GENOTIPARE. Cum vrea Adrian Oros să lupte cu „vânătorii de subvenții”. Ghiță Ciobanul despre băieții deștepți din zootehnie: ”Avem dovezi că s-au vândut crotalii în pungă”

GENOTIPARE. Cum vrea Adrian Oros să lupte cu „vânătorii de subvenții”. Ghiță Ciobanul despre băieții deștepți din zootehnie: ”Avem dovezi că s-au vândut crotalii în pungă”
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, promite că va avea ac de cojocul „vânătorilor de subvenții” din zootehnie / Sursă foto: Alexandra Pandrea / Gândul.ro
Publicat: 04/06/2020, 18:19

Începând din acest an, eliberarea certificatelor de origine pentru berbecii de rasă nu va mai fi posibilă fără efectuarea genotipării, demers menit să garanteze atât apartenența animalului la o anumită rasă sau la o anumită varietate, precum și faptul că individul testat este rezistent la scrapie și nu va răspândi această boală.

Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-o conferință de presă care a avut loc joi, 4 iunie 2020, la sediul instituției citate.

Oficialul guvernamental și-a exprimat speranța că de acum înainte, subvențiile vor ajunge la adevărații crescători de animale și nu la vânătorii de subvenții.

„Din păcate, în agricultura românească s-au infiltrat foarte mulți vânători de subvenții. Banii pe care trebuiau să-i ia agricultorii și crescătorii de animale – cei care fac această activitate de dinaintea apariției subvențiilor și care cu siguranță vor face această activitate și după ce dispar subvențiile – foarte puțini (…) au ajuns la ei pentru că au apărut acești vânători de subvenții”.

„Începând de anul acesta nu vom accepta să se elibereze certificate de origine pentru reproducători, decât dacă se face acel test de genotipare, care să ne garanteze apartenența și testul de filiație.

„Prin această operație de genotipare urmărim două aspecte importante, și anume să identificăm acei indivizi (n.r. – berbeci) care sunt sensibili și sunt predispuși să contracteze această boală (n.r. – scrapie) și să-i eliminăm de la reproducție.

„Pe de altă parte, urmărim să demonstrăm, prin același procedeu de genotipare, apartenența la o anumită rasă sau la o anumită varietate, în așa fel încât toate animalele înscrise în Registrul Genealogic, și care sunt vândute apoi cu certificat de origine ca fiind considerate animale care să amelioreze rasa, să dețină acest certificat de origine care demonstrează științific că ele chiar aparțin acelui grup.

„Până acum, datorită faptului că toate aceste evidențe s-au ținut doar scriptic, ani de zile fermierii au reclamat că au fost obligați să cumpere berbeci cu certificat de origine, dar care nu corespundeau deloc rasei și aveau suspiciuni că nici măcar nu proveneau din acele efective care sunt ținute în evidența Registrelor Genealogice”, a afirmat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

El a adăugat că genotiparea la ovine va demara foarte repede. Potrivit precizărilor sale, anul trecut, aceasta a fost făcută deja la 5% din efectivele de ovine.

Ghiță Ciobanul iese la atac: „Avem dovezi că s-au vândut crotalii în pungă și berbeci care nu corespund acestui program de ameliorare” / Sursă foto: Alexandra Pandrea / Gândul.ro

Ghiță Ciobanul știe că băieții deștepți din zootehnie vindeau crotalii în pungă

De sub masca de protecție, Gheorghe Dănulețiu, secretarul Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), cunoscut și ca Ghiță Ciobanul, s-a declarat mulțumit față de decizia ministrului Oros de a introduce genotiparea, ca acțiune concretă de luptă împotriva vânătorilor de subvenții.

Din informațiile pe care acesta le deține, el este convins de faptul că noul demers nu va duce la suspendarea programul de ameliorare.

Mai mult, Ghiță Ciobanul este sigur că acest program va continua, „doar că berbecii vor fi genotipați de scrapie și paternitate”.

„Asta am cerut noi. Așa vom putea avea siguranța că, într-adevăr, nu cumpărăm în fals”.

„În ultimii ani am avut foarte multe nemulțumiri legate de acei băieți deștepți care prin pungile cu certificate și cu crotalii, prin țară, au reușit să absoarbă o grămadă de bani de la statul român și fonduri europene în același timp.

„Avem dovezi că s-au vândut crotalii în pungă și berbeci care nu corespund acestui program de ameliorare. Cum poți ameliora un efectiv de animale, când tu nu ai certitudinea că ai cumpărat un berbec într-adevăr bun?

„În doi ani de zile am cumpărat berbeci bolnavi și am fost controlat pentru că am spus lucrurilor pe față. Doi dintre ei au fost găsiți bolnavi, slab rezitenți la scrapie.

„M-au obligat să-i castrez. M-am dus, am băgat documentele la APIA și m-au sancționat și pentru acest lucru. Eu am plătit pentru un program care a fost făcut doar pentru interese.

„Noi, cei care am muncit și am stat lângă animale, nu am avut timp să umblăm cu pungile cu crotalii prin țară”, a declarat oierul.

Cine va plăti pentru genotipare

Conform precizărilor ministrului Oros, costurile pentru a demonstra paternitatea ar urma să fie suportate tocmai de cei care vor să aibă berbeci cu certificate de origine.

„Prețul unui berbec cu certificate de origine, care este vândut spre ceilalți fermieri ce vor să-și amelioreze efectivele, este de 4-5 ori mai mare decât al unui berbec normal. Este normal ca ei să suporte acest cost.

Dacă această genotipare se va face într-un volum mai mare, prețurile pot scădea până la undeva între 20-25 de euro sau 90 lei, prețul Agenției Naționale de Zootehnie”, a adăugat Oros.

Potrivit precizărilor sale, ANZ și ANSVSA dețin apartură specializată pentru genotipare.

„Agenția Națională de Zootehnie are acest laborator de genotipare. Mai există posibilități la colegii de la ANSVSA care fac teste de genotipare pentru scrapie.

Mâine (n.r. – vineri, 5 iunie 2020) vom o întâlnire de lucru cu cei de la ANSVSA, în așa fel încât programul de genotipare să deservească ambele aspecte – și eliminarea reproducătorilor care sunt sensibili sau predispuși la scrapie, dar și certificarea filiației”, a conchis membrul guvernului.

Cuantumul ajutorului de stat pentru ameliorarea raselor de animale

Începând de miercuri, 3 iunie 2020, MADR a dat startul plăților ajutorului de stat pentru ameliorarea raselor de animale, aferente cererilor depuse în luna aprilie a.c.

Vorbim în acest caz de o sumă totală autorizată de 16,1 milioane lei, din bugetul de stat, către 85 de solicitanți, pentru serviciile de întocmire și de menținere a Registrelor Genealogice ale Rasei, precum pentru determinarea calității genetice a raselor.

Prin intermediul acestui program se dorește creșterea calității genetice a efectivelor de animale pe care România le deține, precum și a însușirilor morfo-productive, în așa fel încât acestea să aibă producții foarte bune și să fie rentabilă creșterea lor.

Oierii spun că, ani de-a rândul, au fost alocate sume uriașe de bani pentru cărțile de rasă.

În perioada 2018, 2019, inclusiv în primele luni ale lui 2020 s-ar fi plătit peste 400 de milioane de euro în acest sector.

Potențialul de tineret mascul pentru montă

Potrivit precizărilor ANZ, începând cu toamna anului 2018 s-au autorizat pentru montă naturală, în fermele cuprinse în lucrările de selecție, exclusiv masculi cu certificate de origine.

În 2019, din cei 111.133 masculi disponibili, 56.403 de capete sunt reprezentate de tineret mascul potențial beneficiar al certificatului de origine și al autorizației la monta naturală.

Scrapia este o boală neurodegenerativă naturală, transmisibilă și fatală a ovinelor și caprinelor, produsă de un agent transmisibil nonconvențional din grupul prionilor. Boala face parte din grupul encefalopatiilor spongiforme transmisibile, alături de encefalopatia spongiformă bovină (boala vacii nebune), boala Creutzfeldt-Jakob (la om) și altele.

Denumirea de scrapie provine din limba engleză, de la verbul to scrape (a hârșâi, a freca, a juli), scărpinatul prin frecare de pietre, garduri sau copaci și leziunile produse de acesta fiind una din manifestările caracteristice bolii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte