Enigmele din apartamentul în care a fost asasinat Ioan Luchian Mihalea. De ce au fugit toți chiriașii din casa în care a fost ucis artistul

Enigmele din apartamentul în care a fost asasinat Ioan Luchian Mihalea. De ce au fugit toți chiriașii din casa în care a fost ucis artistul
Enigmele din apartamentul în care a fost asasinat Ioan Luchian Mihalea. Sursă foto: Historia.ro
Publicat: 30/11/2021, 16:52
Actualizat: 30/11/2021, 17:22

O crimă sângeroasă șoca România în urmă cu 28 de ani: Ioan Luchian Mihalea, compozitor, solist şi dirijor al grupului Song, era asasinat în apartamentul său din Drumul Taberei, de către Nelu Florian Gavrilă și Ionel Păun, în 29 noiembrie 1993.

Criminalii au fost condamnați la închisoare pe viață și închiși în Penitenciarul Giurgiu, fiind eliberați condiționat în 2015 (Nelu Florian Gavrilă), respectiv în 2016 (Ionel Păun). Ioan Luchian Mihalea este înmormântat în Cimitirul Bellu din București.

Anii au trecut, însă vecinii nu au uitat povestea care i-a bântuit ani în șir. Apartamentul a fost închiriat de mai multe ori, de studenți, însă aceștia nu au rezistat mai mult de o lună, povestesc vecinii dirijorului ucis, pentru Historia.ro.

„Aud strigăte şi bocănituri în fiecare noapte”

„Pentru că nu mai locuieşte în Bucureşti, proprietara casei, Adina Popescu, fosta soţie a lui Mihalea, m-a împuternicit să colectez eu banii de la chiriaşii de la apartamentul 9. În toţi aceşti ani de după 1993, niciunul dintre cei care au locuit acolo nu a rezistat mai mult de o lună. Numai eu ţin minte trei rânduri de studenţi de la Politehnică, care au venit disperaţi, mi-au plătit şi au zis că ei nu mai pot sta acolo, că aud strigăte şi bocănituri în fiecare miez de noapte”, mărturişeşte Emilia Petre, una dintre vecine.

„Pereţii apartamentului au stat murdari de sânge multă vreme, iar hainele lui Mihalea nu au fost luate din casă, deşi acolo locuiau chiriaşi. Multora le-a fost scârbă să stea şi din cauza asta”, mărturisește Hortensia Radici, femeia care l-a găsit mort pe Mihalea, pentru publicația Historia.

A murit la fel ca mama lui

Hortensia Radici a mai mărturisit că artistul a avut o moarte identică cu a mamei sale, care a fost ucisă tot în urma unui jaf, şi tot prin strangulare.

Tragedia a avut loc în seara zilei de 29 noiembrie 1993. A doua zi, la prima oră, Poliţia a fost alertată de Hortensia Radici că vecinul său zace mort, într-o baltă de sânge. Poliţiştii sosiţi pentru cercetări au găsit lângă pragul uşii un ecuson, iar de la uşă până în holul de la baie, unde se afla cadavrul, au identificat o mulţime de pete de sânge şi urme de luptă între victimă şi asasini.

Artistul fusese atacat în holul locuinţei cu un obiect contondent, care îi sfărâmase oasele craniului, apoi a fost strangulat cu două cabluri găsite în apartament.

Criminalii au fost eliberați

Nelu Florian Gavrilă, unul dintre cei doi ucigaşi ai compozitorului și interpretului Ioan Luchian Mihalea, a fost eliberat din închisoare pe 18 februarie 2015. Cei doi criminali au primit pedeapsa cu închisoarea pe viață, după ce l-au ucis pe artist, în anul 1993. După două decenii și ceva, Judecătoria Găeşti a admis propunerea de eliberare condiţionată formulată de comisia specială de la Penitenciarul Găeşti, după ce făptașul a ispășit 21 de ani de detenție.

În tot acest timp, celălalt criminal, Ionel Păun, a încercat și el să obțină eliberarea, însă cererile lui au fost respinse, pe motiv că ucigașul lui Mihalea nu a demonstrat că s-a reabilitat, având un comportament neadecvat în anii de detenție. Cu toate acestea, la sfârșitul anului 2016, și acesta a fost eliberat.

„Judecătoria Craiova dispune liberarea condiționată a condamnatului din executarea pedepsei detențiunii pe viață, aplicată prin sentința penală nr. 129/1995 a Tribunalului Bucureşti-Secția a II-a Penală. Dispune punerea de îndată în libertate a condamnatului de sub puterea mandatului de executare nr. 188/1997 emis de către Tribunalul București, dacă nu se află sub puterea altui mandat de arestare sau executare”, se arăta în decizie.

Poliţiştii au stabilit mai multe ipoteze în legătură cu crima care șoca Bucureștiul în anii ′90. Însă cea mai relevantă era cea a jafului, fiind luat în vedere faptul că apartamentul fusese răscolit, artistului îi dispăruse brăţara de mână, lănţişorul de la gât, o geacă de piele şi electrocasnice. Referitor la autorii crimei, în presa vremii s-a vehiculat ideea că Mihalea îi cunoştea pe cei doi criminali.

„Aşa cum au declarat vecinii, Mihalea nu deschidea uşa nici să-l pici cu ceară. Mai mult, avându-se în vedere ţinuta sumară în momentul în care a deschis uşa, se putea presupune că îi aştepta pe indivizi”, declara Traian Tandin în urmă cu mai mulți ani, criminalistul are a participat la instrumentarea cazului.


Citește și:

Cum l-a descoperit polițistul răpus de COVID-19 pe asasinul Mihaelei Runceanu: „A strâns-o cu o bucată de cablu de gât, apoi a turnat benzină pe pat” (EXCLUSIV)

Crimele care au îngrozit Bucureștiul după Revoluție. Un chiriaș i-a ucis pe proprietarii apartamentului împreună cu alți patru prieteni: „I-am lovit cu lama cuțitului în ochi pentru că se uitau urât la mine”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Improvizația care aduce moartea. Românii cad victime pe capete
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun