EXCLUSIV. “Miracolul” de la Tribunalul Ilfov sau cum a ajuns să câștige Alianța USR-PLUS bătălia cu Biroul Electoral Voluntari. Cum a învârtit judecătorul cauza din… pix! (DOCUMENT)

EXCLUSIV. “Miracolul” de la Tribunalul Ilfov sau cum a ajuns să câștige Alianța USR-PLUS bătălia cu Biroul Electoral Voluntari. Cum a învârtit judecătorul cauza din... pix! (DOCUMENT)
Publicat: 24/08/2020, 22:37
Actualizat: 24/08/2020, 23:02

Războiul crâncen care se dă la alegerile locale pentru Primăria Voluntari, prima rundă, a fost tranșat într-un mod absolut inexplicabil de un complet al Tribunalului Ilfov condus de judecătorul Radu Vlad Alexandru, care a dat câștig de cauză celor doi avocați ai USR-Plus, Oana Cambera și Dumitru Brașovschi, ei înșiși candidati pentru funcția de consilier judetean la Ilfov. GÂNDUL.RO a aflat dedesubturile acestei lupte, iar sursele noastre confidențiale susțin că felul în care a înțeles judecătorul Vlad Alexandru hotărârea de la fond dată de Judecătoria Buftea în apelul pe care l-a judecat ridică mari semne de întrebare.

Mai întâi, pentru că însuși judecătorul este președintele Biroului Electoral Ilfov (după cum se poate lesne citi pe linkul https://if.prefectura.mai.gov.ro/alegerile-pentru-autoritatile-administratiei-publice-locale-din-anul-2020/). Legea spune că “pe perioada cât funcţionează birourile şi oficiile electorale, membrii acestora, statisticienii, personalul tehnic auxiliar şi operatorii de calculator desemnaţi de Autoritatea Electorală Permanentă se consideră detaşaţi”. Dar cine stă să citească legea când perioada asta de miză electorală majoră contează mai mult? Nu este, însă, singura bubă a magistraților în acest scandal.

Rzăboiul a început în momentul în care Biroul Electoral de circumscripție Voluntari-Ilfov a invalidat o parte consistentă din listele de semnături ale susținătorilor mai multor partide politice, printre care și cele ale USR-PLUS. Și uite-așa s-au trezit PRO Romania, Partidul România Europeană, Partidul Puterii Umaniste dar și cei ai lui Barna, USR-Plus, cu mai puține semnături decât numărul necesar, minim cerut pentru depunerea candidaturilor. Jale mare, nu? Așa că, hai la contestare!

Pe rolul Judecătoriei Buftea au fost înregistrate mai multe dosare având ca obiect „contestație la legea electorală”, depuse împotriva unor Hotărâri ale Biroului Electoral de Circumscripție nr. 8 Voluntari, astfel:

  • Dosar nr. 21050/94/2020 avand ca obiect contestatia formulata de Filiala Locala USR Voluntari si Comunitatea Locala PLUS Voluntari;
  • Dosar nr. 21093/94/2020 avand ca obiect contestatia formulata de Barbu Bo0gdan-Viorel;
  • Dosar nr. 21094/94/2020 avand ca obiect contestatia formulata de Organizatia Judeteana Ilfov a Partidului Pro Romania;
  • Dosar nr. 210596/94/2020 avand ca obiect contestația formulată de Partidul România Europeană – Filiala Locală Voluntari;
  • Dosar nr. 21383/94/2020 având ca obiect contestația formulată de Partidul Puterii Umaniste (social –liberal) Filiala Județeana Ilfov;
  • Dosar nr. 21384/94/2020 având ca obiect contestația formulată de Partidul Puterii Umaniste (social –liberal) Filiala Județeana Ilfov

A urmat etapa contestațiilor, toate fiind respinse cu excepția celei formulate de Filiala Locala USR Voluntari si Comunitatea Locală PLUS Voluntari, care deși pierduse ca și celelalte partide, prima instanță admițând lipsa calității procesuale active a contestatorilor, în apel s-a săvârșit un “miracol” și USR-PLUS a câștigat.

Surprinzător, la Tribunalul Ilfov, unde s-a judecat apelul,  apare drept contestator, pe lângă cei inițiali, si Alianța Electorala USR PLUS, deși nu fusese parte la dosarul de la fond. Astfel, admițându-se judecarea cu acest nou contestatar pe listă, s-au încălcat prevederile art. 478 alin (1) C.p.c, conform cărora “prin apel nu se poate schimba cadrul procesual stabilit în fața primei instanțe” raportat la prevederile art.458 C.p.c. conform cărora “căile de atac pot fi exercitate numai de părțile aflate în process care justifică un interes”. Dar, ce mai contează… Completul condus de judecătorul Radu Vlad Alexandru la Tribunalul Ilfov, a amânat pronunțarea pentru o zi. Asta fiind vineri, 21 august 2020.

