EXCLUSIV | Dosarul ”10 august”. Bătuți de jandarmi, soții Tocană sunt buni de plată după decizia definitivă a Curții de Apel: ”Nu au fost decât tergiversări și ordonanțe date pe repede înainte. Vrem să mergem la CEDO”

EXCLUSIV | Dosarul ”10 august”. Bătuți de jandarmi, soții Tocană sunt buni de plată după decizia definitivă a Curții de Apel: ”Nu au fost decât tergiversări și ordonanțe date pe repede înainte. Vrem să mergem la CEDO”

Intervenția în forță a jandarmilor, pe data de 10 august 2018, atunci când în Piața Victoriei a fost organizat ”Mitingul Diasporei”, a dus la acuzații grave împotriva șefilor Jandarmeriei Române și a avut ca rezultat unul dintre cele mai răsunătoare dosare deschise după Revoluția din 1989.

Pe parcursul anchetei, au fost audiați aproape 1.300 de martori, printre care sute de victime ale violenţelor, peste 800 dintre acestea depunând plângeri penale.

De-a lungul timpului, numeroase documentele emise de structurile Ministerului de Interne au fost declasificate şi au ajuns la procurori, printre acestea aflându-se chiar și înregistrările convorbirilor radio ale Jandarmeriei.

De partea cealaltă a ”baricadei”, 160 de membri ai forţelor de ordine au reclamat că au fost agresați de manifestanți violenți.

Soții Tocană, surprinși de intervenția în forță a jandarmilor

Printre manifestanții care au avut de suferit în urma contactului cu jandarmii, în seara zilei de 10 august 2018, s-au aflat și Costel și Ana Maria Tocană. Aceștia stăteau în fața turnului BRD și, în momentul în care a fost dat ordinul de evacuare a Pieței Victoriei, au fost surprinși de intervenția în forță a jandarmilor.

În busculada creată, Costel Tocană a fost trântit la pământ și bătut de mai mulți jandarmi. Înspăimântată la gândul că partenerul său de viață ar putea fi omorât, Ana Maria Tocană a sărit în ajutorul acestuia, cerându-le jandarmilor să nu îl mai bată. În acel moment, unul dintre jandarmi i-a pulverizat în față gaz lacrimogen. Ulterior, Costel și Ana Maria Tocană au ajuns la spital, bărbatul având nevoie de șapte copci la cap, în urma loviturilor primite din partea jandarmilor.

Au trecut mai bine de patru ani de la violențele din Piața Victoriei, iar controversatul dosar ”10 august” nu conține, încă, răspunsuri la toate întrebările puse. Costel și Ana Maria Tocană au ”contraatacat” în instanță, dorind ca responsabilii pentru ”orchestrarea” violențelor să fie pedepsiți.

Având în vedere contextul menționat anterior (pe parcursul zilei și serii au existat incidente între manifestanți și forțele de ordine; se arunca în jandarmi cu sticle, borduri sparte, sticle de coca-cola; pe măsura trecerii timpului, acțiunile violente au căpătat încet-încet amploare, iar o dată cu lăsarea întunericului, după orele 22.00, violențele au început să escaladeze; situația agresării celor doi jandarmi, bărbat și femeie), am apreciat că este necesară aprobarea mea pe ordinul de intervenție în forță

Speranța Cliseru – prefectul Capitalei în 2018

Curtea de Apel: ”Respinge ca inadmisibile plângerile formulate”

Pe data de 15 decembrie, Curtea de Apel București a decis, definitiv, să respingă, ca inadmisibile, plângerile formulate de soții Tocană după ce procurorii DIICOT au dispus neînceperea urmăririi penale în cazul faptelor reclamate de aceștia. Mai mult, instanța i-a obligat să achite cheltuielile de judecată.

