CULISE. Legea RCA se modifică după doar trei ani de funcționare! Ce grupuri de interese trag sforile și cum acționează mafia așa-ziselor service-uri independente

Redactor:
Adrian Nicolae
CULISE. Legea RCA se modifică după doar trei ani de funcționare! Ce grupuri de interese trag sforile și cum acționează mafia așa-ziselor service-uri independente

După numai trei ani de funcționare, în care a generat îmbogățiri spectaculoase pentru anumite grupuri de interese și politicienii afiliați acestora, legea RCA-ului se modifică din nou. În urmă cu trei ani, la presiunea transportatorilor, legea RCA i-a protejat pe aceștia de tendințele de majorare a tarifelor. Tendințe care au apărut după crearea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a spațiului necesar în piață pentru ca firmele din asigurări să poată majora tarifele peste noapte, chiar și de zece ori.

La acea vreme, a fost un joc pus în scenă de președintele ASF, Misu Negrițoiu, care, prin introducerea în faliment a societăților Astra și Carpatica, a permis multinaționalelor rămase în piață să-și poată recupera pierderile generate de ani de practicare a unor prețuri nesustenabile în schimbul unei amăgitoare cote de piață. Lucru care s-a și întâmplat. Presiunea exercitată de protestele transportatorilor a obligat atunci Guvernul să ia măsuri de limitare a tarifelor de primă de asigurare, iar in final, Parlamentul să-l demită de la ASF pe Negrițoiu.

Oportunitatea a fost sesizată de gruparea unor politicieni care au interese în afacerile cu service-uri auto, astfel că grupul de lobby numit ASSAI (Asociația Societăților de Service Auto Independente) a fost prezent la redactarea legii și a reușit să strecoare clauze care să permită facturarea orei de manoperă chiar și cu 200 de Euro. În plus, să permită și aplicarea unor adaosuri comerciale de 100% la piesele de schimb și să închirieze, totodată, mașini cu 200 € pe zi. Niște prețuri pe care firmele oneste nici nu și le pot imagina! Acești antreprenori inventivi reușesc să înșele atât clienții, cât și societățile de asigurare: clienților le prezintă o poveste prin care aceștia nu trebuie să plătească nimic, iar în schimbul unor semnături în alb, service-urile inventive preiau o așa-zisă creanță de la client și apoi o recuperează de la societatea de asigurări.

Singurii păgubiți: plătitorii de RCA!

Așa cum arată și statisticile ASF-ului, aceste practici prin care o mână de antreprenori se îmbogățesc fără just temei au condus la pierderi pentru industria de asigurări. Multinaționalele din această piață au găsit un aliat în Comisia Europeană, care, evident, a cerut Guvernului României să modifice legea, astfel încât acestea să-și poată majora tarifele după bunul plac sau cel puțin să nu mai înregistreze pierderi. Adică, banii făcuți de service-urile așa-zis independente pentru politicieni trebuie recuperați de la cei 7-8 milioane de plătitori de RCA-uri prin dublarea tarifelor!

În același timp, a apărut în Parlament un proiect de modificare a aceleiași legi, prin care practicile frauduloase ale acestor service-uri ar fi fost oprite prin introducerea unui tarif de referință la reparații. Pericolul ca aceste service-uri să nu mai poată factura după bunul plac a fost imediat sesizat, iar gruparea ASSAI s-a mutat la COTAR (Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România), dar se găsește atât la ASF, cât și în Parlament, muncind la apărarea legii care îi imbogățeste atât pe membrii ei, cât și pe politicienii și angajații ASF care îi protejează. Este de notorietate faptul că fiica, dar și ginerele lui Vasile Ștefănescu de la COTAR lucrează la ASF. Dar ce face instituția care veghează la respectarea intereselor păgubiților și la stabilitatea pieței? ASF pune o societate de asigurare în administrare specială, iar după ce aceasta plătește milioanele cerute de service-uri protejate, procedura de administrare încetează.

Șapte milioane de alegători din cursele electorale, plătitori de RCA, se vor uita acum cu atenție la procesul legislativ! Dacă legea va permite în continuare ca aceste service-uri alese „pe sprânceană” să se îmbogățească fără just temei, cei șapte milioane de alegători vor avea încă o dovadă a intereselor pe care deputații și senatorii pe care i-au trimis în Parlament le reprezintă. Adică vor ști dacă aleșii lor lucrează pentru ei sau pentru mafie!

George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
FOTO. Imagini incendiare cu Mirela Vaida de acum 15 ani! Atunci nu era vedetă şi...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
ALERTĂ pe aeroportul Otopeni! Aproximativ 200 de pasageri în pericol
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
EXCLUSIV: Cum încearcă Dincă să își scape familia basma curată. Șocant ce s-a aflat!
VOT ALEGERI LOCALE 2020. Tot ce trebuie să ştii: cum afli secţia de votare şi...
Alegeri locale 2020. Cum trebuie pusă ștampila pentru ca votul să fie valabil și cum...
George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
Andreea Marin și iubitul ei au dat vestea cea mare după atâta timp! Fanii i-au...
Ce să NU faci la alegeri, dacă vrei să te protejezi de infectarea cu noul...
Livian și Bianca, din nou împreună? Filmarea care i-a pus pe jar pe fanii celor...
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Un om de afaceri care l-a depăşit cândva pe Bill Gates şi a fost cel...
Inchide