Ulterior, deși rămăsese în pronunțare, instanța trimite la Biroul Electoral Voluntari, in 21.08.2020, orele 18.35, sub semnătura judecătorului Radu Vlad Alexandru (președintele completului), o adresă prin care se solicită  listele de susținători în original. Ce spune legea? Conform art. 394 alin 3 CPC, dupa închiderea dezbaterilor, părțile nu mai pot depune niciun înscris la dosarul cauzei, sub sancțiunea de a nu fi luat în seama”). Se pare, însă, că magistratul Radu Vlad Alexandru nu a avut ochelarii la el, sau dacă i-a avut, o omis să îi folosească.

În data de 22.08.2020, după primirea documentelor solicitate după încheierea dezbaterilor, Tribunalul Ilfov pronunță, după cum scrie clar pe portalul instanței, “o nouă hotărâre”, prin care respinge excepția inadmisibilității apelului invocată de Biroul Electoral de circumscripție nr.8 Voluntari ca neîntemeiată, admite apelul și rejudecând, admite contestația celor de la filiala USR-PLUS Voluntari. Și pentru că, unoeri, ascunse sunt căile Justiției, soluția mai are ceva interesant în ea: deși nu făcea parte din obiectul dosarului care se judecase în prima fază la Judecătoria Buftea, în apel, Tribunalul Ilfov dă mai mult decât se ceruse, admițând și candidatura lui Bogdan Rolea pentru funcția de primar al orașului Voluntari. Admite, desigur, și lista de candidați a Alianței USR-PLUS și respinge o singură candidatură. Asta da victorie a USR-iștilor!

Așa judecată merită, credem, analizată cât mai rapid, măcar la Inspecția Judiciară. Pentru că aici nu e vorba de bătălia politică, e vorba de prestigiul magistraturii și de felul în care se face justiție! 

Iată soluția dată în favoarea Alianței USR-PLUS la Tribunalul Ilfov:

22.08.2020
Ora estimata: 9:00
Complet: 5 A
Tip solutie: Pronunţa o nouă hotărâre
Solutia pe scurt: Respinge excepţia inadmisibilităţii apelului, invocată de intimată, ca neîntemeiată. Admite apelul. Anulează sentinţa civilă apelată şi rejudecând: Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active, invocată de intimată, ca neîntemeiată. Admite contestaţia. Anulează Hotărârea nr. 1/17.08.2020 şi Hotărârea nr. 2/17.08.2020, ambele emise de Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 8 Voluntari. Admite candidatura domnului Rolea Bogdan pentru funcţia de Primar al oraşului Voluntari, depusă de Alianţa USR PLUS, înregistrată la Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 8 Voluntari sub numărul 25/14.08.2020. Admite în parte lista de candidaţi pentru funcţia de consilieri locali în Consiliul Local Voluntari, depusă de Alianţa USR PLUS, înregistrată la Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 8 Voluntari sub numărul 26/14.08.2020, doar pentru candidaţii de la poziţiile nr. 1-11 şi 13-19. Respinge candidatura la funcţia de consilier local în Consiliul Local Voluntari, depusă de Alianţa USR PLUS, înregistrată la Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 8 Voluntari sub numărul 26/14.08.2020, în ceea ce o priveşte pe doamna Neda Delia-Elena (poziţia nr. 12 din lista de candidaţi). Definitivă. Hotărârea se comunică Biroului Electoral de Circumscripţie nr. 8 Voluntari, conform art. 54 alin. 8 din Legea nr. 115/2015. Pronunţată astăzi, 22.08.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
Document: Hotarâre  1713/2020  22.08.2020
21.08.2020
Ora estimata: 16:45
Complet: 5 A
Tip solutie: Amână pronunţarea
Solutia pe scurt: Amână pronunţarea la data de 22.08.2020, punerea soluţiei la dispoziţia părţilor urmând a se realiza prin mijlocirea grefei instanţei. Pronunţată azi, 21.08.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
Document: Încheiere – Amânare iniţială a pronunţării    21.08.2020
Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Adrian Artene
Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Ramona Olaru, fără chiloți în public. Dialog bizar cu Alina Pușcaș
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Ce se întâmplă în Rusia după masacrul de la sala de concerte din Moscova. Bilanțul...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii