciare din Grecia, raportat la o hotărâre judecătorească din 11.12.2019, față de persoana solicitată Passaris Konstantinos;
  8. Mandatul european de arestare, emis în dosarul nr. 0 E 5379 la data de 28.05.2020 de către autoritățile judiciare din Grecia, raportat la o hotărâre judecătorească din 22 01 2020, față de persoana solicitată Passaris Konstantinos, și dispune predarea acesteia către autoritățile judiciare din Grecia, sub condițiile prev. de art.117 din Legea nr. 302/2004 rep. (regula specialității)

Passaris a făcut ”turul penitenciarelor” timp de aproape două decenii

Konstantinos Passaris a fost considerat, pe bună dreptate, un deținut extrem de periculos, lipsit de scrupule, care le-a făcut gardienilor zile negre încă de la momentul arestării sale, cu atât mai mult cu cât reușise ”performanța” de a evada dintr-o închisoare elenă. De altfel, în ultima perioadă, au existat indicii că el plănuiește să evadeze inclusiv din România, motiv pentru care a și fost transferat de curând la Arad.

La începutul anilor 2000, era considerat unul dintre cei mai cruzi criminali din Europa. După ce polițiștii greci au reușit să pună mâna pe el în februarie 2001, Passaris a ajuns în spatele gratiilor, dar el avea deja un plan bine întocmit. S-a prefăcut bolnav, a împușcat doi polițiști cu un pistol pe care reușise să îi plaseze un complice de origine română, apoi a evadat.

În noaptea de 24 spre 25 noiembrie 2001, Konstantinos Passaris și o româncă au pătruns în casa de schimb valutar și de amanet „Le Petit Bijou”, situată pe bulevardul Nicolae Bălcescu din București. Cei doi angajați aflați în acel moment în sediu au fost împușcati în cap, după care asasinii au luat toți banii găsiți – valută și lei, în total 567.000.000 de lei. Din primele cercetări, a rezultat că s-a folosit o singură armă de foc și că tâlhăria a fost un act pregătit cu minuțiozitate. Konstantinos Passaris a petrecut o mare parte din pedeapsă la Penitenciarul Craiova, ulterior ajungând și la Gherla, acolo unde a apărut din nou în scenariu o posibilă evadare pusă la cale de temutul criminal în serie. Din acest motiv, în primăvara acestui an, el a fost transferat la Arad, unde este închis și în prezent.

Curtea de Apel Timișoara: ”Dispune amânarea predării (…) până la executarea pedepsei”

Acum, grecii sunt nerăbdători să pună din nou mâna pe Konstantinos Passaris, numai că judecătorii Curții de Apel Timișoara au decis ca ”Fiara din Balcani” să își ispășească și restul de pedeapsă pe care a primit-o în România și abia apoi el va fiextrădat.

Ministerul Justiției din Grecia a cerut și în trecut ca Passaris să fie transferat într-un penitenciar elen, dar românii au refuzat. Ultima oară, în 2019! De daca această însă, Justiția română a acceptat solicitarea de principiu, punând o singură condiție: ca grecul să ducă la capăt pedeapsa ce i-a fost aplicată în România.

”În baza art. 114 raportat la art. 58 alin. 1 din Legea 302/2004 republicată, dispune amânarea predării până la punerea în libertate ca urmare a liberării condiționate sau până la executarea pedepsei, la termen.

În baza art. 104 alin. 10 din Legea nr. 302/2004 cu referire la art. 58 alin. 3 din Legea nr. 302/2004, republicată, dispune arestarea persoanei solicitate Passaris Konstantinos, în prezent persoană privata de libertate în Penitenciarul Arad, pe o perioadă de 30 zile, în vederea predării și emiterea mandatului de arestare, acesta urmând fie pus în executare la data încetării motivelor care au justificat amânarea, potrivit art.109 alin.3 din Legea nr.302/2004 rep.. În baza art. 16 alin. 1 din Legea nr. 302/2004 republicată, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Dispune plata din fondurile Ministerului Justiției a sumei de 1012 lei, reprezentând onorariul apărătorului din oficiu, către Baroul Timiș. Definitivă. Pronunțată în ședință publică din 02.07.2020”, se precizează în decizia definitivă a judecătorilor români.

Passaris a dat statul român în judecată

Incredibil sau nu, Konstantinos Passaris a recurs la strategii diverse în penitenciarele din România, dând statul român în judecată și motivând că ”beneficiază de condiții inumane în Penitenciarul Gherla”. Surpriză, a și câștigat! Însă ”Fiara din Balcani” a refuzat despăgubirile, susținând că ”merită mai mult de 14.000 de euro”.

Avocatul lui Konstantinos Passaris a anunțat, de altfel, că acesta nu poate accepta oferta statului roman, ținând cont – suplimentar – ”de condițiile din Penitenciarele Jilava şi Craiova”. Apărătorul a susținut că Passaris ”a fost legat de pat timp de doi ani, a avut lumină zi şi noapte în celulă si nu a avut intimitate”.

Suma de 14.000 de euro a fost considerată mult prea mică față de pretențiile lui Konstantinos Passaris, iar avocatul acestuia a mai declarat că sumele ar fi trebuit să fie raportate la ”nivelul de trai din Grecia”, Passaris fiind cetățean grec.

Konstantinos Passaris rămâne unul dintre cei mai sângeroşi criminali pe care i-a cunoscut România. Și, așa cum au decis judecătorii de la Curtea de Apel Timișoara, el va fi predat autorităților elene – cel mai probabil în 2021 (după ce se va considera că a executat pedeapsa primită în România). Acolo, potrivit legislației grecești, pe Passaris îl așteaptă detenția pe viață.
Adrian Artene
Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, descoperă.ro, go4it.ro, verdict.ro, ciao.ro sau apropotv.ro, dar și emisiunile Gândul Live, Prosport citeste mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
ŞOC! Telefonul Dianei, devenită peste noapte vedetă în ţară, a fost "spart". Imagini intime au...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Restaurantul Papa Ricardo, amendat pentru că a aruncat gunoiul pe domeniul public!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Se pregătește suspendarea lui Iohannis. Surpriză mare! PNL se implică direct
Anunț pentru utilizatorii WhatsApp! Ce se întâmplă dacă folosești această combinație
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...