BANCOMATE DE OREZ. Măsura adoptată de Vietnam pentru a-i ajuta pe cei care au rămas fără surse de venit în pandemia de coronavirus

BANCOMATE DE OREZ. Măsura adoptată de Vietnam pentru a-i ajuta pe cei care au rămas fără surse de venit în pandemia de coronavirus
BANCOMATE DE OREZ. Foto: Captură YouTube
Publicat: 13/04/2020, 22:38

O mașinărie care oferă orez pre gratis- sună ireal, dar aceste bancomate de orez chiar au fost amplasate în Vietnam, cu scopul de a-i ajuta pe cei care au rămas fără niciun venit în pandemia de coronavirus. Vietnamezii stau la coadă cu pungi în mână și își așteaptă rândul să se aprovizioneze cu orez.

În contextul pandemiei Guvernul din Vietnam a impus distanțarea socială și stoparea activităților, chiar dacă are până acum au fost înregistrate doar 265 de cazuri de coronavirus şi niciun deces. Astfel, mulți antreprenori au rămas fără afaceri și mii de oameni au rămas fără locuri de muncă. Pentru persoanele care riscă să moară de foame din cauza acestor măsuri, mai mulți afaceriști și donatori au amplasat mașinării cu orez în câteva orașe din Vietnam, potrivit CNN.

Vietnamezii trebuie să respecte o distanță de 6 metri când stau la coadă la bancomat

În Hanoi, orezul aflat într-un rezervor mare de apă se poate turna în pungile localnicilor între orele 08:00 și 17:00, în fiecare zi.

Cei care aşteaptă la rând pentru a lua orez trebuie să menţină o distanţă de 6 metri unul faţă de celălalt şi sunt obligaţi să folosească produse de dezinfectare înainte de a primi cereala.

În centrul orașului Hue, un bancomat din orez, situat la un colegiu, conține 2 kilograme de orez gratuit pentru localnici.

Mai multe astfel de „bancomate” de orez vor fi înfiinţate săptămâna viitoare.

Prețul orezului crește la maximul a șapte ani, urmat de grâu

Prețul orezului, un aliment de bază în Asia, a atins maximele ultimilor 7 ani din cauza epidemiei de coronavirus, în condițiile în care importatorii se grăbesc să înmagazineze cerealele iar exportatorii reduc livrările, relatează CNBC.

Potrivit Asociației Exportatorilor de Orez din Thailanda, prețul orezului etalon a crescut cu 12% în perioada 25 martie – 1 aprilie. Prețurile orezului sunt acum cele mai ridicate de la sfârșitul lunii aprilie 2013, potrivit datelor Reuters.

Creșterea prețurilor este urmarea cererii mai mari de orez thailandez, după ce India și Vietnam, ceilalți exportatori majori, și-au limitat livrările de produse alimentare strategice din cauza COVID-19. Asia produce 90% din oferta mondială de orez și consumă aceeași cantitate.

În India, comercianții de orez au încetat să semneze noi contracte de export, deoarece deficitul de forță de muncă și perturbările logistice împiedică livrarea contractelor existente, a raportat Reuters, citând oficiali din industrie. Între timp, guvernul vietnamez a oprit exportul.

Prețurile orezului au început să crească la sfârșitul anului 2019, din cauza unei secete severe în Thailanda și a unei cereri puternice din partea importatorilor asiatici și africani. Thailanda este al doilea mare exportator din lume după India și înaintea Vietnamului.

Creșteri a înregistrat și prețul grâului, cu aproximativ 15% în a doua jumătate a lunii martie, din cauza cumpărăturilor pe fondul panicii consumatorilor și blocajelor din America de Nord și Europa.

Prețurile la orez și grâu vor rămâne la un nivel ridicat în săptămânile următoare, a declarat Fitch Solutions într-o notă.

Analiștii spun că statele nu pot fi acuzate că își asigură securitatea alimentară în această perioadă, dar ar trebui să fie conștiente de faptul că există suficiente cereale în depozite pentru a hrăni lumea mai mult de patru luni. Dar aceste cantități nu sunt de folos dacă țările impun restricții comerciale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul...