Ministrul Muncii: Guvernul pregătește un proiect prin care bugetarii să se poată pensiona la 70 de ani

Ministrul Muncii: Guvernul pregătește un proiect prin care bugetarii să se poată pensiona la 70 de ani
Ministrul Muncii: Guvernul pregătește un proiect prin care bugetarii să se poată pensiona la 70 de ani
Publicat: 28/02/2021, 13:04

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că Executivul nu dorește să mărească vârsta de pensionare, dar are în vedere un proiect de lege care să permită angajaților bugetari să poată munci până la 70 de ani, dacă vor.

„Guvernul pregătește un proiect prin care angajații în sistemul public care își doresc să muncească mai mult să aibă opțiunea de a se pensiona la 70 de ani. Vârsta standard de pensionare rămâne însă 65 de ani. Aceasta este o oportunitate pe care noi o acordăm angajaților din sistemul public”, a declarat Raluca Turcan la emisiunea „Insider Politic”, de la Prima TV, citată de G4Media.ro.

Prevederea există în Codul administrativ, dar angajații pot rămâne în funcție doar dacă au acordul șefului ierarhic superior. Turcan spune că proiectul de lege va anula această prevedere.

„O sursă de abuz”

„Aceasta este diferența, dacă până acum puteai să faci lucrul acesta de la an la an, cu acordul șefului de instituții, ceea ce era o sursă de abuz, într-o formă sau alta, prin proiectul nostru de lege, în momentul în care ajungi la vârsta de pensionare și optezi să te pensionezi la 70 de ani, contractul tău de muncă merge mai departe”, a precizat Raluca Turcan.

Cei care vor lucra până la 70 de ani nu vor putea cumula salariul cu pensia.

„Nu facem excepție, vor trebui să aleagă…”

„Nu intenționăm să facem excepție, deci vor trebui să aleagă. Pe de altă parte, avem niște constrângeri constituționale, și anume sunt mandate definite prin Constituție și magistrații propriu-ziși ai CCR, având mandat definit prin Constituție, își vor păstra mandatul chiar și după vârsta de pensionare. Însă sistemul din instituția CCR se supune acestei legi”, a declarat Raluca Turcan.

Turcan a precizat că proiectul legislativ ar putea intra într-o primă lectură în Guvern în cel mult o săptămână.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult