Câți lei a dat un turist pe o porție de „varză a la Cluj”, într-un restaurant din Cluj-Napoca: „Grozav s-a SCUMPIT!”

Câți lei a dat un turist pe o porție de „varză a la Cluj”, într-un restaurant din Cluj-Napoca: „Grozav s-a SCUMPIT!”
Câți lei a dat un turist pe o porție de „varză a la Cluj”, într-un restaurant din Cluj-Napoca: „Grozav s-a scumpit!” / Sursa FOTO: Stiri de Cluj
Publicat: 13/06/2023, 08:28

„Vărzăria” este unul dintre localurile emblematice ale Clujului, genul de restaurant pe care niciun turist nu trebuie să-l ocolească atunci când merge în urbea de pe Someș. Faimoasă, pe vremuri, pentru preparatele sale tradiționale, cârciuma este azi renumit și pentru altceva.

Practică printre cele mai mari prețuri din oraș, o situație care pe mulți clujeni i-a șocat.

„Grozav s-a scumpit”, a remarcat cineva, printre multe comentarii postate pe Internet.

49 de lei o porție de varză cu ciolan

Și, într-adevăr, lucrurile stau în felul acesta. Din localul emblematic al Clujului, „Vărzăria” a devenit restaurant de lux, cu prețuri extrem de mari, după cum scrie stiridecluj.ro.

În 2018, o porție de varză a la Cluj cu smântână costa 17 lei. Azi, este 49 de lei! Fără să calculăm ardeiul iute și pâinea.

„Grozav s-a scumpit Clujul nostru! A ajuns o porție de varza a la Cluj cu ciolan să fie 50 de lei”, a reacționat o clujeancă la prețurile de la „Vărzărie”.

Unii spun că inflația se vede și în HoReCa. S-a scumpit mult varza, a adăugat altcineva, la fel și ciolanul.

În timpul pandemiei Covid, „Vărzăria” abia supraviețuia, iar clujenii s-au mobilizat exemplar pentru a da o mână de ajutor localului. Iată ce întâmplare relata acum trei ani un client:

„După o lungă perioadă de timp în care n-am mai fost pe la Vărzărie, astăzi am mers iarăși pe-acolo pentru a-mi comanda la pachet. Mi-am luat felul meu de mâncare favorit, varza a la Cluj. La plecare doamna care m-a servit, mi-a zis:

– Să mai veniți pe la noi!

În acel moment mi-am readus aminte cât de greu o duc restaurantele în această perioadă. Cele mai multe dintre ele vor intra în faliment în viitorul apropiat.

«Vărzărie» nu este un restaurant oarecare din Cluj. Face parte din imaginea Clujului. Este locul în care au intrat foarte mulți oameni, iar prețurile sunt cele mai mici. Ar fi păcat să dispară.

Nu am fost plătit de «Vărzărie» pentru a scrie acest articol. Dar de ce credeți că fac asta?

Pur și simplu o fac pentru ca voi cei care locuiți în Cluj, să mergeți pe-acolo din când în când și să cumpărați câte ceva. Mergeți pentru ca restaurantul să nu intre în faliment. Mergeți pentru a susține economia locală.

Trebuie ca 10% din clujeni să meargă o dată pe lună la «Vărzărie» și să comande în valoare de 25 lei. Atunci într-o lună de zile, restaurantul ar încasa suma totală de 811400 ron”, arăta clujeanul pe Facebook.

Între timp, cu ajutoarele de la stat, dar apelând și la bunătatea localnicilor, „Vărzăria” s-a salvat și azi prosperă din nou. A uitat, însă, acele momente și de clujenii care îi comandau felurile de mâncare doar ca să țină afacerea în viață, remarcă mulți clienți.

Mergând și mai mult în urmă, în 2018, prețurile erau și mai mici.

Cu privire la preţuri, puteam cădea pe spate dacă scaunele n-ar fi avut spătar (nota bene: aveau şi pernuţe). Să vă enumăr nişte preţuri: ciorbă de burtă 100/ 300gr. = 10 lei, supă de fasole 400/40gr. cu costiţă= 9 lei, ciorbă ţărănească de văcuţă 360/40gr. = 9 lei, piept de pui, de curcan la grătar sau şniţel de porc 300/100gr =18 lei, varză a la Cluj cu smântână, 350gr= 17 lei, ciolan afumat 130 gr =10 lei, iahnie de fasole cu piept de pui, curcan sau porc 300/100 =18 lei, sarmale cu carne şi ciolan 240/140/60 =18 lei şi lista ar putea continua cu mâncăruri tradiţionale ieftine. Cât despre dulciuri o porţie de papanaşi 100/30gr. cu smântână costa 10 lei, o porţie de tăiţei cu nucă 320/80gr= 10 lei şi celebra Vargabeles care e o budincă de tăiței cu brânză dulce, stafide, coajă de lămâie 250 gr= 7 lei. Bucătăresele spun că zilnic fac 80-90 de porţii de Vargabeles şi duminica până la 120. Berea noastră cea de toate zilele la 500 ml, cu sau fără alcool, la sticlă sau halbă era între 4-6 lei.

Nici n-am apucat să bem un pahar de bere şi a venit şi varza a la Cluj. Eu credeam că e aceiaşi compoziţie cu a sarmalelor noastre numai că (de lene) clujencele nu le înfăşoară. Nici vorbă! Pe lângă orez, carne, ceapă, sare, piper, papricaş în oala mare în care se prepară, reţeta tradiţională cere să se pună şi o găină grasă sau jumătate de raţă dodoloacă, dar probabil acum este suficient numai ceva kaizer şi o lingură-două de untură. De gust ce să mai spun? Dacă porţia n-ar fi fost atât de mare şi săţioasă aş mai fi comandat una.

Să nu credeţi că în conformitate cu ce v-am scris Vărzăria Păstăioase este o locație de mâna a şaptea. Dacă vă spun că aici au luat masa Stela Popescu, Arşinel, Radu Beligan, Emil Boc, Emil Hurezeanu, veţi spune că unii fiind în turnee trebuiau să mănânce undeva. Dacă vă spun că anul trecut cu ocazia TIFF 2017 (Festivalul Internaţional al Filmului Transilvania) reţinerea unei mese trebuia făcută din timp, veţi spune că tot nu e suficient. Dar dacă vă spun că Vărzăria a apărut în cadrul unui reportaj de călătorie elogios în revista Vogue atunci cu siguranţă că v-am convins.

Mă întreb dacă proprietarul localului Dorel Filip, probabil un fin psiholog, n-a vrut special să păstreze atmosfera din Epoca de Aur? Unii sunt nostalgici după epocă, alţii după tinereţe şi atunci unde în altă parte pot găsi atmosfera de atunci? Şi dacă la concret ambientul e completat cu o porţie de varză a la Cluj şi Vargabeles, cu siguranţă dacă eşti senior te întorci în timp cu 50 de ani iar dacă eşti tânăr şi mai ales turist străin ai ocazia să vezi cum a fost la noi şi să guşti o curiozitate”, este descrierea de acum 5 ani făcută de un client.

Cum sunt recenziile pe Google

Dar, în pofida prețurilor mari, recenziile de pe Google rămân pozitive:

„Personal foarte amabil mâncare este foarte bună cu specific din zona, prețul este foarte bun, accesibil tuturor. Servirea a fost relativ repede. Mâncarea este destul de multa”;

„Excepțional! Preparate variate din varză, fasole ori spanac. Mai puțin mazăre dar pe care o veți găsi prezentă în ciorba țărănească”;

”Am servit varza a la Cluj si cartofi parizieni cu ciolan afumat. Extraordinar de gustoase. Servirea ireprosabila. Vom reveni oricand cu drag aici!”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto