Informații-bombă apar după moartea celor trei deținuți de la Giurgiu! Ascunde ANP traficul de droguri din închisori?! GÂNDUL.RO cere ministrului Justiției deschiderea unei anchete! (EXCLUSIV)

Informații-bombă apar după moartea celor trei deținuți de la Giurgiu! Ascunde ANP traficul de droguri din închisori?! GÂNDUL.RO cere ministrului Justiției deschiderea unei anchete! (EXCLUSIV)
Informații-bombă apar după moartea celor trei deținuți de la Giurgiu! Ascunde ANP traficul de droguri din închisori?! GÂNDUL.RO cere ministrului Justiției deschiderea unei anchete! (EXCLUSIV)
Publicat: 07/10/2020, 22:32
Actualizat: 08/10/2020, 11:30

Pe data de 14 septembrie, în jurul orei 7.00 dimineața, la Penitenciarul Giurgiu s-a dat alarma după ce doi dintre deținuți au fost descoperiți, în celulă, fără semne vitale, în timpul apelului care se efectuează la acea oră. Din primele informații date publicității, deținuții – unul în vârstă de 41 de ani, din București, și unul de 32 de ani, din Clejani – se aflau sub tratament, suferind de afecțiuni medicale. 

GÂNDUL.RO a intrat în posesia unor alte informații-bombă despre acest caz și le prezintă ÎN EXCLUSIVITATE. În camera de detenție se aflau, de fapt, 4 deținuți, doi dintre aceștia fiind găsiți în comă.

Cei doi deținuți decedați – transmit sursele GÂNDUL.RO – sunt Nicolae Cuza și Alexandru Avram. Acesta din urmă avusese dreptul la vizită intimă chiar cu o zi înainte. Ceilalți doi deținuți, aflați în comă, sunt Constantin Joița și Omer Kaya.

Dar situația de la Penitenciarul Giurgiu rămâne, în continuare, cel puțin suspectă. Chiar în seara premergătoare alegerilor locale – pe data de 26 septembrie – un alt deținut a fost găsit de gardieni fără semne vitale. Potrivit surselor GÂNDUL.RO, deținutul Dascălu – 30 de ani – se afla și el în evidențele cabinetului medical al penitenciarului, suferind de afecțiuni cronice, decesul fiind constatat la ora 20.35.

Un echipaj de la Serviciul de Ambulanță Județean a fost solicitat prin numărul de urgență 112, s-a transmis printr-un comunicat, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața.

”În seara zilei de sâmbătă, 26 septembrie, în jurul orei 19:30, cu ocazia efectuării apelului de seară, personalul Penitenciarului Giurgiu a constatat faptul că o persoană privată de libertate aflată în evidenţele cabinetului medical cu o serie de afecţiuni cronice, nu prezenta semne vitale. În această situaţie, a fost alertat personalul medical propriu, concomitent cu solicitarea prin apel 112 a sprijinului unui echipaj de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean. În ciuda manevrelor de resuscitare aplicate, decesul persoanei private de libertate a fost declarat la ora 20:35”, au declarat cei de la Penitenciarul Giurgiu. Eveniment tragic a fost comunicat Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu, pentru efectuarea cercetărilor specifice care să stabilească în ce condiții s-a produs decesul deținutului, iar în cauză a fost deschis și un dosar penal pentru moarte suspectă.

În același timp, a fost informată familia deţinutului, dar și judecătorul de supraveghere a privării de libertate şi Poliția Municipiului Giurgiu. Așa cum au precizat reprezentanții Penitenciarului Giurgiu, pe corpul deţinutului  decedat nu au fost descoperite urme de violenţă, acesta fiind găsit în şoc cardio-respirator.

Ascunde ANP traficul de droguri din închisori?

Potrivit surselor GÂNDUL.RO, cercetările declanșate au scos în evidență și motivul șocant al acestei tragedii petrecute în spatele gratiilor – consumul de droguri, însă această informație nu a fost făcută publică până acum. Chiar dacă lumea penitenciarelor pare a fi ”una închisă”, ermetică, iată că moartea celor trei deținuți de la Penitenciarul Giurgiu aduce din nou în prim-plan o situație revoltătoare.

Deținuții au acces la substanțe interzise și, din păcate, nici nu este pentru prima oară când se întâmplă asta, ceea ce ridică numeroase semne de întrebare referitoare la modul în care cei încarcerați reușesc să își procure și să consume droguri chiar sub privirile celor care ar trebui să îi păzească.

GÂNDUL.RO a solicitat un punct de vedere ANP, referitor la această situație îngrijorătoare, însă răspunsul a constat doar în informația că solicitarea redacției a fost transmisă, ”spre competentă soluționare, unității de detenție”, iar o întrebare cel puțin ”delicată” poate și trebuie să fie pusă: ascunde ANP traficul de droguri din închisori?

Directorul Penitenciarul Giurgiu – comisar șef de poliție penitenciară Marius Lucian Fulga – ne-a transmis, ulterior, următorul răspuns din care reiese că moartea celor doi deținuți este în continuare cercetată, pentru a fi stabilite cauzele care au dus la dublul deces. Suplimentar, se precizează că nu au existat ”persoane private de libertate care să prezinte o stare comatoasă”. 

