EXCLUSIV. Promisiunile ministrului Agriculturii în legătură cu programul Casa Unirea rămân doar vorbe în vânt: ”Niciunul dintre proiectele anunțate nu va fi implementat prin PNRR” (SURSE)

EXCLUSIV. Promisiunile ministrului Agriculturii în legătură cu programul Casa Unirea rămân doar vorbe în vânt: ”Niciunul dintre proiectele anunțate nu va fi implementat prin PNRR” (SURSE)
EXCLUSIV. Promisiunile ministrului Agriculturii în legătură cu programul Casa Unirea rămân doar vorbe în vânt: ”Niciunul dintre proiectele anunțate nu va fi implementat prin PNRR” (SURSE)
Publicat: 16/03/2021, 17:52

Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a promis, cu mai multe zile în urmă, că programul ”Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea” nu se află în moarte clinică, așa cum se mai spune, urmând a fi implementate proiecte, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care vor aduce un suflu nou. 

Declarațiile ministrului Agriculturii au fost făcute în contextul în care România – în cursul anului trecut – a importat 80 de milioane de tone de alimente, situația fiind alarmantă. Țara noastră importă cantități foarte mari de alimente din Italia, spre exemplu, asta în vreme ce 25% din producția Italiei este realizată de… sezonieri.

Numai că, așa cum a arătat GÂNDUL.RO, o treime dintre aceștia sunt români și lucrează acolo pentru a produce alimente, iar România importă hrană la prețuri mari din Peninsulă, produsele respective având și valoare adăugată. În același timp, pentru ca tabloul să se prezinte în culori și mai sumbre România exportă puțin și la prețuri mici.

De altfel, GÂNDUL.RO i-a solicitat un punct de vedere lui Adrian Oros, ministrul Agriculturii, după ce acesta a spus că vor fi făcute investiții majore care vor resuscita Casa Unirea.

”Vor fi doi ani de tranziție, unde am pus suma respectivă de 760 de milioane de euro pentru investiții în fermă, depozitare și procesare, (…) și, în PNRR, am scris mai multe proiecte pe care le-am trimis la Bruxelles. (…) Acele centre regionale de colectare și depozitare care să intre într-o rețea cu toate acele depozite există, unde să se comercializeze doar produse românești, și cele trei centre regionale de colectare și depozitare ale lânii. Vrem, prin această Casă Unirea, să dăm un sens, să demarăm proiectele pentru că noi, ministerul, va trebui să facem aceste investiții, iar mediul privat să le operaționalizeze prin Casa Unirea, pentru că este o societate pe acțiuni unde statul român, prin Ministerul Agriculturii, are toate acțiunile”, a afirmat ministrul Agriculturii în timpul emisiunii moderate de Adrian Ursu la Antena 3.

Adrian Oros, lipsă de transparență la nivel ministerial sau frica de a nu fi prins cu minciuna?

Surprinzător, ministrul Agriculturii nu a oferit, încă, răspunsuri la întrebările transmise de GÂNDUL.RO, cu toate că au trecut mai multe zile de la momentul solicitării. Explicația ar putea fi compusă din două segmente, respectiv o regretabilă lipsă de transparență la nivel ministerial sau, de ce nu, chiar frica de a nu fi prins cu minciuna, asta din cauză că sursele noastre transmit că respectivele proiecte, anunțate de ministrul Oros, sunt doar praf în vânt.

Dar iată întrebările pe care GÂNDUL.RO i le-a adresat lui Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, întrebări rămase, cel puțin deocamdată, fără răspuns.

  • Există informații conform cărora, la nivelul Guvernului României, se dorește închiderea programului ”Casa Unirea”. Sunt adevărate? Există vreun document oficial cu o astfel de propunere?
  • Ați declarat că doriți să demarați centrele regionale de colectare și depozitare prin ”Casa Unirea”. Pentru ce produse sunt/vor fi destinate?
  • Ce ne puteți spune despre Pilonul ”Pește”? Există Bursa de Pește, ca sucursală a ”Casei Unirea”. Va fi pusă la treabă sau banii europeni au fost aruncați în van pe respectiva capacitate?
  • Ați declarat că doriți să demarați centrele de depozitare alimente și lână prin ”Casa Unirea”. Este vorba despre Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)? Viitorul ”Casei Unirea” este legat de finanțarea prin PNRR?

Surse GÂNDUL.RO: ”Păcăleala este împinsă până la capăt!”

GÂNDUL.RO a prezentat, de altfel, informații punctuale referitoare la programul Casa Unirea – un program investițional de importanță covârșitoare pentru producătorii autohtoni -, ajuns în faza de a fi lăsat să moară de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

”Casa Unirea” urma să includă:

  • cel puțin 10 platforme de preluare, sortare, condiționare, păstrare, ambalare și analiză a legumelor și fructelor
  • structură de achiziție și procesare primară a peștelui de apă dulce de tip bursă
  • cel puțin 2 platforme de achiziție și însilozare a cerealelor, cu o capacitate de circa 200-300.000 de tone;
  • cel puțin 10 clustere agricole (n.red. – o grupare de producători, utilizatori şi /sau beneficiari, în scopul punerii în aplicare a bunelor practici din UE în vederea creşterii competitivităţii operatorilor economici)

Numai că drumul de la teorie la practică s-a dovedit a fi mult mai anevoios decât se anticipa, iar în ultima perioadă se vorbește, la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, de o ”resetare” a acestui proiect implementat pe 3 piloni principali, considerându-se că proiectul nu era ”fiabil” în foma inițială.

Ținând cont de tăcerea cel puțin suspectă a ministrului Agriculturii, se pare că am avut dreptate și Casa Unirea e pe punctul de a se închide. Și asta asta în condițiile în care ministrul Oros declara public – prin PNRR – ”Casa Unirea vă revitaliza agricultura românească și vă ajuta micii producători prin implementarea depozitelor de legume fructe și a centrelor de depozitare și prelucrare lână”.

Sursele GÂNDUL.RO din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) ne au transmis, ÎN EXCLUSIVITATE, că ”niciunul din aceste proiecte nu va fi implementat prin PNRR. Iar pentru ca păcăleala să fie până împinsă la capăt, cele 8 depozite regionale – în valoare de 500 milioane de euro – s-au transformat în niște spații de depozitare pe care le vor face Grupurile de Acțiune Locală (GAL) cu maxim 80 de milioane (n.red. – Grupurile de Acțiune Locală reprezintă un parteneriat public-privat, în care partea publică deține un procent de 49%, la nivel decizional și la nivel de alcătuire, iar 51% este deținut de partea privată).

Așa că, una peste alta, Casa Unirea ”pierde teren în continuare, iar producătorii autohtoni sunt tratați cu indiferență la nivelul conducerii MADR”, mai spun sursele GÂNDUL.RO, ÎN EXCLUSIVITATE.

E drept, a mai rămas ”pilonul pește”, numai că ministrul Adrian Oros ar trebui să ofere o explicație publică și în legătură cu acest pilon.

GÂNDUL.RO va urmări, în continuare, acest subiect ”fierbinte” și suntem curioși să aflăm – în ultimă instanță – dacă ministrul Adrian Oros consideră că nici măcar pește românesc nu (mai) avem voie să mâncăm.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Burna Boy, pe scena Untold 2024. Artistul a câștigat și un premiu Grammy
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?