Antreprenorii care au transformat lâna de oaie în îngrășământ 100% organic

Antreprenorii care au transformat lâna de oaie în îngrășământ 100% organic
Doi tineri sibieni, Marius Laabs și Lioara Vasilescu, au înființat o firmă care produce îngrăsământ organic din lână de oaie, produsul fiind, în fapt, un substrat fizic în care planta se fixează, aducându-i-se valori nutriționale de azot, fosfor și alte elemente / Sursă foto: Naked Sheep
Publicat: 17/07/2020, 14:49
Actualizat: 17/07/2020, 14:53

Doi tineri sibieni, Marius Laabs și Lioara Vasilescu, au înființat o firmă care produce îngrășământ organic din lână de oaie, produsul fiind, în fapt, un substrat fizic în care planta se fixează, aducându-i-se valori nutriționale de azot, fosfor și alte elemente.

„Ne mândrim cu faptul că produsul nostru este 100% organic, acesta menținându-se în sol până la șase luni, unde eliberează în mod constant îngrășământ pentru plantă. Planta are nevoie de o irigare de capacitate mică, un pelet absorbind apa de până la 4 ori greutatea proprie”, a declarat Marius Laabs, co-fondatorul Naked Sheep.

În plus, după perioada de utilizare, peletul din lână de oaie este biodegradabil.

Afacerea ar fi trebuit să demareze din luna februarie 2020, dar din cauza pandemiei, montarea mașinilor de producție nu s-a putut face pentru că inginerii germani care trebuiau să-și de-a avizul, nu au mai putut călători. Din acest motiv și capacitatea de producție este atât de mică acum.

Afaceri de milioane din lână de oaie pe post de îngrășământ organic

Potrivit precizărilor lui Marius Laabs, în prezent, micul business are o capacitate de producție de 10 tone pe lună, însă aceasta urmează să fie majorată la 25 de tone.

„Când se va lucra la două schimburi, capacitatea de producție va crește la 50 de tone pe lună. În primul an de producţie estimăm vânzări de nouă milioane de lei, iar pentru anul viitor țintim o dublare a acestora”, a mai adăugat sursa citată.

Potrivit precizărilor specialiștilor, îngrășământul ecologic obținut din lână de oaie poate fi aplicat în cazul legumelor, în cantitate de 70 până la 150 g pe metru părtrat, în funcție de cererea de fertilizare a plantei.

O cantitate de 150 g pe metru pătrat poate fi aplicată în cazul legumelor foarte exigente, cum sunt roșiile, castraveții și varza, 100 g/mp pentru legume obișnuite, cum ar fi morcovii, salata, respectiv 70 g/mp pentru legume cu un nivel scăzut de azot, precum mazărea, ridichea și fasolea.

„Pentru plantele în ghiveci se adaugă aproximativ 10 g (două linguri) pentru a se amesteca cu un litru de sol, iar pentru copaci de dimensiuni normale: puneți aproximativ 100 g în sol. Produsul nostru este ideal pentru orice tip de cultură, de la cele de seră, până la cele de câmp. Se poate folosi cu precădere ca o alternativă pentru perioadele și locurile în care recoltele sunt afectate de seceta pedologică”, a precizat la rândul său Lioara Vasilescu, co-fondator al companiei.

Fertilizatorul se vinde în pachete începând de la 450 g, 1 kg, 5 kg, 15 kg, 25 kg sau Big Bag de 500 kg.

Un kilogram de peleți se vinde cu 50 de lei, dar prețul acestuia scade semnificativ odată cu creșterea cantității cumpărate.