În baza art. 341 alin.6 lit. a Cod procedură penală, respinge ca inadmisibile plângerile formulate de petenții Tocană Costel și Tocană Ana Maria împotriva ordonanței nr. 2122/D/P/2019 din 26.06.2020 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Secția de Combatere a Infracțiunilor de Terorism și a Criminalității Organizate. În baza art. 275 alin. 2, 4 Cod procedură penală, obligă pe fiecare dintre petenții Tocană Costel și Tocană Ana Maria la plata sumei de câte 200 lei, cheltuieli judiciare către stat, au decis magistrații Curții de Apel București, hotărârea fiind definitivă.

În acest dosar, Costel și Ana Maria Tocană au contestat neurmărirea penală și netrimiterea în judecată a patru ”nume grele” care aveau atribuții de comandă la momentul ”10 august”:

  • Ionuț Cătălin Sindile – era prim-adjunct al șefului Jandarmeriei Române și șef al Statului Major. În luna septembrie a anului 2020, Ionuț Cătălin Sindile s-a pensionat din motive medicale;
  • Sebastian Cucoș – era şef al Jandarmeriei Române la momentul protestelor din 10 august. În martie 2020, ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat că Sebastian Cucoș a fost pensionat din motive medicale;
  • Laurențiu Cazan – maior, la momentul respectiva fost coordonatorul intervenţiei violente a jandarmilor la protestul din 10 august 2018;
  • Mihai Dan Chirică – era secretar de stat în Ministerul de Interne, pentru relaţia cu instituţiile prefectului.

”Am făcut contestație la acele ordonanțe, date pe repede înainte”

În exclusivitate pentru Gândul, Ana Maria Tocană a declarat – după sentința definitivă a Curții de Apel București – că familia luptă în instanță de mai bine de trei ani, iar această ”rezoluție negativă” o dezamăgește.

Ana Maria Tocană a dezvăluit că sentința Curții de Apel nu înseamnă și încetarea ”luptei”, iar ”frontul” va fi mutat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

De trei ani ne luptăm în Justiție. Când a fost schimbat Augustin Lazăr (n.red. – fostul procuror general al României), s-au «demis» și dosarele, ca să spun așa. De vreo jumătate de an, ne-am tot chinuit cu Înalta Curte, ne-am plimbat înapoi la Tribunalul București și acum, ca drept dovadă, rezoluție negativă, inadmisibilitate.

Adică este inadmisibil ceea ce am solicitat noi, respectiv anchetarea tuturor celor care s-au făcut vinovați de violențele din luna august a anului 2018. Este inadmisibilitate pentru că noi am făcut contestație la acele ordonanțe care au fost date pe repede înainte. De procurori, de toți ceilalți…

Din păcate, asta s-a întâmplat, iar noi intenționăm acum să ajungem la CEDO. Am dori ca din ianuarie să redeschidem dosarul, să-l luăm de la capăt, de la zero. Vrem să mergem la CEDO pentru că autorii morali trebuie să plătească pentru tot ceea ce s-a întâmplat în data de 10 august. Ei au orchestrat violențele îndreptate împotriva simplilor manifestanți – părinți cu copii, adolescenți… Au fost foarte mulți oameni bătuți atunci, cu sălbăticie, numai că nu toți au depus plângeri”, spune Ana Maria Tocană.

”Eu am sărit în apărarea soțului, un jandarm a descărcat o butelie cu gaz în fața mea”

Ana Maria Tocană a precizat că, în seara de 10 august, ea și soțul său se aflau în fața turnului BRD, ”în afara perimetrului”, și voiau să plece, numai că nu aveau pe unde să facă asta. Soțul său a fost lovit de jandarmi, s-a temut pentru viața acestuia, a încercat să intervină pentru a-i opri pe jandarmi.

Acum, după sentința definitivă a Curții de Apel, vor plăti cheltuielile de judecată, așa cum au decis magistrații, iar concluzia amară trasă de Ana Maria Tocană este aceea că ea și soțul sunt ”și bătuți, și cu banii luați…”.

Soțul meu a apărut pe primele pagini ale ziarelor, cu capul spart. Eram în fața turnului BRD în acea seară de august. Doream să plecăm, nu aveam pe unde, eram ieșiți din perimetru.

Eu am sărit în apărarea soțului. Am sărit un gard, ca să încerc să ajung la el și m-am interpus între el și jandarmi, pentru că era căzut la pământ. Apoi, un jandarm a descărcat o butelie de gaz în fața mea. Și asta pentru că am îndrăznit să-l rog frumos să înceteze, pentru că o să-l omoare. Atunci a fost momentul culminant, când am încercat să mă interpun.

Așteptăm să ne vină decizia acasă, apoi o să ne ducem la Trezorerie și vom plăti cheltuielile de judecată. E adevărat că suma nu este mare, dar ideea în sine este importantă. Pe de altă parte, și noi am cheltuit foarte mulți bani în acești ani. Acum suntem și bătuți, și…, și cu banii luați. E o glumă amară”, spune Ana Maria Tocană.

”Nu este corectitudine în justiția din România”

Ana Maria Tocană nu și-a ascuns dezamăgirea după sentința dată de Curtea de Apel, considerând că așteptările pe care ea și Costel Tocană le-au avut nu au fost confirmate de realitate. Există încă un dosar ”în lucru”, la Parchetul Militar, fiind cunoscuți ”agresorii” din seara respectivă.

”Nu este corectitudine în Justiția din România”, concluzionează Ana Maria Tocană, după acești ani în care au încercat ”să pună lucrurile în mișcare”, însă ”cei vinovați” nu au fost, încă, pedepsiți.

În ultimă instanță, Ana Maria Tocană acuză și imixtiuni ale politicului în Justiție.

Această decizie definitivă a instanței este o dezamăgire. Credeam, sincer, că Justiția s-a mai îndreptat, numai că – din păcate – este fel de oarbă și își face datoria așa cum trebuie, politic.

Noi avem și dosar la Parchetul Militar, în continuare, este în lucru tot de trei ani. Se știe cine au fost agresorii din seara respectivă și așteptăm și acolo o decizie. Avocata are acces la dosarul care este la Parchetul Militar. L-a studiat, este în lucru.

Noi am mizat pe corectitudine, numai că, din păcate, nu este corectitudine în justiția din România. De aceea ne-am și ambiționat foarte tare și am încercat, în toți acești ani, să punem lucrurile în mișcare. Din păcate, nu am reușit. Nu au fost decât tergiversări, ordonanțe date pe repede înainte, nu am reușit absolut nimic împotriva celor vinovați. Sincer, anticipez o altă tergiversare și la Parchetul Militar. Faptele se vor prescrie, pe penal, până la urmă, dar apoi vom acționa pe partea civilă”, a mai declarat Ana Maria Tocană, în exclusivitate pentru Gândul.

Traseul  parcurs de dosarul ”10 August”

Dosarul ”10 august”, deschis în 2018, după reprimarea violentă a protestului diasporei din Piața Victoriei, a fost clasat pe 26 iunie 2020 de procurorul de caz de la DIICOT, care a stabilit ca foștii șefi ai Jandarmeriei să fie scoși de sub urmărire penală.

  • După mai bine de o lună de la clasare, procurorul-șef al DIICOT a infirmat ordonanța și a cerut Curții de Apel București să confirme redeschiderea urmăririi penale în dosarul „10 august”.
  • Judecarea a început câteva luni mai târziu, pentru că dosarul s-a plimbat între Curtea de Apel și Tribunalul București, după ce judecătorii de la cele două instanțe și-au pasau de la unii la alții competența de soluționare a cauzei.
  • Pe 2 martie 2021, Tribunalul București a dispus clasarea dosarului privind intervenția în forță a jandarmilor la protestul diasporei din 10 august 2018.
  • Judecătoarea Daria Isabela Miheț respingea astfel definitiv cererea de redeschidere a anchetei cu privire la modul în care a fost coordonată intervenția jandarmilor.
  • Rămâneau însă în investigație la procurorii militari fapte de purtare abuzivă.

În aprilie 2022, Curtea de Apel București, aceeași care stabilise anterior că nu este competentă să soluționeze cererea de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în dosarul ”10 august”, a decis, tot definitiv, ca procurorii DIICOT să refacă urmărirea penală pentru Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan, Cătălin Sindile și Mihai Chirică.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York