EXCLUSIV. Am intrat în posesia documentului care poate răsturna totul! Ce nereguli denunță UNIFARM în mega-afacerea celor 115 mil. de măști?!

EXCLUSIV. Am intrat în posesia documentului care poate răsturna totul! Ce nereguli denunță UNIFARM în mega-afacerea celor 115 mil. de măști?!
Am intrat în posesia documentului care poate răsturna totul! Ce nereguli denunță UNIFARM în mega-afacerea celor 115 mil. de măști?!

Mega-afacerea momentului în România, respectiv licitația pentru achiziționarea a 115 milioane de măști medicale, devine un ”război” în toată regula. Nu mai puțin de trei contestații au fost deja depuse împotriva atribuirii contractului firmei de imobiliare ”Naguma Medical Supply”. În paralel, această companie cere, în instanță, despăgubiri de 6.5 milioane pentru blocarea contractului.

De la bun început, GÂNDUL.RO a oferit informații în exclusivitate despre fiecare etapă tensionată a acestui scandal care provoacă frisoane pe holurile și în birourile Ministerului Sănătății, iar apariția în scenariu a firmei UNIFARM – companie a statului – încurcă și mai mult ”ițele” acestei afaceri cel puțin controversate.

GÂNDUL.RO a intrat acum în posesia unui alt document-bombă, respectiv contestația depusă de UNIFARM la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. CNSC se află sub ”asediu” prelungit în această perioadă, iar cea de-a doua contestație depusă – după cea a firmei BEST ACHIZȚII SRL (locul 2)  – scoate în evidență alte nereguli ale procesului de analiză a ofertelor.

UNIFARM SA cere ca Ministerul Sănătății să reia procedura de negociere

Din contestația pe care o publicăm azi, ÎN EXCLUSIVITATE, reiese că UNIFARM SA solicită ca rezultatul licitației inițiale să fie anulat și, suplimentar, să fie reluată procedura de negociere și reevaluarea ofertei depuse.

”Vă solicităm ca, după examinarea prezentei, raportat la dispozițiile art. 26, alin. (2) din Legea nr. 101/2016, prin decizia pe care o veți pronunța:

  • Să anulați rezultatul procedurii transmis către subscrisa in calitate de operator economic interesat, prin comunicarea nr. 867/24.06.2020;
  • În subsidiar, vă solicităm obligarea autoritàții contractante la reluarea procedurii de negociere și reevaluarea oferta subscrisei”

Potrivit informațiilor inserate în această contestație – prezentate în exclusivitate de GÂNDUL.RO , din totalul de 115.000.000 măști ofertate (cantitatea maximă ce poate fi ofertată), UNIFARM S.A. a ofertat:

  • 20 milioane măști SHENZHEN XIANDA INFORMATION TECHNOLOGY CO LTD
  • 40 milioane măști LYNCMED MEDICAL TECHNOLOGY
  • 55 milioane măști MY TICARET MEDICAL

Autoritatea contractantă a cerut C.N. UNIFARM S.A. prin solicitarea de clarificări nr. 1476/18.06.2020 transmiterea de fotocopii ale etichetelor, precum și testele de biocompatibilitate pentru producătorul SHENZHEN XIANDA INFORMATION TECHNOLOGY CO LTD. Prin răspunsul la solicitarea de clarificări nr. 9692/19.06.2020, subscrisa a transmis fotocopii ale etichetelor pentru producătorul SHENZHEN XIANDA INFORMATION TECHNOLOGY CO LTD, fișa tehnică produs pentru producător unde se regăsește biocompatibilitatea și declarația producătorului privind biocompatibilitatea.

Extras din contestația depusă la CNSC de UNIFARM SA

”În urma comunicării rezultatului procedurii nr. 867/24.06.2020, oferta depusă de subscrisa a fost respinsă integral, fiind declarată neconformă, in temeiul art. 137 alin. (3), lit. a) din HG 395/2016, deoarece nu au fost prezentate documente de testare a biocompatibilității pentru producătorul SHENZHEN XIANDA INFORMATION TECHNOLOGY CO LTD.Așadar, autoritatea contractantă (n.red. Ministerul Sănătății) a declarat ca neconformă ÎN INTEGRALITATE oferta subscrisei, întrucât a apreciat că o parte din cantitatea ofertată nu îndeplinește condițiile caietului de sarcini”, acuză UNIFARM SA.

UNIFARM SA se consideră dezavantajată de modul în care i-a fost evaluată oferta

Procedura de achiziție a fost inițiată pentru o cantitate minimă de 90.000.000 bucăți măști, respectiv o cantitate maximă de 115.000.000 bucăți măști, pe baza criteriului de atribuire “cel mai bun raport calitate preț”, ținând cont de următorii factori:

  1. Prețul  –  40  puncte
  2. Termenul de livrare – 30 puncte
  3. Cantitatea ofertată – 30 puncte.

”Întreaga cantitate de 115.000.000 măști ofertată de UNIFARM S.A., a fost respinsă, deoarece pentru o cantitate de 20.000.000 măști SHENZHEN XIANDA INFORMATION TECHNOLOGY CO LTD nu au fost prezentate documentele suplimentare solicitate de autoritatea contractantă.

Extras din contestația depusă de UNIFARM SA

UNIFARM SA acuză Ministerul Sănătății că – deși 95 milioane măști medicale au îndeplinit toate condițiile cerute de caietul de sarcini al licitației, întreaga ofertă i-a fost respinsă.

”Restul cantității ofertate de C.N. UNIFARM S.A. (95.000.000 măști) îndeplinește toate condițiile solicitate prin caietul de sarcini aferent procedurii, iar autoritatea contractantă nu a furnizat nicio obiecțiune sau mențiune cu privire la eventuale neconcordanțe între  obligațiile  stabilite prin documentația de atribuire și oferta subscrisei”, consideră reprezentanții UNIFARM SA.

Iar reprezentanții UNIFARM acuză Ministerul Sănătății că a respins întreaga ofertă făcută, cu toate că ar fi trebuit ”declarată neconformă parțial”, cu privire la măștile produse de SHENZHEN XIANDA INFORMATION TECHNOLOGY CO LTD.

”Așadar, in condițiile în care participanții la procedură  puteau  oferta  o cantitate mai mică față  de cea indicată, astfel cum se arată la capitolul IV.2.1) punctul 3 din Fișa de date a achiziție, considerăm că oferta subscrisei trebuia declarată neconformă parțial, doar cu privire la măștile produse de SHENZHEN XIANDA INFORMATION TECHNOLOGY CO LTD și nu cu privire la întreaga cantitate, având în vedere că restul de 95 milioane de măști respectă toate condițiile impuse, inclusiv condiția legată de cantitatea minimă ofertată, precizează reprezentanții UNIFARM SA.

Adrian Artene
Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Regula care NU îți dă voie să circuli cu mașina. E OBLIGATORIU conform Codului Rutier...
Zodiile care dau lovitura vieții. Luna mai vine cu schimbări fabuloase
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...