UPDATE – Ministrul de Interne: „Incendiul de la Petromidia a fost stins”. Primele precizări ale ministrului Sănătății despre starea pacienților | O persoană rănită a decedat (FOTO&VIDEO)

Publicat: 02/07/2021, 15:50
Actualizat: 02/07/2021, 15:52

Conform primelor informații, o explozie s-a produs, vineri, la o instalație de la Rafinăria Petromidia Năvodari. Populația a fost avertizată să plece din zonă.  

Update 15.45. Ministrul Lucian Bode: Un deces și patru răniți. Incendiul a fost oprit.
Update 15.39. Un angajat al rafinăriei, detalii despre persoana decedată: Un tânăr angajat de 32 de ani, prins de suflul exploziei, care nu a mai putut fi salvat.

Update 15.35. Ioana Mihăilă, despre starea pacienților de la Combinatul Petromidia

„Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății m-a informat că două victime cu arsuri în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia vor fi transferate de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța la Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca).
Conform primelor evaluari de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, este vorba despre două persoane cu vârsta de aproximativ 50 de ani, o persoană cu arsuri pe 40% din suprafața corporală, grad II A/II B, și o persoană cu arsuri pe 35% din suprafața corporală, grad II A/II B.
Alte două victime au primit până acum îngrijiri în Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța pentru traumatisme, iar una a refuzat transportul la spital”, a scris ministrul pe Facebook.

Update 14.57. Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a anunțat că o persoană rănită în urma exploziei de la Petromidia a decedat.

Update 14.51. Potrivit Digi24, bărbatul dispărut a fost găsit decedat.

Update 14. 39. Potrivit MAI, direcția fumului este în sens opus fată de plajă și de oraș. Cetățenii sunt în siguranță

„În aproximativ 8 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajări de fum.

Imediat de la primirea apelului, în vederea optimizării misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat planul roșu de intervenție care presupune suplimentarea resurselor medicale la fața locului.

Prioritatea echipajelor de intervenție a reprezentat-o evacuarea imediată a victimelor , dintre care, 1 cu arsuri pe 45% din suprafața corpului transportată cu elicopterul SMURD la spital, 1 cu arsuri la nivelul feței transportată la spital, 1 cu traumatism membru inferior, 1 cu traumatism lombar transportată la spital, 1 cu arsuri minore. La acest moment se efectuează operațiuni de căutare – salvare în cazul unei persoane dispărute.

Incendiul a fost localizat la ora 13:14, fiind astfel eliminat pericolul extinderii acestuia la vecinătăți.

La locul intervenției s-au deplasat aproximativ 50 de pompieri către au încadrat în primă fază 5
Autospeciale de stingere cu apa și spumă, 1 autocamion cu 2000 l substanța de stingere, 1 autospecială transport victime multiple, 1 cisternă, 5 ambulanțe SMURD de prim ajutor, 1 unitate de terapie intensivă mobilă și 5 ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță Județean Constanta.

Pentru optimizarea acțiunilor de răspuns, s-a dispus alocarea de forte suplimentare, respectiv: 8 autospeciale de atingere cu apă și spumă din cadrul ISU Călărași, Ialomița, Tulcea, Brăila, precum și un autocamion cu 2.000 litri substanță de stingere.

Ulterior cantitatea de substanta de stingere a fost suplimentata cu cate 2000 l de la ISU CL, ISU GL, ISU TL, ISU ÎL și ISU VN

În urma consultării cu reprezentanții Gărzii de Mediu, direcția fumului este în sens opus fată de plajă și de oraș, motiv pentru care cetățenii sunt în siguranță. Cu toate acestea rugăm populația să își ia măsuri de autoprotecție prin închiderea ferestrelor”, transmite MAI.

Update 14.21. 6 victime au fost preluate de Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.

Au fost preluate la UPU Spital Clinic Județean de Urgență Constnța un număr de 2 victime cu arsuri. Din prima evaluare, este vorba despre 2 persoane cu vârsta în jurul a 50 de ani, 1 persoană cu arsură pe 40% din suprafața corporală, grad II A/II B, și 1 persoană cu arsură pe 35% din suprafața corporală, grad II A/II B.

Update 14.01. Premier: I-am solicitat lui Raed Arafat să coordoneze personal intervenția pentru salvarea persoanelor surprinse de explozie.

„Am fost informat de Raed Arafat despre explozia de la Platforma Midia-Năvodari, imediat după producerea incidentului. I-am solicitat secretarului de stat Raed Arafat și șefului IGSU, Dan Iamandi, să meargă la fața locului și să coordoneze personal intervenția pentru salvarea persoanelor surprinse de explozie. În aceeași măsură, să se asigure că sunt alocate toate resursele logistice necesare pentru ca situația să fie sub control și să fie evitată producerea altor victime.
De asemenea, i-am cerut șefului DSU să analizeze, împreună cu ceilalți specialiști, dacă se impune luarea altor măsuri de siguranță, inclusiv evacuarea unor persoane din zonă.
În acest moment, salvatorii intervin cu 3 autospeciale de stingere de la ISU Dobrogea, sprijinite de 9 autospeciale de stingere din Călărași, Ialomița, Tulcea și Brăila. Acestor forțe li se adaugă o autospecială pentru transportul victimelor multiple, un elicopter SMURD, 5 mașini de intervenție SMURD și 5 ambulanțe de la serviciul de Ambulanță Constanța”, a scris premierul pe Facebook.

Update 13.53. Raed Arafat a declarat, în urmă cu câteva minute, la Digi24, că o altă persoană este dispărută.

Update 13.45. Numărul victimelor crește. Până la acest moment, sunt raportate 3 victime, dintre care 2 cu arsuri.

Din primele informații transmise Centrului Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) din cadrul Ministerului Sănătății, în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia Năvodari s-au înregistrat 3 victime:

• 1 cu arsuri pe aproximativ 45% din suprafața corporală și care este transportată cu elicopter SMURD la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța pentru stabilizare și evaluare
• 1 victimă cu traumatism lombar
• 1 victimă cu arsură la nivelul feței

Cele trei victime au fost transportate la UPU Constanța.

Update 13.25. Surse din Petromidia au declarat, pentru Gândul, că explozia a fost produsă la instalația de producție a motorinei. Echipele de intervenție nu au reușit încă să stingă focul.

Update 13.20. A fost dispusă suplimentarea rezervei de substanță de stingere cu câte 2.000 litri de la ISU CL, TL, IL, GL și VN.

Incendiul se manifestă la o instalație de transport petrolier, iar în acest moment, salvatorii acționează pentru închiderea robineților și întreruperea alimentării cu combustibil.

Până la acest moment, sunt raportate 3 victime, dintre care 2 cu arsuri.

În zonă a fost trimis și un elicopter SMURD.

Update 13.04. Impactul asupra mediului poate fi major, a declarat ministrul Mediului Tanczos Barna.

Din primele evaluări ale ANM norul de fum se deplasează spre mare, nu spre țărm, a adăugat minstrul.

El a precizat că la fața locului se află un laborator mobil pentru a se monitoriza calitatea aerului.

Update 13.00. Inspectoratul anunță suplimentarea rezervei de stingere a incendiului.

Pentru optimizarea acțiunilor de răspuns, s-a dispus alocarea de forte suplimentare, respectiv:

ISU Călărași – 2 autospeciale de stingere
ISU Ialomița – 2 autospeciale de stingere
ISU Tulcea – 2 autospeciale de stingere
ISU Brăila – 2 autospeciale de stingere și autocamion cu 2.000 litri substanță de stingere

Update: Primele date arată că sunt trei persoane rănite. Una dintre ele ar fi suferit arsuri de căi aeriene și pe aproximativ 45% din suprafața corpului.

Update: Ministrul de Interne Lucian Bode și șeful DSU Raed Arafat merg la fața locului.

În urma exploziei, o persoană a fost rănită. Aceasta a suferit arsuri pe aproximativ 45% din suprafața corpului.

Din primele informații, un zgomot puternic s-a auzit în zona Rafinăriei, urmat de o degajare puternică de fum negru.

 „Constanța – explozie urmată de incendiu la o rafinărie din localitatea Năvodari. Pentru gestionarea incidentului, la fața locului au fost trimise 8 autospeciale de stingere, 2 ambulanțe SMURD și 1 unitate de terapie intensivă mobilă. Din informațiile primite până la acest moment, 2 persoane ar fi rănite. Misiunea este in dinamică”, a transmis Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU)

Autoritățile au fost anunțate prin numărul unic de urgență 112.

Autortițățile au emis o avertizare de tip RO-Alert prin care populația este informată să nu se apropie la mai puțin de 1.000 de m.

A fost activat planul rosu de interventie

La fața locului au fost trimsie opt autospeciale de stingere, două ambulante SMURD și o unitate de terapie intensivă mobilă.

Focul și fumul puternic sunt vizibile atât in Mamaia, cât și din Corbu. O coloană mare de fum a fost filmată de turiștii care sunt pe plaja din Mamaia și postate pe pagina sa de FB Adrian Negrescu.

„Se pare că este vorba despre un incendiu. Nu pot să vă dau alte informaţii”, au transmis reprezentanții Petromidia, potrivit bzi.ro.

Petromidia este în prezent cea mai mare rafinărie din România. Rafinăria este operată de Rompetrol Rafinare. Compania este deţinută de KMG International (54,63%; direct şi indirect) şi de statul român prin Ministerul Energiei (44,69%).

Rompetrol este principala marcă a KMG International, grup deţinut de KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan. La Petromidia s-au procesat anul trecut procesat 4,8 milioane de tone de materii prime (1,16 mil. tone de benzină şi peste 2,6 mil. tone de motorină şi combustibil de aviaţie)

Citește și: Trei victime în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia. Sunt transportate la UPU Constanța – VIDEO

Unde va ajunge norul de fum produs de explozia de la Petromidia Năvodari. Cum arată evaluările meteorologilor până la ora 23.00  

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Am aflat! Ce tarif are Carmen Brumă? Câţi lei costă dacă vrei să lucrezi cu...
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Am aflat! Ce tarif are Carmen Brumă? Câţi lei costă dacă vrei să lucrezi cu...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
MEDIC de la Spitalul MEDGIDIA, DECORAT de IOHANNIS!
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Decizia momentului despre CERTIFICATUL VERDE! Anunțul făcut de Rafila astăzi, 3 decembrie
Vești proaste despre Alexandru Arșinel. Anunț trist, de ultimă oră. S-a întâmplat imediat după operație
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...