EXCLUSIV | Urbanistul Alexandru Pânișoară a făcut o sesizare la ANI pe numele viceprimarului USR al Sectorului 1: „Toate actele semnate și emise de Oliver Păiuși sunt lovite de nulitate”

Publicat: 11/03/2023, 14:41
Actualizat: 11/03/2023, 19:15

Urbanistul Alexandru Pânișoară a făcut o sesizare la Agenția Națională de Integritate și la Prefectura Capitalei pe numele lui Oliver Păiuși, viceprimarul USR al Sectorului 1, pe care îl acuză de conflict de interese.

„În data de 21.12.2020 în ședința de Consiliul Local Sector 1 a fost votată hotărârea consiliului local nr. 302/2020 prin care consilierul local din partea Alianței USR PLUS, Oliver Leon Păiuși, a fost ales Viceprimarul Sectorului 1, pe de o parte, iar pe de altă parte înlocuitorul de drept al Primarului Sectorului 1 (adică în situația în care Primarul este în vacanță, și-a pierdut mandatul în condițiile prevăzute de lege, sau este suspendat din funcție, Oliver Păiuși îi ține locul, exercitând prerogativele de primar).

Conform Codului Administrativ, consilierul local trebuie să anunțe în ședință că se află în conflict de interese în cazul unei hotărâri, astfel încât acesta să nu fie luat în considerare la cvorum și să se abțină de la vot”, a declarat pentru Gândul Alexandru Pânișoară.

Urbanistul explică apoi care ar fi conflictul de interese în acest caz.

„Conflictul de interese constă în faptul că acesta este numit într-o funcție remunerată, primind indemnizație de viceprimar”

„Conflictul de interese constă în faptul că acesta este numit într-o funcție remunerată, primind indemnizație de viceprimar. Oliver Leon Păiuși nu a anunțat nici conflictul de interese și nici nu s-a abținut, votând fără nicio problemă hotărârea prin care acesta era ales în funcția de viceprimar, încălcând astfel prevederile din Codul Administrativ referitoare la conflictul de interese”, susține Alexandru Pânișoară.

Potrivit specialistului în urbanism, toate actele semnate și emise de viceprimarul Oliver Păiuși ar fi lovite de nulitate.

„Mai grav este și faptul că tot Codul Administrativ prevede că hotărârile adoptate fără respectarea regimului conflictelor de interese sunt lovite de nulitate absolută. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că toate actele semnate și emise de viceprimarul Oliver Păiuși sunt lovite de nulitate, acesta neavând calitate de viceprimar, întrucât s-a încălcat la adoptarea hotărârii de alegere a acestuia în funcția de viceprimar regimul conflictelor de interese”, a mai precizat Alexandru Pânișoară.

Pe de altă parte, Codul Administrativ prevede, la articolul 152, alineatul 6, că „la deliberarea şi adoptarea hotărârilor care privesc alegerea sau eliberarea din funcţie a viceprimarului participă şi votează consilierul local care candidează la funcţia de viceprimar, respectiv viceprimarul în funcţie a cărui schimbare se propune”.

Denunț la DNA împotriva lui Nicușor Dan

Urbanistul Alexandru Pânișoară – președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU) a solicitat Direcției Naționale Anticorupție (DNA) să înceapă urmărirea penală împotriva lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.

Alexandru Pânișoară îl acuză pe Nicușor Dan de ”deturnare de fonduri” și ”abuz în serviciu”, după ce acesta a fost amendat, de mai multe ori, de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) pentru  nerespectarea unor dispoziții din Legea 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții.

Practic, Nicușor Dan nu ar fi emis, în termenul legal prevăzut – sau nu a emis deloc – certificatele de urbanism solicitate de cetățeni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase