EXCLUSIV | ”Mesagerul” fostului senator Niculae Bădălău, plic cu 35.000 lei pentru primarul din Bucșani: ”Deci el ți-a zis să-mi dai ăștia 35 acum și să-mi mai trimiți” / ”Mai trebuie încă atât, zilele acestea”

EXCLUSIV | ”Mesagerul” fostului senator Niculae Bădălău, plic cu 35.000 lei pentru primarul din Bucșani: ”Deci el ți-a zis să-mi dai ăștia 35 acum și să-mi mai trimiți” / ”Mai trebuie încă atât, zilele acestea”

Interceptările ambientale, dar și denunțul făcut de Dan Păsat, primarul localității Bucșani din județul Giurgiu, au dus la arestarea preventivă a fostului senator Niculae Bădălău, acuzat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de ”trafic de influență” și ”dare de mită în formă continuată”.

Gândul a prezentat – toate detaliile AICI – informații în exclusivitate din denunțul pe care primarul din Bucșani l-a făcut, la DNA, împotriva lui Niculae Bădălău, totul plecând de la ”succesul” înregistrat de firma Samby Impex SRL, administrată chiar de ginerele lui Niculae Bădălău.

  • ”Înființare rețea de alimentare cu apă în satele Obedeni, Uiești, Goleasca și Anghelești, comuna Bucșani, județul Giurgiu” – contract în valoare de 835.712,36 lei inclusiv TVA.
  • ”Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă, comuna Bucșani, județul Giurgiu” – contract în valoare de 7.071.925,31 lei fără TVA.

Bădălău s-a făcut vinovat, spun procurorii DNA, de ”trafic de influență” și ar fi a lăsat să se creadă că ”are influență asupra Irinei-Manuela Pătrășcoiu, director general și președinte al Consiliului de administrație al Companiei Naționale de Investiții C.N.I. SA”, promițând că ”o va determina pe aceasta să îndeplinească un act ce intră în îndatoririle sale de serviciu, respectiv să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către Primăria Comunei Bucșani, județul Giurgiu”.

La ambele proiecte, fostul senator i-ar fi promis lui Dan Păsat, primarul din Bucșani, 7% din valoarea contractelor, suma totală fiind de 170.000 euro, iar procurorii DNA au stabilit, în timpul anchetei, că toate dovezile obținute – inclusiv prin intermediul interceptărilor ambientale – ”demonstrează, o dată în plus, interesul cointeresării materiale a primarului Dan Păsat de către Niculae Bădălău în legătură cu cele două contracte, primarul fiind persoana cu putere de decizie atât în ceea ce privește efectuarea plăților cât și atribuirea unui contract”.

Niculae Bădălău, lobby pentru firma administrată de ginerele său: ”Îmi dai APA?”

Anunțul pentru desfășurarea de către Primăria Bucșani a procedurii de atribuire a contractului având ca obiect proiectare tehnică, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări pentru obiectivul ”Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă, comuna Bucșani, județul Giurgiu” – 7.071.925,31 lei fără TVA – a fost publicat în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP) în data de 27 octombrie 2022.

Conform anunțului, criteriul de atribuire era prețul cel mai scăzut, termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare fiind 14.11.2022, ora 15,00. Până la expirarea termenului-limită au depus documente de participare un număr de patru societăți, respectiv (…), (…), Samby Impex SRL și (…). Dintre acestea, au depus oferte de preț doar Samby Impex SRL, societate administrată de ginerele lui Niculae Bădălău și societatea (…).

Așa cum rezultă din denunțul lui Dan Păsat, fostul senator Niculae Bădălău i-ar fi pretins atribuirea acestui contract firmei administrate de ginerele său, Samby Impex SRL. O discuție în acest sens a avut loc în luna august, înainte ca anunțul să fie publicat, iar Niculae Bădălău l-a întrebat pe primarul din Bucșani: ”Băi, îmi dai, băi, APA? Sau ai obligații?”, moment în care Dan Păsat a răspuns că ”eu n-am nicio obligație în momentul ăsta”. Niculae Bădălău a continuat: ”La APĂ am echipă și am utilajele alea de apă. APA o s-o iau, dacă mi-o dai tu”… 

Niculae Bădălău: ”Eu am o relație bună cu MANUELA, mai ales că o verific acum”

În aceeași discuție, primarul din Bucșani a insistat că are nevoie să obțină o finanțare de la Compania Națională de Investiții (CNI), fiindcă depusese documentațiile pentru obținerea finanțării obiectivelor ”conac Angelescu, casă memorială, spațiu administrativ, amenajare, împrejmuire și amenajare incintă, în localitatea Bucșani județul Giurgiu” și ”construire sediu primărie”.

Niculae Bădălău l-a asigurat pe primarul din Bucșani că se poate rezolva o astfel de solicitare, fiindcă are o ”relație bună” cu Manuela Irina-Pătrășcoiu, director general CNI: Văd la CNI cu ce pot să te ajut, cât mai pot. Eu am o relație bună cu MANUELA, mai ales că o verific acum”.

  • ”… (n.red. – Niculae Bădălău) a lăsat să se creadă că are influență asupra numitei Pătrășcoiu Manuela-Irina, director general și președinte al Consiliului de administrație al Companiei Naționale de Investiții C.N.I. – SA și a promis că o va determina pe aceasta să îndeplinească un act ce intră în îndatoririle sale de serviciu, respectiv să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către Primăria comunei Bucșani, județul Giurgiu,
  • i-a promis primarului comunei Bucșani, Păsat Dan un procent de 7% din valoarea lucrărilor”, au stabilit procurorii DNA.

Chiar dacă lucrările executate de firma Samby Impex SRL ar fi prezentat deficiențe, așa cum au stabilit anchetatorii, fostul senator Niculae Bădălău ar fi insistat ca Dan Păsat să achite contravaloarea acestora, în scenariu fiind implicată și Elena Matache – arestată preventiv, la rândul ei – reprezentanta Samby Impex SRL,”mesagerul” fostului senator Bădălău și persoana care ducea ”plicul” la primarul din Bucșani.

Primarul din Bucșani: ”Și am dat la plată stația de apă. E OK! Cu mici… dar e OK, adică e bine, în mare!”

Interceptările ambientale au scos în evidență faptul că Niculae Bădălău știa că există deficiențe în ceea ce privește lucrările executate de firma ginerelui său – Samby Impex SRL -, numai că pornea de la premisa că ”de bine, de rău, ăștia au lucrat”.

La rândul său, potrivit interceptărilor ambientale, primarul Dan Păsat confirma că lucrările nu pot fi executate ”beton” și că unele ar putea fi refăcute, însă nu exista posibilitatea de a se reface tot, iar singura lucrare ”în regulă” era stația de apă – 6 miliarde lei.

”…cât poate să refacă și cum poate să refacă, că n-are cum refacă… Asta e! Și am dat la plată stația de apă. Nu știu, 6 miliarde. (…) E OK! Cu mici… dar e OK, adică e bine, în mare. Și i-am trimis actele la Ministerul Dezvoltării. Și mi-au venit actele de la Ministerul Dezvoltării că a greșit actele ELENA (n.red. – Matache, reprezentanta Samby Impex SRL), sumele”.

În aceeași discuție, primarul din Bucșani îi atrage atenția lui Niculae Bădălău că documentele trebuie întocmite corespunzător: ”Făceți-le, băi, fraților, că eu n-am ce să fac. Aia e treaba… e obligația voastră”.

În data de 25 noiembrie 2022, ”mesagerul” lui Niculae Bădălău – Elena Matache – are o nouă întâlnire cu primarul din Bucșani, Dan Păsat – denunțătorul lui Bădălău.

”Suma, remisă din partea inculpatului Bădălău Niculae, reprezentând o parte din procentul de 7% promis”

Elena Matache, așa cum au stabilit anchetatorii, având la dispoziție și interceptarea ambientală, i-a dat primarului din Bucșani suma de 35.000 lei.

Potrivit procurorilor DNA, această sumă a fost remisă ”din partea inculpatului Bădălău Niculae, reprezentând o parte din procentul de 7% promis” de fostul senator lui Dan Păsat.

”Ți-a trimis ceva prin tine? A trimis ceva prin tine acuma?”, a întrebat-o primarul din Bucșani pe Elena Matache, referindu-se la ”ceva” din partea lui Niculae Bădălău, iar mesagerul confirmă: ”Da! Ce fac?”. Ironic, primarul îi transmite Elenei Matache să bea cafeaua, apoi primește informația că Niculae Bădălău i-a lăsat ”mesagerului” ”niște bani”.

Dan Păsat îi povestește Elenei Matache că i-a solicitat lui Niculae Bădălău să nu o mai trimită la el cu ”bani și oferte”, apoi îi transmite că ea este cea care se află ”în spatele la tot” și că îi ”ține firmele” fostului senator, fiindcă Gabi – fiul acestuia – ”nu face față la așa ceva” (”nici nu știe meserie”). Primarul din Bucșani îi mai spune Elenei Matache că l-a și avertizat pe Niculae Bădălău: ”Dacă o pierzi pe ELENA, ai belit-o!”, iar acesta i-ar fi dat dreptate.

Elena Matache îi dezvăluie primarului din Bucșani că băiatul lui Niculae Bădălău ”vrea să obțină bani mulți, repede și ușor, fără tot felul de alte…”, iar apoi cei doi – conform imaginilor video obținute în urma filajului – coboară din mașina în care discutau, merg în spatele autovehiculului, iar Elena Matache ”scoate din poșetă un plic de culoare bej, format A4,  pe care i-l înmânează lui Dan Păsat”.

”Cât am aici, Elena?”, întreabă primarul, iar ”mesagerul” spune: ”35” și continuă: ”Mai trebuie încă atât”. ”350 de milioane?”, întreabă Dan Păsat, primind și un răspuns afirmativ din care rezultă că restul de bani vor fi remiși ”zilele acestea”. ”Înțelegerea” dintre Dan Păsat și Niculae Bădălău, fusese făcută pentru 7% din valoarea celor două contracte, iar primarul din Bucșani accentuează:”Deci el (n.red. – Niculae Bădălău) ți-a zis să-mi dai ăștia 35 acum și să-mi mai trimiți”. Este momentul în care Elena Matache repetă, conform interceptării ambientale, că restul de bani va ajunge în posesia primarului ”zilele acestea”.

”În ceea ce o privește pe inculpata Matache Elena, din discuția purtată cu Păsat Dan la data de 25.11.2022 rezultă fără echivoc că aceasta are cunoștință de întâlnirea anterioară dintre inculpatul Bădălău Niculae și Păsat Dan, din data de 19.11.2022, afirmând chiar că a insistat pe lângă inculpatul Bădălău Niculae să aibă această întâlnire, că are cunoștință de procentul de 7% din valoarea lucrărilor promis lui Păsat Dan și că suma de 35.000 lei pe care a remis-o este o parte din acest procent. Mai mult, inculpata Matache Elena îi spune lui Păsat Dan că mai trebuie să-i remită încă 35.000 lei, pe care îi va aduce în zilele următoare, toate acestea demonstrând ajutorul dat cu intenție de inculpata Matache Elena inculpatului Bădălău Niculae la săvârșirea infracțiunii de dare de mită”

Extras din ”Încheierea” Curții de Apel București – 28 noiembrie 2022

După discuția avută cu Elena Matache, ”mesagerul” lui fostului senator Niculae Bădălău, Dan Păsat – primarul din Bucșani – a pus la dispoziția anchetatorilor suma de 35.000 de lei pe care o primise prin intermediar – ca să ”asigure efectuarea în continuare a plăților, chiar și pentru lucrări neconforme, către societatea Samby Impex SRL” – de la Niculae Bădălău.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”