EXCLUSIV. Cum a motivat Curtea de Apel București condamnarea la închisoare cu executare a Elenei Udrea și a Ioanei Băsescu în dosarul ”Campania lui Traian Băsescu din 2009” (MOTIVARE)

EXCLUSIV. Cum a motivat Curtea de Apel București condamnarea la închisoare cu executare a Elenei Udrea și a Ioanei Băsescu în dosarul ”Campania lui Traian Băsescu din 2009” (MOTIVARE)
EXCLUSIV. Cum a motivat Curtea de Apel București condamnarea la închisoare cu executare a Elenei Udrea și a Ioanei Băsescu în dosarul ”Campania lui Traian Băsescu din 2009” (MOTIVARE)
Publicat: 16/03/2021, 19:00

La începutul lunii martie, Curtea de Apel București le-a condamnat pe Elena Udrea și pe Ioana Băsescu la 8 ani de închisoare cu executare, respectiv 5 ani de închisoare cu executare, în dosarul finanțării campaniei lui Traian Băsescu din 2009. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată prin apel.

După aflarea sentinței, Elena Udrea s-a declarat șocată, spunând că a revenit în România fiind convinsă ”că ceva s-a schimbat” și că a făcut tot ceea ce a putea fi făcut în privința probelor care i-au susținut nevinovăția.

”Pentru mine a fost un șoc. M-am întors în țară cu convingerea că ceva s-a schimbat (…) Am făcut tot ce se putea face. Am adus toate probele care se puteau aduce ca să demonstrez că acuzațiile procurorilor Bulancea și Kovesi erau rupte de realitate (…) judecătoarea aceasta (…) recunoaște că nu exista text de lege care să mă incrimineze și cu toate acestea spune că nu știu ce discuție din nu știu ce raport Greco din anul 2010, autoritățile române, nu știm care, au spus că deși nu există această prevedere, totuși, legislația românească acoperă și posibilitatea de luare de mită pentru altul”, a declarat Elena Udrea la Antena 3.

GÂNDUL.RO a intrat în posesia motivării instanței de judecată care a hotărât ca Elena Udrea și Ioana Băsescu să fie condamnate la închisoare cu executare, și prezintă extrase ÎN EXCLUSIVITATE.

Elena Udrea a fost trimisă în judecată pentru instigare la luare de mită și spălare a banilor

Elena Udrea, Ioana Băsescu, Nastasia Gheorghe, Tarhon Victor, Wagner Silviu Ioan și jurnalistul Dan Andronic au fost trimişi în judecată prin rechizitoriul nr. 121/P/2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupţie.

Potrivit motivării instanței de judecată, Elena Udrea a fost acuzată de:

”- instigare la luare de mită – în perioada octombrie – noiembrie 2009 l-a determinat pe secretarul general al Ministerul Turismului NASTASIA Gheorghe să ceară suma de 918.864 lei de la Faur Daniel Horia, reprezentantul societății ACOMIN S.A., societate care avea în derulare contracte finanțate de minister, pentru a asigura finanțarea corespunzătoare a acestora, suma urmând să fie folosită pentru plata serviciilor prestate în favoarea candidatului susținut de partidul din care făcea parte inculpata;

instigare la luare de mită –  în perioada octombrie – noiembrie 2009 l-a determinat pe TARHON Victor, președintele Consiliului Județean Tulcea, să ceară suma de 691.029,63 lei de la Ivan Vasile, reprezentantul societății Glacial Prod S.R.L., societate care avea în derulare mai multe contracte cu consiliul județean, pentru a asigura finanțarea corespunzătoare a acestora, suma urmând să fie folosită pentru plata serviciilor electorale prestate în favoarea candidatului susținut de partidul din care făcea parte inculpata;

spălare a banilor – în perioada octombrie – decembrie 2009 a schimbat sumele de bani în cuantum de 918.864 lei, obținute prin infracțiunea de luare de mită săvârșită de Nastasia Gheorghe și transferate în patrimoniul societății Everest Media, în servicii de publicitate prestate către campania electorală a candidatului Traian Băsescu;

spălare a banilor – în perioada octombrie – decembrie 2009 a schimbat sumele de bani în cuantum de 691.029,63 lei, obținute prin infracțiunea de luare de mită săvârșită de Tarhon Victor și transferate în patrimoniul societăților Everest Media, Lomar Media, Total Media și Redsquad, în servicii de publicitate prestate către campania electorală a candidatului Traian Băsescu;

spălare a banilor – în cursul lunii februarie 2010 a transferat în patrimoniul lui Francesco Giovanni și al Ioanei Băsescu sumele de bani în cuantum de 100.000 lei obținute prin infracțiunea de delapidare săvârșită de Wagner Ioan Silviu;

spălare a banilor – în perioada octombrie – decembrie 2009 a participat la transferul sumelor de bani în  cuantum de 735.098 lei obținute prin infracțiunea de evaziune fiscală săvârșite de Francesco Giovanni către Lomar Media S.R.L., D.A. Comunication Media S.R.L. și Sfinx Experience S.R.L. și le-a schimbat în servicii prestate în campania electorală;

spălare a banilor –  în perioada 30.10 – 18.11.2009 a predat martorului LUNGU Ștefan în mai multe tranșe suma totală de 305.118 lei în numerar, provenită din infracțiuni de corupție, a determinat transferul subsecvent al acesteia și a schimbat-o în servicii prestate de RINGIER ROMÂNIA S.A. și MEDIAFAX S.A. către campania electorală a candidatului Traian Băsescu”, se precizează în motivarea instanței de judecată, prezentată, ÎN EXCLUSIVITATE, de GÂNDUL.RO.

Ioana Băsescu, ”instigare la delapidare și ”instigare la spălare a banilor”

Pe de altă parte, Ioana Băsescu a fost trimisă în judecată pentru:

  • instigare la delapidare  – în cursul lunii decembrie 2009 l-a determinat pe WAGNER Silviu Ioan, directorul general al S.C. OIL TERMINAL S.A., ca în exercitarea atribuțiilor de administrare a bunurilor societății să încheie un contract fictiv în baza căruia să transmită suma de 119.000 lei, în lipsa oricărei contraprestații, către S.C. REDSQUAD FILM S.R.L.
  • instigare la spălare a banilor – în cursul lunii februarie 2010 l-a determinat pe FRANCESCO Giovanni – Mario să realizeze operațiuni fictive, transferuri bancare și retrageri de numerar prin care suma de 100.000 lei a fost folosită în interesul inculpatei și al concubinului său;
  • instigare la spălare a banilor  – în perioada octombrie – noiembrie 2009 l-a determinat pe FRANCESCO Giovanni – Mario să realizeze operațiuni fictive prin care suma de 735.098 lei provenită din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală a fost transferată către S.C. LOMAR MEDIA S.R.L., D.A. COMUNICATION MEDIA S.R.L. și SFINX EXPERIENCE S.R.L. pentru a achita servicii prestate în cadrul campaniei electorale în favoarea tatălui său

Echipa de campanie a lui Traian Băsescu

În cursul anului 2009 au avut loc alegeri prezidențiale, unul dintre candidați fiind Președintele României în funcție la acel moment, Traian Băsescu, candidat independent susținut de Partidul Democrat Liberal. Startul campaniei electorale a avut loc la 23.10.2009, primul tur al alegerilor s-a desfășurat la data de 22.11.2009, iar cel de-al doilea tur la data de 06.12.2009.

În paralel cu campania electorală pentru alegerile prezidențiale s-a desfășurat și campania pentru referendumul pentru trecerea la parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari, inițiat de președintele României și care a avut loc în aceeași zi cu primul tur al alegerilor. Cele două campanii s-au realizat în mod coordonat, mesajele electorale și materialele publicitare ale candidatului Traian Băsescu fiind realizate de aceeași echipă de campanie, iar imaginea acestuia fiind asociată cu mesajul ,,Hai la referendum”.

”Coordonarea campaniei electorale a candidatului Traian Băsescu a fost realizată de către o echipă de campanie care activa la un sediu situat pe strada Lipscani din municipiul București și din care făceau parte martorii Lăzăroiu Sebastian, Topoliceanu Ana Maria, Hrițuc Cristian și Lungu Ștefan și inculpata Udrea Elena Gabriela, care îndeplinea funcția de secretar executiv al Partidului Democrat Liberal și era membră a Biroului Permanent Național, organismul permanent de conducere a activității partidului. Partidul Democrat Liberal a constituit, la rândul său, o echipă de campanie care activa la sediul partidului din Aleea Modrogan”

Extras din motivarea instanței de judecată

Implicarea Elenei Udrea în cazul transferurilor bancare ce au urmat ”momentului consumării infracțiunilor”

Instanța de judecată a precizat că Elena Udrea ”a participat la schimbarea sau transferul tuturor sumelor de bani obținute în urma săvârșirii infracțiunilor descrise, fiind reținută în sarcina acesteia patru infracțiuni de spălare de bani, corelativ fiecărei infracțiuni predicat (două infracțiuni de luare de mită, o infracțiune de delapidare și o infracțiune de evaziune fiscală)”.

”Compensarea sumelor de bani obținute în urma săvârșirii infracțiunilor predicat cu creanțele deținute de persoanele care au prestat servicii în campania electorală sau pentru referendum reprezintă o acțiune de schimbare a bunurilor, element material al laturii obiective a infracțiunii de spălare a banilor săvârșită în calitatea de autor de către inculpata Udrea Elena Gabriela, având în vedere nu atât rolul de lider, chiar informal, în cadrul echipei de campanie, cât implicarea sa concretă evidențiată anterior în cazul transferurilor bancare ce au urmat momentului consumării infracțiunilor predicat”

Extras din motivarea instanței

”Determinarea unei persoane să încheie contracte fictive care să justifice transferul bunurile cu proveniență ilicită în patrimoniul altor persoane după consumarea infracțiunilor predicat reprezintă o acțiune specifică instigării sau participației improprii (…) și e absorbită în forma de participație a autoratului în raport de acțiunile concrete ale inculpatei care se circumscriu ambelor forme de participație penală”, se mai arată în motivarea instanței de judecată.

”A negociat direct cu martorii și a intermediat realizarea plăților”

Potrivit martorilor audiați, Elena Udrea era cea care ”conducea echipa de campanie a candidatului Băsescu Traian care își desfășura activitatea în sediul aflat pe strada Lipscani”. Având această calitate, Elena Udrea a negociat cu martorii și a intermediat relații prin care plățile respective au fost realizate.

”Inculpata Udrea Elena Gabriela a negociat direct cu martorii Ghincioiu Ovidiu Lorel și Cernea Mihai plățile către LOMAR MEDIA și SFINX EXPERIENCE și a intermediat relația cu inculpatul Andronic Dan. Totodată, martorii Lungu Ștefan, Hrițuc Cristian Gabriel și TOPOLICEANU Ana Maria au intermediat la cererea inculpatei realizarea plăților către RINGIER ROMÂNIA, MEDIAFAX, TOTAL MEDIA și EVEREST MEDIA, fie prin interpunerea unor societăți pe care le controlau, fie prin punerea în contact a prestatorilor de servicii cu societățile care urmau să facă plățile”, se menționează în motivarea instanței.

”Într-adevăr potrivit declarațiilor martorului (…) inculpata Elena Udrea l-a întrebat dacă are o firmă care să nu aibă activitate, iar la răspunsul acestuia că deţine firmele Last Time Studio şi Redsquad, la ambele fiind administrator şi asociat mama sa i-a cerut să încheie un contract cu Ringier România ce avea ca obiect prestare de servicii de publicitate pentru referendum şi pentru campania electorală şi unul cu Mediafax S.A. privind servicii de monitorizare media după mai multe cuvinte cheie. Potrivit aceluiași martor ambele contracte au fost încheiate de către Redsquad pentru că era o firmă nou înfiinţată, cu profil de publicitate şi care nu avusese anterior activitate”

Extras din motivarea instanței

Elena Udrea avea ”o legătură directă, profesională, politică sau personală, cu autorii sau instigatorii infracțiunilor predicat fiind ministru al turismului, având în directă subordonare pe inculpatul Nastasia Gheorghe, secretarul general al ministerului, și cooperând administrativ și politic cu inculpatul Tarhon Victor, președintele C.J. Tulcea. Totodată, aceeași inculpată avea o relație de prietenie cu inculpata Băsescu Ioana”, se mai arată în motivarea instanței Curții de Apel București.

”Întocmirea contractelor fictive nu a reprezentat o formă de simulație astfel cum s-a susținut ci a urmărit ascunderea provenienței infracționale a sumelor de bani, fiind îndeplinite condițiile prevăzute în latura subiectivă a infracțiunii de spălare a banilor”

Potrivit instanței de judecată, Elena Udrea a cunoscut proveniența infracțională a bunurilor.

”… în mod cert inculpata Udrea Elena Gabriela cunoştea provenienţa infracțională a bunurilor faţă de modul elaborat în care s-a procedat la schimbarea acestora, sumele fiind depuse de către martor în contul mamei sale, numita Lungu Elena, care le-a retras ulterior şi le-a depus în contul bancar deschis de S.C. REDQSUAD FILM S.R.L. la B.R.D. – SOCIETE GENERALE cu titlul de împrumuturi acordate persoanei juridice care la rândul său a efectuat plăţi, în baza unor contracte fictive, în perioada 28.10 – 18.11.2009 în contul RINGIER ROMÂNIA S.A. şi MEDIAFAX S.A”, se arată în motivarea instanței.

Delapidare săvârșită de Wagner Silviu Ioan la instigarea Ioanei Băsescu

În cursul anului 2009 inculpatul WAGNER Silviu Ioan îndeplinea funcția de director general al S.C. OIL TERMINAL S.A., și avea printre atribuții conducerea activităților societății, coordonarea și controlul acesteia în ceea ce privește utilizarea resurselor financiare, asigurarea managementului societății, precum și încheierea actelor juridice în numele și pe seama societății, în limitele împuternicirilor acordate de către Consiliul de Administrație.

În luna decembrie 2009, Băsescu Ioana i-a cerut lui Wagner Silviu Ioan să achite o factură fiscală, sugerând că reprezintă cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidențiale care se desfășurase în toamna aceluiași an. ”În condițiile în care inculpata era fiica președintelui României în funcție la acel moment și avea o potențială influența asupra menținerii în funcție a directorului general, acesta a acceptat solicitarea”, se precizează în motivarea instanței.

„Ioana Băsescu mi-a prezentat o factură fiscală emisă de o firmă Redsquad către Oil Terminal şi m-a rugat să o plătesc, spunându-mi că acestea sunt cheltuieli rămase neachitate din urmă, din toamnă. Nu ştiu dacă a precizat în mod expres că sunt cheltuieli din campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, dar eu aşa am înţeles pentru că nu avea la ce altceva să se refere” (…)  „Doamna Băsescu, atunci când mi-a arătat acea factură nu a precizat în mod explicit că acei bani sunt pentru plata unor servicii generate de campania electorală a tatălui ei ci mi-a spus ceva de genul – sunt plăţi de făcut” (…) „mai precis aceasta mi-a dat o factură spre a o achita, iar eu i-am spus că pentru aceasta este nevoie de un contract, ea cerându-mi să îi dau datele societăţii şi un proiect de contract. Cu acel prilej eu am spus că trebuie să facem şi puţină publicitate iar ea a răspuns că da, bineînţeles, avem canale mass-media, avem şi o televiziune chiar. Îmi este greu să îmi amintesc cu exactitate ce mi-a spus când mi-a cerut să achit factura, cred că exprimarea a fost că au rămas cheltuieli în urma campaniei electorale”, arată motivarea instanței de judecată.

Ulterior, inculpata Băsescu Ioana i-a transmis coinculpatului Wagner Silviu Ioan prin intermediul martorei Florescu Simona datele societății către care urma să se facă plata iar S.C. OIL TERMINAL S.A., reprezentată de Wagner Silviu Ioan, a încheiat un contract fictiv de prestări servicii de publicitate în valoare de 419.000 lei cu REDSQUAD FILM S.R.L. Câmpina.

Contractul apare ca fiind încheiat la data de 30.12.2009, dar a fost înregistrat la OIL TERMINAL S.A. cu nr. 2961/26.02.2010, după data emiterii facturii și a efectuării plății. În baza acestui contract, la data de 16.02.2010 s-a realizat plata sumei de 119.000 lei către S.C. REDSQUAD FILM S.R.L.

Extras din motivarea instanței

Elena Udrea – 8 ani cu executare. Ioana Băsescu – 5 ani cu executare

Curtea de Apel a condamnat-o pe Elena Udrea la 8 ani de închisoare cu executare, în timp ce fiica fostului președinte Traian Băsescu, Ioana Băsescu, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare și 2 ani de interzicere a unor drepturi.

În cazul Elenei Udrea

”… condamnă pe inculpata Udrea Elena Gabriela la 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la luare de mită (fapta din octombrie – noiembrie 2009, instigat fiind coinculpatul Tarhon Victor).

… condamnă pe inculpata Udrea Elena Gabriela la 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor (fapta din octombrie – decembrie 2009, infracțiunea predicat – luare de mită săvârșită de Nastasia Gheorghe).

… condamnă pe inculpata Udrea Elena Gabriela la 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor (fapta din octombrie – decembrie 2009, infracțiunea predicat – luare de mită săvârșită de coinculpatul Tarhon Victor).

… condamnă pe inculpata Udrea Elena Gabriela la 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor (fapta din februarie 2010, infracţiunea predicat – delapidare săvârșită de coinculpatul Wagner Ioan Silviu).

… condamnă pe inculpata Udrea Elena Gabriela la 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor (fapta din octombrie – decembrie 2009, infracţiunea predicat – evaziune fiscală săvârșită de persoana condamnată Francesco Giovanni – Mario).

… condamnă pe inculpata Udrea Elena Gabriela la 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor (fapta din în perioada 30.10 – 18.11.2009 privind suma de 305.118 lei).

… contopeşte pedepsele aplicate inculpatei Udrea Elena Gabriela şi dispune ca aceasta să execute pedeapsa cea mai grea de 6 ani închisoare sporită la 8 ani inchisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor”, hotărât Curtea de Apel București, sentința nefiind definitivă.

În cazul Ioanei Băsescu

”… condamnă pe inculpata Băsescu Ioana la 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la delapidare (fapta din februarie 2010, instigat coinculpatul Wagner Ioan Silviu).

…condamnă pe inculpata Băsescu Ioana la 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la spălarea banilor (fapta din februarie 2010, infracţiunea predicat – delapidare săvârșită de coinculpatul Wagner Ioan Silviu).

… condamnă pe inculpata Băsescu Ioana la 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la spălare a banilor (fapta din octombrie – decembrie 2009, infracţiunea predicat – evaziune fiscală săvârșită de persoana condamnată Francesco Giovanni).

…contopeşte pedepsele aplicate inculpatei Băsescu Ioana şi dispune ca aceasta să execute pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare și 2 ani interzicere a unor drepturi”, a decis Curtea de Apel București, sentința nefiind definitivă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată și cine produce cea mai eficientă anvelopă? - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Mama Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel, în stare de șoc după ce...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?