Constituția Statelor Unite ale Americii – 235 de ani | Dr. Alexandru Cristian: ”Părinții Fondatori și-au imaginat că un tânăr stat nu poate rezista fără o bază juridică, morală și filosofică solidă”

Constituția Statelor Unite ale Americii – 235 de ani | Dr. Alexandru Cristian: ”Părinții Fondatori și-au imaginat că un tânăr stat nu poate rezista fără o bază juridică, morală și filosofică solidă”
Curtea Supremă SUA | Foto - Profimedia Images
Publicat: 24/12/2022, 11:19
Actualizat: 24/12/2022, 11:20

Anul acesta s-au împlinit 235 de ani de la adoptarea Constituției Statelor Unite ale Americii, o constituție model pentru toate statele din perioada modernă, bazată pe echilibrul celor trei puteri, executivă, legislativă și judiciară.

Această Constituție nu este cea mai veche constituție de pe teritoriul SUA, Constituția statului Massachusetts, de pildă, fiind în vigoare din anul 1780. Textul denumit Articolele Confederației din anul 1777  este considerat de istoricii constituționalismului american ca reprezentând prima constituție a Statelor Unite.

Ce este o Constituție? Constituția este un text care conține stipulații scrise, formale dar și care descrie mecanismele de politici din interiorul unui stat, notează dr. Alexandru Cristian, potrivit juridice.ro.

O Constituție este actul fundamental al unui stat, este documentul de referință pentru politica internă și externă a acestuia. De la Magna Charta din anul 1215 a regilor Angliei la Constituția Statelor Unite ale Americii aceste texte legislative supreme au reglementat evoluția acelor state și popoare.

Poporul american a avut curajul să-și urmeze propriul destin

Statul federal american s-a făurit prin sacrificii și lipsuri, mai scrie dr. Alexandru Cristian, și – în acele vremuri în care Imperiul Britanic era la apogeul puterii sale – poporul american, aflat în formare, a avut curajul să-și urmeze propriul destin și a luptat pentru independența sa.

George Washington (1732-1799) a rămas în istoria omenirii ca un mare eliberator, exact ca Simón Bolívar (1783-1830) în America Latină. În acele vremuri se năștea ceea ce s-a denumit Lumea Nouă.

  • Independența Statelor Unite ale Americii a fost recunoscută de Marea Britanie, Spania și Franța în data de 3 septembrie 1783 și a fost ratificată de Congresul SUA la 14 ianuarie 1784.
  • Părinții Fondatori ai Statelor Unite și-au imaginat că un tânăr stat nu poate rezista fără un act solid, o bază juridică, morală și filosofică solidă. Părinții Constituției Americane sunt și Părinții Fondatori ai SUA.
  • Thomas Jefferson (1743-1826) este considerat principalul autor al Declarației de Independență. A fost primul secretar de stat (1790-1793) și al treilea Președinte (1801-1809) al Statelor Unite ale Americii.
  • John Adams (1735-1826) este considerat  arhitectul executivului american. A fost ambasador la Paris (1777-1779) și Londra (1785-1788), primul Vicepreședinte (1789-1797) și al doilea Președinte (1797-1801) al SUA.
  • James Madison (1751-1836) este considerat Părintele Constituției Americane în forma sa actuală. Madison a propus ca noul stat să fie condus pe principiul separației puterilor, în trei ramuri distincte cu mecanisme de verificare, control și balansare. A fost secretar de stat (1801-1809) și al patrulea Președinte (1809-1817) al Statelor Unite.
  • Constituția Statelor Unite ale Americii a fost elaborată de o Convenție la care au participat un număr de 55 de delegați.
  • Cel care a scris efectiv Constituția este Gouverneur Morris (1752-1816), iar tot acesta i-a stabilit și forma finală a textului.

Convenția Constituțională de la Philadelphia

Convenția Constituțională de la Philadelphia a avut loc între 25 mai și 17 septembrie 1787, în cadrul lucrărilor acesteia având loc discuții aprinse despre viitorul text al Constituției.

Convenția Constituțională, mai precizează dr. Alexandru Cristian, a statuat și Compromisul Connecticut și anume ca numărul aleșilor în Camera Reprezentanților să fie direct proporțional cu populația statelor din care provin, iar în Senat să fie egală reprezentarea, ambele Camere formând Congresul sau Parlamentul Statelor Unite ale Americii.

Președintele Convenției Constituționale a fost generalul George Washington (1732-1799), primul Președinte ale Statelor Unite ale Americii (1789-1797), un model pentru toții președinții americani, un exemplu de curaj, devotament, patriotism și de respect al Constituției.

Constituția Statelor Unite ale Americii ia naștere astfel la finalul Convenției Constituționale, aceasta este semnată la data de 17 septembrie 1787, ratificată la 21 iunie 1788 și intrată efectiv în vigoare la 4 martie 1789, data când a fost inaugurat mandatul lui George Washington. (articolul integral pe juridice.ro)


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
Obligație totală în România. S-A DAT ORDIN direct de la Guvern: Deja avem o creştere
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Scene terifiante în plină stradă! Un barbat înarmat cu o sabie de samurai a atacat...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?