China condamnă al patrulea canadian la moarte sub acuzația de fabricare și transport de droguri/ Ministrul de Externe al Chinei a declarat că nu există nicio legătură între caz și relațiile dintre China-Canada

China condamnă al patrulea canadian la moarte sub acuzația de fabricare și transport de droguri/ Ministrul de Externe al Chinei a declarat că nu există nicio legătură între caz și relațiile dintre China-Canada
Publicat: 07/08/2020, 17:07
Actualizat: 06/04/2021, 14:25

China a condamnat un al patrulea cetățean canadian la moarte sub acuzatia  de fabricarea și transport de droguri, la mai puțin de doi ani de la criza accentuata a relațiilor cu privire la arestarea unui executiv al gigantului tehnologic chinez Huawei.

Cetățean canadian, condamnat la moarte de autoritățile din China

Ye Jianhui a fost condamnat vineri de Curtea Intermediară Municipală Foshan din sudul provinciei Guangdong. A fost găsit vinovat de fabricarea și transportul drogurilor, a declarat instanța într-o declarație succintă.

Un alt suspect din cauză a primit  pedeapsa cu moartea și alți patru condamnați la șapte ani de închisoare. Pedeapsa cu moartea este trimisă automat la cea mai înaltă instanță din China pentru revizuire.

SUA a solicitat în 2018 arestarea executivului  și a fiicei fondatorului companiei Huawei

Relațiile dintre Canada și China s-au deteriorat din cauza arestării de la sfârșitul anului 2018 a lui Meng Wanzhou, un executiv al companiei și a fiicei fondatorului Huawei, pe aeroportul din Vancouver, la solicitarea SUA, care dorește ca extrădarea  să facă față acuzațiilor de fraudă din relațiile cu compania din Iran.

Arestarea a înfuriat Beijingul, ceea ce o numește o mișcare politică menită să constrângă ascensiunea Chinei ca putere tehnologică globală.

Canadianul Ye, condamnat cu moartea după o altă pedeapsa dată unui alt canadian

Canada este „profund preocupată” de condamnarea chineză la moarte a unui cetățean în cazul drogurilor
Condamnarea lui Ye vine la o zi după ce colegul canadian Xu Weihong a primit pedeapsa cu moartea de Curtea Intermediară Municipală din Guangzhou, tot în provincia Guandong. Contrabandistul canadian condamnat Robert Schellenberg a fost condamnat la moarte într-o rejudecare bruscă la scurt timp după arestarea lui Meng, iar un cetățean canadian identificat ca Fan Wei a primit pedeapsa cu moartea în aprilie 2019 pentru rolul său într-un caz de contrabandă multinațională de droguri.

În revarsare aparentă, China a reținut și fostul diplomat canadian Michael Kovrig și antreprenorul canadian Michael Spavor la câteva săptămâni după arestarea lui Meng, acuzându-i de infracțiuni de securitate națională vagi.

Ministrul Afacerilor Externe, François-Philippe Champagne, reacționând joi la vestea sentinței lui Xu, a declarat că Ottawa este profund îngrijorat.

„Ne opunem pedepsei cu moartea”, a declarat Champagne într-un interviu pentru CBC’s Power and Politics. „Am spus-o din nou guvernului chinez și vom continua să facem asta.”

Champagne a declarat că Canada încearcă să construiască o coaliție internațională de națiuni pentru a pleda împotriva detenției arbitrare a resortisanților străini și pentru acces consular atunci când sunt reținuți.

Presa locală din Guangzhou din sudul Chinei a raportat că Xu Weihong și Wen Guanxiong au început să fabrice droguri în octombrie 2016. Ulterior, poliția a confiscat 120 de kilograme din casa domnului Xu.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin, a declarat că nu există nicio legătură între caz și statutul actual al relațiilor China-Canada.

„Aș dori să subliniez faptul că autoritățile judiciare din China gestionează cazul relevant în mod independent în conformitate cu legislația chineză și procedurile legale”, a spus dl Wang.

„Condamnările la moarte pentru infracțiuni legate de droguri care sunt extrem de periculoase vor ajuta la descurajarea și prevenirea unor astfel de infracțiuni.”

Anul trecut, alți doi resortisanți canadieni au fost condamnați la moarte sub acuzația de droguri. Robert Lloyd Schellenberg a fost găsit vinovat de contrabandă cu droguri după o rejudecare bruscă. După câteva luni, un alt bărbat, Fan Wei, a primit pedeapsa cu moartea pentru trafic de metamfetamină.

În decembrie 2018, China a început reținerea a doi canadieni, Michael Kovrig și Michael Spavor, acuzându-i că spionează. Au fost arestați oficial la începutul acestui an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice