FISCALITATE. Cum trebuie să procedeze contribuabilii care au depus declarația unică, fără acordarea bonificaților. Precizările ANAF

FISCALITATE. Cum trebuie să procedeze contribuabilii care au depus declarația unică, fără acordarea bonificaților. Precizările ANAF
DECLARAȚIA UNICĂ 2020. 30 iunie, ultima zi în care puteți depune Declarația Unică! Cum trebuie completată
Publicat: 06/06/2020, 17:02
Actualizat: 06/06/2020, 17:18

Contribuabilii care au depus deja declarația unică pentru veniturile de anul trecut, fără acordarea bonificațiilor, pot depune până la sfârșitul lunii iunie o declarație rectificativă, transmite Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Măsurile legislative din domeniul fiscal pentru reducerea impactului epidemiei au determinat modificarea Declarației unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, al cărei termen de depunere s-a prelungit până la 30 iunie 2020.

Dacă declaraţia unică privind venitul realizat anul trecut se depune până la 30 iunie 2020 inclusiv, se acordă următoarele bonificaţii:

  • pentru plata impozitului pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, reprezentând obligaţii fiscale anuale pentru anul 2019, se acordă o bonificaţie de 5% din aceste sume, dacă toate aceste obligaţii fiscale de plată se sting prin plată sau prin compensare integral până la data de 30 iunie 2020 inclusiv;
  • pentru depunerea declaraţiei unice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă se acordă o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, numai dacă este îndeplinită condiţia privind plata, menţionată anterior, caz în care se acordă ambele bonificaţii.

De aceste bonificații pot beneficia și persoanele care:

  • în anul 2019, au realizat venituri pentru care au obligația depunerii numai a declaraţiei unice privind venitul estimat (Capitolul II din declaraţia unică);
  • au optat în anul 2019 pentru plata CAS sau a CASS.

Bonificația se determină de contribuabil și se evidențiază în mod distinct în declaraţia unică privind venitul realizat, obligaţiile de plată determinându-se prin diminuarea obligaţiilor fiscale datorate cu valoarea bonificaţiei.

În cazul în care contribuabilii au depus declaraţia unică pentru veniturile realizate în anul 2019, indiferent de modalitatea de depunere, fără acordarea bonificaţiilor, pot beneficia de acestea, prin depunerea unei declaraţii rectificative până la 30 iunie 2020 inclusiv.

LEGE. Firmele și populația afectate în starea de urgență pot amâna plata chiriei. ANAF va vira sumele aferente în contul proprietarilor

Președintele Klaus Iohannis a semnat, în data de 20 mai, decretul de promulgare a Legii privind aplicarea unor facilități de la plata chiriei pentru perioada aferentă stării de urgență.

Astfel, companiile sau persoanele fizice afectate în perioada stării de ugență, instituită pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, pot cere amânarea plății chiriei, ANAF virează banii în contul proprietarilor, urmând să îi recupereze, până la sfârșitul anului.

Legea nr. 62/2020, promulgată miercuri de șeful statului, prevede o serie de facilități pentru firme, liber profesioniști, entități juridice de drept privat și persoanele fizice care au întâmpinat dificultăți financiare pe perioada stării de urgență.

Portalul ANAF nu va fi funcțional, luni

Luni, 8 iunie, în intervalul orar 7:00 – 10:00, portalul ANAF (www.anaf.ro) va fi indisponibil, din cauza desfășurării unor operaţiuni de mentenanţă, anunță Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), printr-un comunicat de presă.

„Vă informăm că luni, 8 iunie 2020, zi nelucrătoare, fiind a doua zi de Rusalii, în intervalul orar 07:00 – 10:00, portalul ANAF (www.anaf.ro) va fi indisponibil, din cauza desfășurării unor operaţiuni de mentenanţă. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniențe create”, anunță sursa citată.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului