EXCLUSIV. Prima reacție a proprietarului ziarului care a amorsat scandalul sexual de la ambasada României la Chișinău! ”Nu am făcut jocurile serviciilor secrete rusești” / Autorul articolului de la acea vreme: ”Nuică era și ofițerul de Contrainformații SIE”

EXCLUSIV. Prima reacție a proprietarului ziarului care a amorsat scandalul sexual de la ambasada României la Chișinău! ”Nu am făcut jocurile serviciilor secrete rusești” / Autorul articolului de la acea vreme: ”Nuică era și ofițerul de Contrainformații SIE”
Publicat: 02/02/2021, 21:48
Actualizat: 02/02/2021, 22:03

”Vânați” cu asiduitate de serviciile secrete, diplomații aflați la post, în diferite țări ale lumii, sunt o țintă predilectă tocmai datorită informațiilor pe care le dețin, reprezentând o potențială sursă care poate fi obligată, prin șantaj, să lucreze chiar împotriva propriei țări. În anul 2009, Ion Nuică, consulul României la Chișinău, a devenit protagonistul unei filmări cu camera ascunsă, acesta fiind surprins chiar în timp ce întreținea relații sexuale cu o angajată a consulatului.

NETFLIX a readus la lumină acest caz șocant, imagini și explicații oferite de experți în spionaj fiind difuzate în episodul 3 al serialului-documentar ”Spycraft” (”Secretele spionajului”), lansat pe data de 20 ianuarie a acestui an. Realizatorii serialului pornesc de la premisa că Ion Nuică a căzut în plasa întinsă de serviciile secrete din Rusia.

În urma scandalului  din 2009 – după ce imaginile compromițătoare au fost făcute publice, în România, de ziarul ”Curentul” -, consulul României la Chișinău și-a prezentat demisia, însă reprezentanții MAE au susținut, prin purtătorul de cuvânt, că acel film a fost ”irelevant”, fiindcă Ion Nuică își anunțase anterior intenția de a demisiona.

GÂNDUL.RO a prezentat, în premieră, informații din această operațiune tip ”kompromat” (n.red. – material compromițător) care l-a vizat pe Ion Nuică (toate detaliile AICI), solicitând și puncte de vedere – MAE, Ambasada Rusiei, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe la vremea respectivă și Mihai Răzvan Ungureanu, director SIE la momentul scandalului – în legătură cu acest subiect readus în atenția publicului de NETFLIX. Pe măsură ce aceste răspunsuri ne vor fi transmise, GÂNDUL.RO le va publica numaidecât.

Mihai Iacob, proprietarul ”Curentul”:Noi am făcut o ședință de redacție și am hotărât publicarea imaginilor tocmai pentru a împiedica un eventual șantaj”

O primă reacție după dezvăluirile GÂNDUL.RO vine din partea lui Mihai Iacob, azi proprietar al ziarului ”Curentul”. În anul 2009 era director al publicației. Acesta ne-a declarat, ÎN EXCLUSIVITATE, că trebuie eliminată, din start, suspiciunea că redacția pe care o conducea atunci ar fi făcut, cumva, ”jocurile serviciilor secrete rusești”.

Imaginile compromițătoare în care apărea Ion Nuică, consul al României la Chișinău până pe data de 13 iulie 2009 – atunci când și-a prezentat demisia – au ajuns și în alte redacții din România, spune Mihai Iacob, ”Curentul” fiind, totuși, primul ziar care le-a primit, iar în urma unei ședințe de redacție s-a luat decizia ca filmul să fie publicat, plecându-se de la premisa că, în acest fel, Ion Nuică nu va putea fi șantajat și racolat.

Mai mult, declară Mihai Iacob, s-a decis în urma ședinței de redacție ca autoritățile – MAE și SIE – să fie informate în legătură cu această situație delicată.

”Planează suspiciunea că noi (n.red. – redacția ”Curentul”) am fi făcut jocurile serviciilor secrete rusești, ceea ce nu este adevărat. Acest film a fost primit de mai multe redacții din România, e drept că noi l-am primit primii. Dar celelalte redacții au decis să nu publice imaginile. Noi am făcut, de urgență, o ședință de redacție și am hotărât publicarea imaginilor tocmai pentru a împiedica un eventual șantaj asupra consulului Ion Nuică. Mai mult, am și anunțat autoritățile, respectiv MAE și SIE”, a declarat Mihai Iacob, director al ziarului ”Curentul” la acea dată, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO.

Iulia Nueleanu, redactor-șef al ziarului  ”Curentul” la acel moment, a confirmat decizia luată în unanimitate în redacție de fi informate SIE și MAE, declarând că, personal, le-a comunicat celor doi șefi – Cristian Diaconescu și Mihai Răzvan Ungureanu – că va publica această filmarea în care apărea Ion Nuică, consulul României la Chișinău.

Jurnalistul George Roncea: ”Nuică era și ofițerul de Contrainformații al Ambasadei, reprezentând SIE în cadrul Ambasadei României, poziția de consul fiind doar acoperirea”

Articolul publicat de ”Curentul” în anul 2009 a fost semnat de jurnalistul George Roncea, iar acesta prezintă acum, potrivit ”Curentul”, o variantă diferită a modului în care imaginile compromițătoare ar fi fost filmate în camera de hotel.

Realizatorii serialului-doumentar ”Spycraft” (”Secretele spionajului”) susțin că o cameră de luat vederi a fost ascunsă chiar în plinta din colțul camerei de hotel, însă jurnalistul George Roncea susține că filmarea a fost făcută cu o cameră amplasată în poșeta partenerei de amor a lui Ion Nuică, presupusă agentă a serviciilor secrete din Republica Moldova.

”Întâi și întâi se vede foarte clar că filmarea s-a făcut din poșeta domnisoarei și nu cum aberează NETFLIX, adică din plinta din colțul camerei. Nuică era și ofițerul de Contrainformații al Ambasadei, reprezentând SIE în cadrul Ambasadei României, poziția de consul fiind doar acoperirea. La acel moment, Nuică reprezenta un risc al Ambasadei României la Chișinău. Reprezentanții UE încunoștiințaseră deja SIE și MAE că Nuică elibera foarte multe pașapoarte românești unor așa-ziși cetățeni moldoveni care de fapt erau infractori ucrainieni sau ruși care astfel ajungeau în țările vestice”, precizează jurnalistul de investigații.

”Kompromat a fost scopul unui videoclip postat pe un site din capitala României, București. Ținta a fost Ion Nuică, un bărbat căsătorit, consulul României în Republica Moldova, o țară în Europa de Est. Îl arată pe Nuică făcând sex cu o angajată a consulatului român din Moldova. Înregistrarea secretă a fost obținută printr-o cameră cu stenopă (n.red. – fotografierea fără obiectiv, acesta din urmă fiind înlocuit cu un orificiu de pătrundere a luminii), ascunsă în plinta din colțul camerei. Înregistrarea a fost menită să-i afecteze realegerea în Parlament, ceea ce s-a întâmplat. Nuică a demisionat.

Dacă Kompromat ar fi o artă, experții spun că rușii ar fi maeștri”, se menționează în episodul 3 al serialului ”Spycraft” difuzat de NETFLIX.

”Din punct de vedere al inteligenței, Nuică a fost prostul proștilor pe planetă. S-a lăsat compromis”

George Roncea susține că Ion Nuică ”s-a lăsat compromis”, lăsând de dorit la capitolul ”inteligență”. Dar precizează și că a existat o ”cooperare” între ziarul ”Curentul” și MAE/SIE, pentru ca Mihai Răzvan Ungureanu (director SIE la vremea respectivă) și Cristian Diaconescu (ministru de Externe al României) ”să nu fie prinși cu chiloții în vine”.

”Din punctul de vedere al potenței, armăsarul SIE (n.red. – consulul Ion Nuică) nu s-a făcut de râs. Din punct de vedere al inteligenței, însă, Nuică a fost prostul proștilor pe planetă. S-a lăsat compromis. După ce am primit filmarea, am făcut ședință în redacție și am decis în unanimitate ca redactora-șefă, Iulia Nueleanu să-i înștiințeze pe Mihai Răzvan Ungureanu, șef al SIE și pe Cristian Diaconescu, ministrul de Externe pentru a nu fi prinși cu chiloții în vine. A fost o cooperare între ziar și autorități în beneficiul României”, dezvăluie George Roncea, potrivit ”Curentul”.

”Dacă acest caz s-ar fi întâmplat cu un agent rus, acesta ar fi fost executat a doua zi”

În ceea ce privește identitatea femeii care apare în imaginile compromițătoare, jurnalistul George Roncea declară că aceasta era parte integrantă a unui scenariu ”creionat” de SIS, Serviciul de Informații al Republicii Moldova.

De altfel, aceste operațiuni de compromitere a unui demnitar prin plasarea în așternuturile sale a unei femei ispititoare sunt recunoscute ca fiind, de-a lungul timpului, extrem de ”profitabile” pentru orice serviciu secret.

„Domnișoara evident nu era îndrăgostită de oribilul consul. Nu am nicio îndoială că domnișoara era o rândunică SIS, această practică fiind inventată de celebrul Beria în 1923. Din punctul de vedere al serviciilor moldovenești omul nu era încă racolat, era doar cretin. Ca să înțeleagă toată lumea, în orice ambasadă mai există un contraspion. Nu știu, șoferul prostuț și bâlbâit, femeia de serviciu în vârstă cu dureri de șale. Și mai mult nu comentez. Într-un final, România a căzut în picioare. De ce sunt serviciile rusești eficiente? Dacă acest caz s-ar fi întâmplat cu un agent rus, acesta ar fi fost executat a doua zi”, concluzionează George Roncea.

GÂNDUL.RO a solicitat puncte de vedere referitoare la acest subiect Ministerului Afacerilor Externe al României, lui Cristian Diaconescu, ministru de Externe în perioada respectivă, lui Mihai Răzvan Ungureanu, director al Serviciului de Informații Externe la acea vreme, dar și Ambasadei Federației Ruse la București, urmând ca răspunsurile primite să fie prezentate ÎN EXCLUSIVITATE.

Adrian Artene
Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Ninge pe Transalpina! Apel al drumarilor către şoferi: Nu vă deplasaţi în zonele montane dacă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