Contribuţiile angajaţilor nu sunt suficiente pentru plata pensiilor, în 2021. Statul plătește o „diferență” de 18 miliarde de lei / Când vor avea loc următoarele majorări ale pensiilor

Contribuţiile angajaţilor nu sunt suficiente pentru plata pensiilor, în 2021. Statul plătește o „diferență” de 18 miliarde de lei / Când vor avea loc următoarele majorări ale pensiilor
FOTO - Arhivă: Mediafax Foto / Marian Ilie
Publicat: 28/02/2021, 12:59
Actualizat: 28/02/2021, 13:19

Contribuţia angajaţilor la fondul de pensii, de 25% din salariul brut, nu ajunge pentru plata pensiilor în 2021, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan, care precizează că e nevoit să aloce o subvenţie de 18 miliarde de lei pentru acest an.

Avem aproximativ 18 miliarde de lei subvenţie de la bugetul de stat la bugetul de pensii. Această subvenţie întăreşte faptul că, în momentul de faţă, inclusiv majorarea cu 14% pe care Guvernul anterior a realizat-o la 1 septembrie are nevoie de finanţare suplimentară. Deci, practic, bugetul de pensii din bugetul asigurărilor sociale de stat asigură plata pensiilor majorate cu 14% cu subvenţie de 18 miliarde de lei de la bugetul de stat. Dacă cineva din comisia de specialişti din Parlamentul României poate să ne spună cum am fi putut asigura, cu un buget sustenabil, încă un efort bugetar de 40 de miliarde de lei (necesar pentru majorarea pensiilor cu încă 26%-n.r.), vă rog să mă credeţi că aş îmbrăţişa această variantă cu braţele deschise”, a afirmat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a mai spus că următoarele majorări ale pensiilor vor avea loc anul viitor, scrie Adevărul.

Pentru susţinerea majorării de 14% a pensiilor, efortul bugetar a fost de 7,7 miliarde de lei, iar de la 1 ianuarie 2022, conform Ordonanţei 8/2021, pensiile vor fi indexate cu rata inflaţiei şi maxim 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut”, a precizat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii: Guvernul pregătește un proiect prin care bugetarii să se poată pensiona la 70 de ani

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat duminică, la emisiunea „Insider Politic”, de la Prima TV, că Executivul nu dorește să mărească vârsta de pensionare, dar are în vedere un proiect de lege care să permită angajaților bugetari să poată munci până la 70 de ani, dacă vor.

Guvernul pregătește un proiect prin care angajații în sistemul public care își doresc să muncească mai mult să aibă opțiunea de a se pensiona la 70 de ani. Vârsta standard de pensionare rămâne însă 65 de ani. Aceasta este o oportunitate pe care noi o acordăm angajaților din sistemul public”, a declarat Raluca Turcan.

Scandal și reproșuri în Parlament, după aprobarea Legii bugetului: Deputat PSD: De ce ați furat de la copiii României?/ Deputat PNL: Voi v-ați bătut joc de pensionari, de copii

Proiectul Legii bugetului de stat pe 2021 a primit sâmbătă, 27 februarie, aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de buget-finanţe. Bugetul Ministerului Muncii a fost adoptat, sâmbătă, de comisiile de specialitate din Parlament fără niciun amendament depus de PSD. Au fost 25 de voturi „pentru” şi 16 voturi „împotrivă” pentru proiectul Legii bugetului.

Spiritele s-au încins, atunci când a venit vorba de banii pentru pensii și salarii. Social-democrații au cerut explicații ministrului Muncii privind creșterea nerealizată a punctului de pensie cu 40% și despre majorarea alocațiilor.
Deputat PSD Gabriel Zetea: Cum vă uitați în ochii unui român? Ați spus că veți crește veniturile populației!

Cum vă uitați în ochii unui român, când acum două luni de zile în campanie electorală și în județul Maramureș ați spus că veți crește veniturile populației iar astăzi, la două luni de zile după, faceți exact contrariul”, au fost reproşurile deputatului PSD Gabriel Zetea, citat de Digi 24.

Florin Roman, deputat PNL: „Haita sare pentru că ați avut curaj să vă băgați în pensii speciale și doare”

Haita sare pentru că ați avut curaj să vă băgați în pensii speciale și doare. Haita sare pentru că ați atacat cumulul pensiei cu salariul și domnul (Dumitru – n.red) Coarnă (deputat PSD – n.red.) stă și se gândește oare ce-i mai bine să fii? Să fii și șef de sindicat în Poliție și parlamentar (…) Voi v-ați bătut joc de pensionari, de copii (…) de asta sunteți unde sunteți”, a fost replica deputatului PNL Florin Roman.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping