Claudiu Năsui: Am analizat peste jumătate dintre dosarele depuse pentru Măsura 2 privind granturile pentru capital de lucru

Claudiu Năsui: Am analizat peste jumătate dintre dosarele depuse pentru Măsura 2 privind granturile pentru capital de lucru
Publicat: 23/01/2021, 14:53

Peste jumătate dintre dosarele depuse pentru Măsura 2 privind granturile pentru capital de lucru au fost analizate. În acest moment sunt la 12.887 dosare procesate sau în curs de clarificare, a anunţat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), Claudiu Năsui. El a precizat că mailurile primite de aplicanţii la schemele de ajutor de stat din fonduri externe nerambursabile derulate prin MEAT, în care sunt informaţi că au fost admişi pentru finanţare şi li se propun diverse oferte comerciale, sunt false și nu provin de la minister.

El a subliniat că, pentru măsura 1, microgranturi, mai sunt de clarificat 350 de dosare.

„Am trecut de jumătate din dosarele de analizat pentru măsura 2. Am reuşit să ajungem la 12.887 dosare procesate sau în curs de clarificare. Pentru măsura 1, numărul dosarelor aflate în clarificare a scăzut simţitor. Mai sunt doar 350 de clarificat”, a scris ministrul, vineri seara, pe pagina sa de Facebook.

El a menţionat că numărul plăţilor efectuate pentru ambele măsuri va creşte imediat ce avem noul buget, până atunci ministerul fiind limitat la a face plăţi în valoarea de 1/12 pe lună din bugetul anului anterior.

Năsui: Săptămâna aceasta am primit informaţii despre anunţul mincinos trimis către beneficiari. Anunţul nu a provenit de la minister

„Avem o problemă cauzată de epidemie într-una dintre cele mai încărcate agenţii, lucru care ne-a încetinit uşor faţă de ritmul din săptămâna anterioară. De asemenea, săptămâna aceasta am primit informaţii despre anunţul mincinos trimis către beneficiari. Anunţul nu a provenit de la minister. Nu este aprobat de minister. Şi nu a contribuit decât la a mări starea de nervozitate din rândul antreprenorilor care, în mod perfect legitim, aşteaptă banii pe care li i-a promis statul”, a precizat Claudiu Năsui.

În urmă cu patru zile, Ministerul Economiei avertiza că aplicanţii la schemele de ajutor de stat din fonduri externe nerambursabile derulate prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) primesc e-mail-uri de la anumite persoane, în care sunt informaţi că au fost admişi pentru finanţare şi în care li se propun diverse oferte comerciale.

Ministerul Economiei: Nu favorizăm aplicanţi, dosarele sunt evaluate după grila publicată pe site

În urma sesizărilor primite, reprezentanții MEAT au aflat că există persoane care trimit solicitanţilor de granturi e-mail-uri prin care îi felicită că au fost admişi şi le propun diverse oferte comerciale.

„Vă informăm că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului nu comunică aprobarea proiectelor prin terţi, toate informările se fac în aplicaţie şi/sau pe e-mailul aplicantului! Nu favorizează aplicanţi, dosarele sunt evaluate după grila publicată pe site-ul granturi.imm.gov.ro! Nu este asociat cu firme care percep taxe pentru facilitarea obţinerii acestor fonduri!”, se preciza în comunicatul transmis de MEAT.

În acest context, Ministerul Economiei solicitau aplicanţilor la schemele de ajutor de stat să urmărească canalele oficiale de comunicare ale ministerului.

Situația la data de 22 ianuarie 2021 pe toate cele 3 măsuri de ajutoare de stat COVID-19:

  • La Măsura 1 – microgranturi de câte 2.000 de euro, 29.250 de solicitanți au cerut finanțare, în perioada 12-21 octombrie 2020, cererile lor fiind procesate în totalitate, conform Ministerului Economiei. Din aceștia, până acum, au fost declarați admiși 19.100 și respinși 9.800, până acum. Un număr de 350 de solicitanți sunt în proceduri de clarificări. De asemenea, 16.504 beneficiari au primit deja banii în conturi, în valoare totală de 159,74 milioane lei.
  • La Măsura 2 – granturi de capital de lucru de 2.000-150.000 euro, un număr de 22.226 de solicitanți au cerut finanțări, în perioada 22-28 octombrie 2020. Până acum, au fost admiși la finanțare 10.187 de solicitanți, iar 413 au primit decizie de respingere. Alți 2.287 sunt în clarificări. Un număr de 2.774 solicitanți au primit banii de la stat, în valoare totală de 967,14 milioane lei. În total, în prezent sunt 12.887 de solicitări procesate, într-un fel sau altul. Aceasta înseamnă că în ultima săptămână s-au procesat 3.835 de cereri. Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a precizat recent că a solicitat Guvernului alocarea în întregime a sumelor necesare plăților de ajutoare de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, în Legea bugetului de stat pe anul 2021, pe care Executivul o pregătește pentru a o trimite apoi la Parlament.
  • La Măsura 3 – granturi de investiții de câte 50.000-200.000 euro, începând cu data de 3 decembrie 2020 până pe 22 ianuarie 2021, s-au înscris 9.483 de firme, suma totală solicitată la finanțare fiind de aproape 5,6 miliarde de lei, adică 1,1 miliarde de euro, mult peste bugetul de 550 de milioane de euro cu tot cu contribuția estimată a beneficiarilor. Înscrierile sunt deschise până pe 29 ianuarie 2021, ora 20.00.
Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”