Salarii şi sporuri ca în ”multinaționale” la Primăria Capitalei! Cu cât sunt plătiți din ”pușculița publică” bufetierii, secretarii sau dactilografii

Salarii şi sporuri ca în ”multinaționale” la Primăria Capitalei! Cu cât sunt plătiți din ”pușculița publică” bufetierii, secretarii sau dactilografii
Salarii şi sporuri umflate la Primăria Capitalei. Cu cât este plătit un bufetier, un secretar, dar și un dactilograf! Sursă foto: Facebook Primăria Capitalei
Publicat: 07/10/2020, 10:30
Actualizat: 07/10/2020, 16:35

Pe 30 septembrie, Primăria Muncipiului Bucureşti publica salariile de bază şi sporurile pentru condiţii vătămătoare pe care le primesc angajații. Potrivit datelor făcute publice pe site-ul PMB, toţi angajaţii primeau sporuri pentru condiţii vătămătoare, cu excepția primarului și viceprimarului.

Înainte de anul 2003, o perioadă care a însemnat profesionalizarea funcționarului de stat, prin adoptarea de către Parlament a legii privind statutul funcționarului public, diverse guvernări acordau stimulente pentru a veni în ajutorul bugetarilor care erau renumerați cu sume scăzute, în raport cu mediul privat. Astăzi, situația s-a schimbat și multe dintre joburile de la stat, nu doar concurează cu cele de la privat, dar le și întrec.

Stimulentele s-au transformat în diferite sporuri care la vremea Guvernării Boc au dispărut din aparatul de stat. Astăzi Primăria Generală a Capitalei este un moștenitor de drept al acestei gândiri al stimulentelor. Aproape toți angajații au sporuri pentru condiții vătămătoare, cu excepția primarului și viceprimarului.

GÂNDUL.RO a consultat organigrama publicată de PMB. Potrivit datelor publicate de Primărie pe 30 septembrie, salariul primarului brut este de 20.800 lei, iar un viceprimar câștigă 18.720 lei, brut, adică 12.168 și 10.951 net.

În organigrama PMB, după demnitari (primar și viceprimar) sunt funcționarii publici (secretar general, director general, arhitect șef, director general adjunct, șef serviciu, șef birou etc.) Spre exemplu, un secretar general al PMB câștigă 18.148 lei la care se adaugă sporul de 2.319 lei brut. Același salariul îl are și directorul general.

Sursă foto: PMB.ro

Și personalul contractual primește sporul pentru condiții vătămătoare. Un director de cabinet are salariul de bază de 8.307, la care se adaugă sporul pentru condiții vătămătoare de 1.062 lei.

În schimb, potrivit organigramei ortarii, paznicii, pompierii, curierii sau bufetierii erau încadraţi la salarii de bază cuprinse între 3.283 şi 4.093 de lei. Ei primeau sporuri de 420, respectiv 523 lei.

Nelipsită din organigrama PMB este și meseria de dactilograf, care devine desuetă în urma procesului de digitalizare.

Un stenodactilograf, secretar-dactilograf sau dactilograf la PMB este plătit cu un salariu de bază cuprins între 3.000 şi 4.300 de lei, dar şi spor de condiţii vătămătoare între 400 şi 500 de lei.

Întreaga organigramă poate fi consultată AICI!

Ce spune legea

Sporul pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă potrivit buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă, ce se eliberează pe baza următoarelor criterii:

a) înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă;

b) gradul de creștere a indicilor de morbiditate la locurile de muncă respective;

c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă.

Nicușor Dan anunță demiteri din PMB

Primarul ales al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, în emisiunea LA FIX de la Libertatea. că după demararea procedurilor pentru marile probleme pe care le are Bucureştiul, vor urma demiteri în aparatul instituţional.

„Pentru moment, am numit doi directori care vor fi demiși. Trebuie să facem un audit pe managementul fiecăruia dintre departamente. Pentru acest moment, o să existe niște demiteri la nivel de conducere a PMB”, a declarat Nicușor Dan.

Întrebat câţi oameni au fost numiţi fără concurs în Primăria Capitalei, noul primar general a spus că nu ştie cifra exactă pe motiv că „instituţia asta nu a fost deloc transperantă”.

„Nu există această informaţie publică. O să pot să vi-o dau la două săptămâni după ce voi fi acolo.Oricine e competent o să rămână acolo. O să existe ca în privat evaluări profesioniste pe bază de indicatori şi există o mare aşteptare ca promovările şi în general recomandările să se facă pe muncă efectivă”, a spus Nicuşor Dan.

Subiectul cu salariile de la PMB a mai fost tratat și de alte publicații, precum ziarul Adevărul.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel Dragomir, ucigașul Andreei. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate:...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...