INFORMAȚII EXCLUSIVE. Cum se apără Ministerul Sănătății în scandalul legat de achiziționarea a 115 mil. de măști?! Firma care contestă licitația demolează toate argumentele! (SURSE)

INFORMAȚII EXCLUSIVE. Cum se apără Ministerul Sănătății în scandalul legat de achiziționarea a 115 mil. de măști?! Firma care contestă licitația demolează toate argumentele! (SURSE)
Publicat: 02/07/2020, 16:59
Actualizat: 02/07/2020, 17:22

Continuă ”războiul” declanșat în urma controversatei licitații organizate de Ministerul Sănătății pentru achiziționarea a 115 milioane de măști medicale. ”Afacerea momentului” în România a intrat într-o nouă fază tensionată. La Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a fost depusă o contestație prin care Ministerul Sănătății este acuzat că a favorizat firma de imobiliare ”Naguma Medical Supply”.

GÂNDUL.RO a intrat în posesia unor alte informații-bombă și vi le prezintă în exclusivitate! După depunerea respectivei contestații (CITEȘTE DETALII AICI), Ministerul Sănătății a contraatacat rapid, trimițând către C.N.S.C. un punct de vedere prin care susține că este ”acoperit” cu privire la atribuirea licitației.

Acuzații în lanț: ”Așa-zisa economie realizată la bugetul de stat nu este reală”

Ministerul arată așadar că, potrivit ”caietului de sarcini”, criteriul de atribuire a fost ”cel mai bun raport calitate-preț” și nu prețul cel mai scăzut. Atenția este acum ”mutată” – eronat – doar asupra prețului cel mai scăzut, respectiv pretului unitar de 0,64 lei/masca ofertat de NAGUMA MEDICAL SUPPLY, ignorându-se importanța esențială a celorlalti doi factori de evaluare: “termenul de livrare” si “cantitatea ofertată”.

Surse din Ministerul Sănătății declară – în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO – că firma contestatoare susține, de cealaltă parte, că încă din acest punct a fost vorba despre o eroare a părții contractante, tocmai fiindcă “termenul de livrare” si “cantitatea ofertată” – ceilalți doi factori prezenți în ”ecuație”, alături de ”preț” –  ”NU au fost analizați în mod corespunzător de Comisia de Evaluare”.

”Ministerul Sănătății, prin Punctul de vedere comunicat (…), atrage atenția CNSC doar asupra așa-zisei “economii” realizate la bugetul de stat, în valoare totală de 9.200.000 lei, reprezentând diferența între prețul ofertat de ocupantul locului 2 (n.red. – firma contestatoare) și ocupantul locului 1 (NAGUMA MEDICAL SUPPLY), aceasta diferență nefiind reală, pentru ca procedura nu s-a desfășurat având în vedere prețul cel mai mic”, se precizează în replica trimisă de firma contestatoare la C.N.S.C.

”Autoritatea contractantă încearcă minimizeze importanța celorlalți doi factori de evaluare (“termenul de livrare” și “cantitatea ofertată”), scoțând în evidență doar importanța componentei financiare a ofertei (”prețul cel mai scăzut”), fără a avea în vedere aspectele de ordin tehnic”

”Nu s-a urmărit în mod direct achiziția măștilor la o valoare mică”

Chiar dacă Ministerul Sănătății pune accent pe ”prețul cel mai scăzut”, criteriul de atribuire care fusese stabilit nu ”urmărea” – în mod direct – achiziționarea unor măști medicale al căror preț era mic (0,64 lei/mască, preț oferit de ”Naguma Medical Supply”). De fapt, era vorba despre o sumă maximă care putea fi ”disponibilizată” pentru respectivul ”acord-cadru”, ceea ce spulberă acum apărarea construită de minister.

”Prin criteriul de atribuire stabilit, NU s-a urmărit în mod direct achiziția MĂȘTILOR la o valoare mică, ci achiziția acestora la o valoare ce se încadrează în suma maximă ce poate fi disponibilizată pentru acest Acord-cadru, cu garanția ofertantul câștigător are, din punct de vedere tehnic, o abordare profesionistă, angajamentele din cadrul propunerii reprezentând caracteristici tehnice conform caietului de sarcină și implicit o asigurare vor fi atinse obiectivele proiectului (aprovizionarea populației defavorizate cu măști medicale de protecție)”, se arată în răspunsul trimis de firma contestatoare către Consiliuliului Național de Soluționarea Contestațiilor.

”Comisia de evaluare era obligată solicite clarificări”

Reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că, pe de altă parte, nu aveau competența de verifica și stabili ”capabilitatea” firmei ”Naguma Medical Supply” de a livra cele 115 mil. măști medicale. Bineînțeles, firma contestatoare reacționează și oferă un răspuns de-a dreptul usturător Ministerului Sănătății. Ea susține că această Comisie de evaluare din minister avea, desigur, ”obligația de a solicita clarificări referitoare la ”capabilitatea de producere” a respectivelor măști medicale.

”Autoritatea contractantă susține nu avea niciun fel de competență în a verifica capabilitatea ofertantei Naguma Medical Supply de a produce, importa și livra produsele ofertate în termenul asumat de 7 zile. Învederăm CNSC orice Comisie de evaluare are în componență atât juriști, economiști, cât și reprezentanți tehnici (în cazul de față specialiști ANMDMR) și era obligată verifice veridicitatea celor asumate prin ofertă, solicitând clarificări”

”Necorelarea ofertei tehnice cu oferta financiară”

Mai mult, contestatoarea subliniază că termenul de livrare este vădit nerealist, dar că membrii comisiei s-au ”făcut că nu observă”.

”NAGUMA MEDICAL SUPPLY SRL le-a depus la propunerea tehnică (declaratiile celor trei producători chinezi ofertați), documente care nu pot fi ignorate de Comisia de evaluare și care făceau dovada doar a capabilitatii de producere și NU de livrare a unei cantități de 67 milioane măști în termenul de 7 zile asumat. Aceste declarații de la cei trei producători chinezi conduc automat către o necorelare a ofertei tehnice cu oferta financiară, aspect pentru care Comisia de evaluare era obligată solicite clarificări”, precizează reprezentanții firmei care contestă postura de câștigătoare a firmei ”Naguma Medical Suplly”.

Termenul de livrare al măștilor medicale, subiect ”sensibil” și esențial

Firma ”Naguma Medical Supply” – desemnată câștigătoare a licitației, în pofida tuturor semnelor de întrebare – s-a angajat să livreze măștile medicale într-un termen de 7 zile, iar firma contestatoare spune că acest este un termen nerealist, argumentând prin aceea că ”Naguma” nu avea pe stoc nicio mască, în consecință ar fi fost imposibil să livreze numărul de 115 milioane de măști într-o săptămână.

Ministerul Sănătății se apără arătând că și alte firme ofertante (de pildă, SAPE) au transmis termene de livrare mai scurte – chiar două zile -, doar că acest argument este desființat de firma contestatoare. SAPE avea pe stoc deja măștile, ceea ce schimbă, instantaneu, toate datele problemei.

”În privința termenului de livrare de 7 (șapte) zile, ne menținem opinia acest termen este nerealist și mincinos. Autoritatea contractantă argumentează NU a solicitat clarificări ofertantului NAGUMA MEDICAL SUPPLY, deoarece au existat oferte finale depuse de mai mulți operatori economici care au conținut termenele de livrare de una-două zile, pentru cantități semnificative de marfă, în acest sens dând exemplu pe (…), care s-a angajat livreze cantitatea maximă a Acordului cadru, de 115 milioane măști, în două zile”.

Mai mult, ”Naguma Medical Supply” a și recunoscut, în presă, că nu deține în România nicio mască medicală cu 3 pliuri de tip II, pentru a fi livrată către Ministerul Sănătății.

”Rugăm CNSC observe toți operatorii economici care au ofertat termene foarte scurte de livrare, au făcut-o deoarece dețin deja pe stoc cantitățile de măști ofertate, SPRE DEOSEBIRE de NAGUMA MEDICAL SUPPLY SRL, care recunoaște prin Comunicatul de presă din 26 Iunie 2020 “nu are în prezent în România nicio mască medicală cu 3 pliuri de tip II, pentru a fi livrată către Ministerul Sănătății.” Prin urmare, Comisia de evaluare, cunoscând NAGUMA MEDICAL SUPPLY nu are pe stoc nicio bucată din produsul ofertat și și-a asumat termenul de livrare de 7 zile, ERA OBLIGATĂ ceară clarificări ofertantei în privința demonstrării capacității de executare a contractului”, acuză reprezentanții firmei care contestă licitația pentru cele 115 milioane de măști medicale.

Adrian Artene
Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Câte zile e valabilă amiabila?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cum a cerut-o Aurelian Temișan pe Monica Davidescu în căsătorie: "Unul dintre ei mi-a dat...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Serviciile secrete din Occident au dejucat cel puțin 10 atacuri teroriste în Europa în 2023