”Referitor la solicitarea dumneavoastră, înregistrată la Penitenciarul Giurgiu (…), vă comunicăm următoarele:

În prezent, organele judiciare competente (Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu) cercetează cauzele și împrejurările care au condus la producerea evenimentului la care faceți referire, cu mențiunea că nu au existat alte persoane private de libertate care să prezinte o stare comatoasă”, a precizat, în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO, directorul Penitenciarului Giurgiu, Marius Lucian Fulga, comisar șef de poliție penitenciară.

După moartea celui de-al treilea deținut, GÂNDUL.RO a solicitat purtătorului de cuvânt al Penitenciarului Giurgiu informații referitoare la circumstanțele în care s-a produs decesul, iar acesta ne-a transmis următorul răspuns:

”Evenimentele indicate fac obiectul cercetărilor derulate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu, sens în care administrația Penitenciarului Giurgiu nu poate pune la dispoziție informațiile solicitate”.

Un deținut celebru: ”În interiorul închisorii, mulți dintre deținuți umblă ca niște zombi din cauza consumului de droguri”

Reporterii GÂNDUL.RO au obținut și alte informații incredibile, ele fiind furnizate chiar unul dintre deținuții celebri ai Penitenciarului Giurgiu, căruia îi vom proteja identitatea. La nivelul ANP, el și-a dat acordul pentru realizarea interviului, însă noi considerăm că aceste declarații i-ar putea compromite calitatea procesuală în acțiunea de eliberare condiționată pe care a depus-o deja la instanță.

Deținutul Ș.D., extrem de cunoscut în mass-media din România, a declarat, în exclusivitate, pentru GÂNDUL.RO, că tot ceea ce se întâmplă la Penitenciarul Giurgiu are ca punct de pornire drogurile și consumul de droguri, iar conducerea închisorii tolerează situația, cu toate că ”se consumă mai multe droguri decât în Ferentari, probabil”.

Acesta susține că a și atras atenția, de nenumărate ori, despre existența – în Penitenciarul Giurgiu – a unei rețele ”de traficanți de droguri”, îndreptând un deget acuzator către conducerea închisorii. Consumul de droguri din Penitenciarul Giurgiu este ”la ordinea zilei”, spune deținutul, însă toate sesizările făcute de el, de-a lungul timpului, au avut ca rezultat… doar măsuri disciplinare luate chiar împotriva sa.

”Am atras atenția de numeroase ori cu privire la faptul că în interiorul Penitenciarului Giurgiu acționează o rețea de traficanți de droguri, iar conducerea închisorii tolerează acest fapt de o gravitate excepțională. Aici se consumă mai multe droguri decât în Ferentari, probabil. De câte ori am sesizat acest aspect, conducerea Penitenciarului a dispus măsuri împotriva mea”, a declarat Ș.D., în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO.

Mai mult, acesta cere ministrului Justiției să fie audiat pentru a-i prezenta situația revoltătoare din Penitenciarul Giurgiu, susținând că deținuții umblă ”ca niște zombi” pe holurile închisorii tocmai din cauza consumului de droguri tolerat de conducere.

”Cer ministrului Justiției să fiu audiat pentru a prezenta această situație. În interiorul închisorii, mulți dintre deținuți umblă ca niște zombi pe holuri din cauza consumului de droguri”.

Penitenciarul Giurgiu: ”Decesul celor două persoane a fost declarat la ora 7.25”

După ce a fost declanșată ancheta pentru a se stabili toate circumstanțele care au dus la decesul celor doi deținuți, Penitenciarul Giurgiu a emis și un comunicat de presă în care a oferit unele explicații.

Au existat manevre de resuscitare după descoperirea celor doi deținuți care nu mai prezentau semne vitale, însă echipajul de la Serviciul de Ambulanță Județean nu a mai putut face nimic pentru a le salva viața, iar decesul a fost declarat la ora 07.25.

“Vă informăm că astăzi – 14.09.2020, în jurul orei 7.00 – cu ocazia efectuării apelului de dimineață, personalul Penitenciarului Giurgiu a constatat că două persoane private de libertate, cazate în aceeaşi cameră de deținere, nu prezintă semne vitale. De îndată, a fost alertat personalul medical propriu, concomitent cu solicitarea, prin apel 112, a sprijinului unui echipaj de la Serviciul de Ambulanță Județean. În ciuda manevrelor de resuscitare aplicate, decesul celor două persoane a fost declarat la ora 7.25. Precizăm că acestea se aflau în evidența cabinetului medical al unității cu serie de afecțiuni pentru care se administra tratament”, s-a transmis în comunicatul de presă.

În comunicatul de presă emis de Penitenciarul Giurgiu nu s-a menționat absolut nimic despre consumul de droguri și despre cauza decesului celor doi deținuți, specificându-se doar că împrejurările producerii celor două decese ”vor fi stabilite de organele abilitate, sprijinite de administrația locului de deținere”.

”În conformitate cu prevederile legale, evenimentul a fost notificat Parchetului de pe lângă Judecătoria Giurgiu, în prezent, organele judiciare desfășurând verificări la fața locului. De asemenea, s-a procedat la informarea familiei deținuților, a judecătorului de supraveghere a privării de libertate și a Poliției Municipiului Giurgiu. Cauzele și împrejurările producerii celor două decese vor fi, de asemenea, stabilite de organele abilitate, sprijinite de administrația locului de deținere”, au mai transmis reprezentanții Penitenciarului Giurgiu, potrivit giurgiuveanul.ro.

Adrian Artene
Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA