În ziua 92 a protestelor anti-guvernamentale din Bulgaria, deputații europeni vor vota o rezoluție privind „capturarea statului”

În ziua 92 a protestelor anti-guvernamentale din Bulgaria, deputații europeni vor vota o rezoluție privind „capturarea statului”
Publicat: 08/10/2020, 15:40
Actualizat: 08/10/2020, 16:02

În această săptămână, deputații europeni vor fi rugați să adopte o rezoluție privind protestele în curs de desfășurare împotriva corupției și presupusa „capturare a statului” din Bulgaria. O rezoluție va fi supusă la vot astăzi (8 octombrie) și se așteaptă să fie aprobată de majoritatea membrilor în plen.

O mică demonstrație pașnică organizată de cetățenii bulgari cu sediul la Bruxelles a avut loc în afara Parlamentului în timp ce avea loc ședința plenară.

Protestatarii l-au acuzat de trei ori pe premierul Boyko Borissov, în vârstă de 61 de ani, că a slăbit instituțiile statului în beneficiul magnatilor puternici, menținând Bulgaria cea mai săracă țară a Uniunii Europene.

Votul Bulgariei subminează discuțiile dure ale PPE cu privire la statul de drept

Chiar în timp ce grupul politic de centru-dreaptă promovează noi reguli pentru a opri fondurile UE către guvernele care nu aderă la valorile europene, o criză de corupție din Bulgaria expune partidul la acuzații de dublu standard atunci când vine vorba de aliații săi politici, potrivit Politico Europe.

Momentul votului Bulgariei reprezintă totuși un test incomod pentru cel mai mare grup politic al Parlamentului. Înseamnă că PPE trebuie să apere utilizarea Bulgariei a banilor UE, încercând în același timp să se arate ca un susținător principal al unor noi măsuri pentru a face plata fondurilor UE condiționată de statul de drept robust.

Membrul PPE, Novakov: ”Poporul bulgar vrea să facem ceva în acest sens”

În dezbaterea în plen, europarlamentarul bulgar Andrey Novakov a citat  Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV), spunând că acesta nu este „doar un exercițiu de bifare a căsuței”.

Când au aderat la UE la 1 ianuarie 2007, România și Bulgaria aveau încă progrese în domeniile reformei judiciare, corupției și criminalității organizate (pentru Bulgaria). Comisia a instituit Mecanismul de cooperare și verificare (MCV) ca măsură tranzitorie pentru a ajuta cele două țări să remedieze aceste neajunsuri. Acesta își propune să se asigure că țara adoptă sisteme administrative și judiciare eficiente necesare pentru îndeplinirea obligațiilor de aderare la UE

Novakov a spus dezbaterii: „MCV nu este doar un exercițiu de bifare a cutiei, ci, mai degrabă, este despre combaterea corupției”.

Membrul PPE a spus: „În prezent, există o încredere foarte redusă în sistemul judiciar din Bulgaria și îngrijorarea cu privire la corupție, iar poporul bulgar vrea să facem ceva în acest sens și să vedem totul. Cred că putem produce rezultate tangibile, dar acest lucru necesită o bună cooperare cu autoritățile bulgare. ”

Novakov a spus: „Aceasta va fi o contribuție utilă pentru a ajuta UE să lupte împotriva corupției și criminalității în Bulgaria. Vom continua să lucrăm cu autoritățile bulgare în acest scop. ”

El a menționat că Bulgaria a fost una dintre cele cinci țări evidențiate în recentul raport al statului de drept al Comisiei, care va fi evaluat luna viitoare.

El a spus că un mijloc de a face acest lucru ar fi nevoia Parchetului European, în curând să înceapă activitatea sa.

Andrey Novakov
Membru al Parlamentului European

Bulgaria a votat împotriva magistratului român Laura Codruța Kövesi pentru funcția de prim-procuror șef al Procuraturii Europene (EPPO), relatează cotidianul Sega.

Presa din Bulgaria o numește pe fostul procuror-șef  român DNA, Laura Kövesi, și actual procuror european, ca reprezentând „speranța românească a cetățenilor bulgari”, în urma discursului susținut de procurorul european la BBC, prin care a declarat că ”va viza persoanele influente”. De interes pentru presa bulgară este viitorul Consiliului AFCOS, „fără amenzi și sancțiuni UE”. Presa bulgară concluzionează că ”mântuirea este în mâinile lui Kövesi”

Abordarea ambivalentă a PPE față de premierul ungar Viktor Orbán și de partidul său Fidesz a pătat imaginea partidului în ultimii ani. PPE a suspendat calitatea de membru al Fidesz în martie 2019 din cauza îngrijorărilor legate de statul de drept și de retorica sa anti-Bruxelles, dar nu a putut să se pună de acord asupra faptului dacă îl va lăsa pe Fidesz să se întoarcă în braț sau să-l împingă complet, deoarece mulți europarlamentari au refuzat să-l ostracizeze pe Orbán.

Ramona Strugariu, eurodeputat PNL a criticat și politicienii europeni „puternici” pentru că susțin „rețelele tricotate cu atenție” din Bulgaria

Ramona Strugariu, parlamentar liberal român, a criticat și politicienii europeni „puternici” pentru că susțin „rețelele tricotate cu atenție” din Bulgaria care abuzează de fondurile UE. „Știți pe cine susțineți?” ea a intrebat. Deși nu a menționat-o pe Angela Merkel pe nume, cancelarul Germaniei a fost cel mai puternic aliat al lui Borissov în PPE în ultimul deceniu.

Ramona Victoria Strugariu Membru al Parlamentului European

Pozitia altor grupuri politice

Europarlamentarul Verzilor germani, Ska Keller, a declarat: „Rezoluția bulgară este foarte importantă. Parlamentul nu trebuie să închidă ochii la astfel de încălcări, ci să adopte rezoluția care va trimite un semnal puternic acelor țări cu probleme de stat de drept.

Michael Roth, vorbind pentru președinția germană a UE, a declarat că dezbaterea cu privire la Bulgaria „atinge inima problemei”, adăugând: „Da, poate fi dureroasă și politică, dar este necesară, deoarece dacă există probleme, trebuie să le abordăm fără a fi văzută ca o interferență externă a treburilor unei țări”.

De asemenea, vorbind în discuție, comisarul Didier Reynders le-a spus deputaților europeni:

„Avem șansa de a lua măsuri (împotriva criminalității și corupției) și acest lucru va începe cu procuratura, care este un instrument bun pentru a lupta împotriva criminalității”.

Europarlamentarul spaniol Juan Lopez Aguillar, raportor pentru dosar, a vorbit despre un „cocktail toxic”, spunând:

„În Bulgaria, asistăm la o îngrijorătoare lipsă de responsabilitate în sistemul judiciar și în procurorul general al acestuia și un parlament bulgar care neglijează în mod repetat rolul său în controalele și soldurile unui guvern înglobat în acuzații de corupție ”.

Juan Fernando López Aguilar
Membru al Parlamentului European

Dezbaterea vine la o lună după ce mai mult de 50 de europarlamentari, în principal din grupul socialist și democraților și verzii, au trimis întrebări CE cu privire la temerile lor că există o „amenințare iminentă pentru statul de drept și democrație în Bulgaria”.

Pentru al treilea an consecutiv, Bulgaria se află pe locul 111 în Indicele Mondial al Libertății Presei, de departe cel mai slab clasament al oricărei țări din UE. Rezoluția spune că recomandările Comisiei de la Veneția trebuie să fie puse în aplicare pe deplin. Adoptat deja mai devreme în stadiul de comisie, textul abordează deteriorarea situației din Bulgaria în ceea ce privește principiile statului de drept, democrației și drepturilor fundamentale, inclusiv independența sistemului judiciar, separarea puterilor, lupta împotriva corupției și libertatea mass-media.

Dacă socialiștii, liberalii și verzii adoptă joi rezoluția bulgară, aceasta nu are nicio putere obligatorie imediată. Cu toate acestea, va avea o pondere politică mai largă pe măsură ce instituțiile UE își continuă discuțiile cu privire la un mecanism care să lege plățile UE de statul de drept.

Borissov a dominat politica bulgară din 2009, dar mii de bulgari s-au adunat în centrul Sofiei de la începutul lunii iulie pentru a cere demisia sa și a procurorului șef Ivan Geshev. Geshev despre care se spune că nu a reușit să ducă un adevărat război împotriva grefelor la nivel înalt.

Transparency International clasifică Bulgaria drept cea mai coruptă țară din cele 27 de națiuni ale UE.

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a condamnat ciocnirile și a acuzat guvernul că „a dirijat” și a declanșat violența pe 2 septembrie. El a descris guvernul lui Borissov ca fiind „afectat de corupție și violență”.

Ziua 91 a protestelor anti-guvernamentale

La 7 octombrie, protestatarii s-au adunat în fața clădirii Parlamentului, cerând demisia guvernului și a procurorului general și pentru schimbarea modului de guvernare a țării.

Scandând „demisia”, manifestanții au mers de-a lungul bulevardului Dondukov până la un birou al partidului GERB de guvernământ, la care au aruncat ouă.

La fel ca miercurea anterioară, inițiativa „Justiția pentru toată lumea” a organizat un miting în fața Palatului Curților din Sofia.

Organizatorii au cerut demisia lui Ivan Geshev din funcția de procuror general și desființarea completă a funcției de procuror general.

Protestatarii au aprins simbolic lămpi pentru a ilumina sistemul de justiție și au mărșăluit către clădirea Consiliului Suprem Judiciar. Ulterior, protestul lor s-a alăturat celui din fața Parlamentului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
De ce boală ar fi suferit, de fapt, Costel Corduneanu. Fostul luptător se afla pe...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Legea pe are O AȘTEPTAU milioane de români. Proiectul tocmai a fost DEPUS la Parlament
BREAKING NEWS. Va fi sau nu RETRAS Cătălin Cîrstoiu
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Știința confirmă: îmbrățișările pot alina durerea, anxietatea și depresia!