Un raport al Curții de Conturi confirmă dezvăluirile GÂNDUL.RO: Ministerul Economiei a folosit INEFICIENT fondurile alocate participării la târgurile internaționale (EXCLUSIV)

Un raport al Curții de Conturi confirmă dezvăluirile GÂNDUL.RO: Ministerul Economiei a folosit INEFICIENT fondurile alocate participării la târgurile internaționale (EXCLUSIV)
Publicat: 27/02/2021, 14:00

Un raport al Curții de Conturi din anul 2018 scoate la iveală mai multe nereguli în utilizarea fondurilor publice în cadrul Ministerului Economiei, așa cum a dezvăluit și GÂNDUL.RO. Actualul ministru a ”desecretizat” toate contractele mai mari de 5.000 de euro pe care instituția le-a atribuit unor entități private.

Ce arată un raport al Curții de Conturi

GÂNDUL.RO a scris zilele trecute că Ministerul Economiei a plătit în anul 2020 nu mai puțin 18 milioane de lei pentru participarea României la 14 târguri internaționale: printre care târguri de modă, târguri de turism, tehnologice, în marile orașe ale lumii precum Köln, Paris, Dubai, inclusiv târguri tehnologice în… India!O bună parte dintre contracte au fost încheiate cu aceeași firmă, Xtra Expo SRL, încă din 2017. (DETALII EXCLUSIVE AICI).

Reporterii GÂNDUL.RO au contactat Ministerul Economiei pentru mai multe detalii în legătură cu contractele instituției, cât și legăturile cu firma Xtra Expo SRL.

Aceste contracte, inclusiv cele ale firmei la care faceți referire vor face obiectul controlului Curții de Conturi asupra cheltuielilor executate în 2020. Ca model de rezultat al unui astfel de audit, vă atașăm partea referitoare strict la aceste probleme din Raportul Curții de Conturi pe anul 2019, se arată în răspunsul către GÂNDUL.RO.

Raportul Curții de Conturi din 2018, intrat în posesia GÂNDUL.RO că Ministerul a alocat și utilizat ineficient suma de 60.310, mai exact 12.371,92 euro.

Astfel, în urma verificărilor efectuate prin eșantionare a contractelor de prestări servicii derulate în anul 2018, s-a constatat faptul că, MMACA a alocat și utilizat infecient fonduri bănești în suma de 60.310 lei, prin acceptarea la plată a unor cheltuieli cu cazarea, transportul, diurna, asigurarea medicală și cheltuieli cu justificare 30%, pentru participarea unor salariați, la târguri și misiuni economice internaționale, în condițiile în care, persoanele participante nu aveau atribuții în organizarea și coordonarea acțiunilor de promovare a exporturilor.

Raport Curtea de Conturi

„Auditorii publici externi au constatat faptul că, pentru organizarea manifestărilor expoziționale internaționale, MMACA a încheiat cu societăți din România, contracte de prestări servici, ale căror anexe, respectiv devizile de cheltuieli anexate la ofertele financiare, pe lângă chetuielile eligibile ce pot fi acoperit de la bugetul de stat, inclusiv comisionul solicitat de societatea prestatoare, de servicii, cuprind și cheltuieli cu deplasarea pentru delegatul acestei societăți, procedându-se astfel, nu au fost respectate prevederile Ordinului nr.455/2016 referitoare la chetuielile eligibile ce pot fi acoperite de la bugetul de stat(…) Mai mult decât atât, comisionului societății prestatoare de servicii este acceptat și decontat de MMACA fără a se cunoaște criteriile obiective pe care le-a avut ”, se arată în Raportul Curții de Conturi.

Fondurile ministerului, folosite ineficient

Totodată, în urma a 14 contracte de prestări servicii derulate în anul 2018, s-a constatat faptul că, MMCA a alocat și utilizat ineficient fonduri în valoare de 134.926, mai exact 27.679,12 euro. În acest tabel apare și firma Xtra Expo despre care GÂNDUL.RO a dezvăluit că din 2017 până în 2020, societatea a avut 55 de contracte cu Ministerul Economiei, toate depășind suma de 33 de milioane de lei: 33.567.262 de lei, mai exact 6,7 milioane €.

În perioada 2018-2019, Ministerul Economiei a avut următorii miniștri:

    • Gheorghe Simon din (12 septembrie 2017-16 ianuarie 2018) PSD
    • Dănuț Andrușcă din (29 ianuarie 2018-20 noiembrie 2018) PSD
    • Niculae Bădălău din (20 noiembrie 2018 – 4 noiembrie 2019) PSD
    • Virgil Popescu (4 noiembrie 2019-23 decembrie 2020) PNL

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
FOTO. Celebrul milionar însurat, imagini compromițătoare! S-a culcat cu 3 blonde. Cum arată tinerele de...
Răcoare în casă fără aer condiţionat. Cum scapi de caniculă
Anuntul facut de Brigitte cu lacrimi in ochi! Alaturi era Florin Pastrama… S-a terminat! Decizia...
Scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan a ajuns subiect principal în presa din Germania!...
Românii trebuie să mai aștepte până își vor schimba buletinele. Motivul e unul cu adevărat...
AUR anunţă că iniţiază un proiect de lege anti-LGBT, similar cu cel din Ungaria
Cele opt persoane decedate duminică pe DN2 ar fi trăit cu această soluție simplă și...
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
Ana Maria Popescu l-a lăsat cu mâna întinsă pe ministrul Sportului. „Credeam că mă așteptați...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Oamenii care au fost răpiți de EXTRATEREȘTRI. Descoperire ULUITOARE făcută de un cercetător rus
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
Avertisment crunt pentru români! Ce ar putea să se întâmple cu pensiile lor. Previziuni sumbre
Adevărul trist din spatele depozitelor din emisiunea „Storage Wars”
Horoscop august 2021. O lună cu schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce...
REGHE A DIVORȚAT! Adevărul a ieșit la iveală chiar acum
Oana Mizil și Marian Vanghelie, decizie năucitoare. Totul s-a schimbat în ultimele ore
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...