Jocurile video gen Minecraft, Roblox sau Fortnite, posibile capcane pentru copii. Care sunt pericolele care îi pândesc online

Jocurile video gen Minecraft, Roblox sau Fortnite, posibile capcane pentru copii. Care sunt pericolele care îi pândesc online
Potrivit unui studiu, pentru copiii cu vârste cuprinse între 11-18 ani, cele mai populare sunt jocurile online cu mai mulți participanți / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 20/06/2021, 15:05

Jocurile de strategie, de acțiune și aventură, sunt foarte populare printre copii, însă, în lipsa unor măsuri de control parental și de securitate din partea dezvoltatorilor, cei mici pot cădea victime ale pedofililor care găsesc portițe de a atrage copiii.

Fornite, Minecraft, Roblox sau Clash of Clans sunt jocuri cu mai mulți jucători extrem de populare printre copii, care descoperă de la vârste foarte fragede, de cinci-șase ani, un spațiu virtual în care pot să își dezvolte propria lume. Dincolo de problemele care pot apărea la nivel de dezvoltare psihică și emoțională din cauza utilizării îndelungate a ecranelor, mai este una mult mai gravă: pedofilii, scriu jurnaliștii site-ului specializat de parenting totuldespremame.ro.

Cum sunt atrași copiii de atacatori

Într-un caz apărut în presa britanică în 2017, doi băieți de 12 și 14 ani dintr-o mică localitate din Marea Britanie, care erau foarte pasionați de Minecraft, au intrat în vizorul unui bărbat de 23 de ani, care a reușit să îi convingă să îi trimită poze intime. Și asta, deși părinții copilului de 14 ani spunea că îi explicaseră pericolele care îl pândesc online. Băiatul de 12 se juca noaptea, pe ascuns, când părinții lui dormeau și habar n-aveau ce se întâmplă, potrivit BBC.

Adam Isaac, de 23 de ani, a început prin a le trimite bani prin paypal cu care băieții și-au cumpărat tot felul de artefacte pentru joc, le-a câștigat prietenia și nu a durat mult și le-a cerut poze cu părțile lor intime în schimbul banilor. Norocul lor a fost că tatăl unuia dintre ei a văzut pe Skype (o altă platformă de mesagerie), unde Isaac îi atrăsese pe băieți, discuții legate de sex între Isaac și copilul lui. Atunci a anunțat poliția și, în urma cercetărilor, au descoperit a doua altă victimă și a primit doi ani și opt luni de închisoare pentru corupere de minori, potrivit BBC.

Au mai existat cazuri în care agresorii au fost prinși și pedepsiți. În mai 2019, o instanță din California a condamnat la 14 ani de închisoare un bărbat care a convins o fată de 11 ani să îi trimită imagini pornografice folosindu-se de jocul Clash of Clans. În 2015 un alt bărbat din Seattle a primit 15 ani de închisoare pentru că le-a cerut unor băieței poze cu ei dezbrăcați prin chat-ul jocului Minecraft.

Companiile caută soluții pentru a proteja copiii

Potrivit unui studiu recent de anul trecut, micuții încep să folosească internetul de la vârste foarte mici (0-3 ani, cu ajutorul părinților în primă fază), fiind o modalitate de a descoperi și de a învăța lucruri noi.

Părinții consideră că după vârsta de trei ani este adecvat să își lase copiii să joace jocuri online, fiind de părere că acestea le vor dezvolta abilitățile, atenția și viteza de reacție.

Pentru copiii cu vârste cuprinse între 11-18 ani, cele mai populare sunt jocurile online cu mai mulți participanți, deoarece acestea le permit să socializeze și să interacționeze cu alți jucători.

Un raport publicat de New York Times, citat de sursa menționată, arată că în 2019 cel puțin o mie de copii au fost agresați, intimidați, corupți sau introduși în jocuri sexuale de către pedofili care își caută victimele pe aceste platforme.

Potrivit sursei citate, companiile care produc aceste jocuri spun că au căutat și găsit soluții cu privire la situațiile în care copiii sunt în pericol, dar atacatorii, de cele mai multe ori, caută să îi scoată pe cei mici de pe platformele jocurilor, iar șansele lor de reușită sunt mari. Modul de operare clasic: îi invită să discute mai multe despre „joc” pe alte canale de mesagerie, le câștigă încrederea, le cer fotografii intime, iar când copiii încep să înțeleagă ce se întâmplă, sunt amenințați că imaginile vor fi făcute publice.

„Dacă nu îmi trimiți mai multe poze, am să le postez pe cele pe care le am deja pe social media. Am adresele tuturor membrilor familiei tale. Dacă minorul refuză, îi spune că știe unde stă și vine să îi omoare familia”, a explicat pentru New York Times Matt Wright, agent special în cadrul Department of Homeland Security, arată sursa citată.

În cazul în care nu se poate renunța la folosirea jocurilor, educația din partea parinților este esențială, mai ales în contextul în care soluțiile tehnice sunt greu de pus în practică și sunt supuse reglementărilor privind protejarea vieții private, scriu jurnaliștii de la totuldespremame.ro.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee