Mihaela Bilic demontează mitul că „antrenamentul” crește rezistența organismului la alcool. Care e, de fapt, SECRETUL „campionilor” la băut

Mihaela Bilic demontează mitul că „antrenamentul” crește rezistența organismului la alcool. Care e, de fapt, SECRETUL „campionilor” la băut
Publicat: 20/01/2024, 16:48
Actualizat: 20/01/2024, 16:49

Nutriționista Mihaela Bilic explică ce se întâmplă dacă obișnuim să consumăm un păhărel de alcool înainte de masă pentru îmbunătățirea digestiei. Ea demontează un mit bine împământenit în mentalul colectiv al românilor, și anume că „antrenamentul” crește rezistența organismului la alcool.

Ei bine, vestea proastă este că ficatul e programat genetic să producă enzima responsabilă de metabolismul băuturilor fermentate, alcool-dehidrogenaza, iar acest „skill” nu poate fi îmbunătățit prin practică.

Mihaela Bilic a adus în discuție, de asemenea, un mit frecvent întâlnit în practica alimentației: consumul unui păhărel de alcool înainte de masă ar contribui la o digestie mai bună. Această afirmație, care a generat o întreagă modă a aperitivelor alcoolice, este analizată în detaliu de către specialist, într-o postare pe contul personal de Facebook.

Mihaela Bilic evidențiază că alcoolul este o substanță toxică pentru celulele vii, inclusiv cele din creier și ficat. Contrar credinței comune, singurul organ capabil să metabolizeze alcoolul este ficatul, iar capacitatea acestuia este determinată genetic, nemaifiind susceptibilă de ameliorare prin antrenament.

Cantitatea și tipul de alcool consumat sunt, de asemenea, factori importanți. În ceea ce privește apetitul și deschiderea acestuia în urma consumului de alcool la începutul mesei, Mihaela Bilic mărturisește că nu poate explica exact fenomenul, dar subliniază că alcoolul, în general, induce pofta de mâncare, mai ales după al doilea pahar.

Cu privire la siluetă și metabolism, medicul nutriționist oferă vești mai puțin încurajatoare, afirmând că alcoolul stimulează sinteza de grăsime de rezervă, contribuind la creșterea în greutate. De asemenea, Mihaela Bilic adaugă că alcoolul nu are capacitatea de a topi grăsimea, indiferent de concentrație sau puritatea sa.

„Când vine vorba de alcool, puține pot să spun din propria experiență. Iar teoria din cărție de nutriție nu știu cum și cât se adeverește în practică. Dacă e să o luăm după teorie, alcoolul este o substanță toxică pentru orice celulă vie, de la neuroni la celulele din ficat. Tot știința spune că singurul organ capabil să metabolizeze alcoolul și să-l elimine din organism este ficatul. Enzima responsabilă de asta se numește alcool-dehidrogenază, iar capacitatea de secreție e determinată genetic, nu se dobândește și nu se ameliorează prin antrenament- deci nu reziști mai bine la alcool dacă ai mai multă practică!

Cantitatea și tipul de alcool contează și ele:

  • vinul roșu (și doar el) poate avea efect protector cardio-vascular, dar numai atunci când este consumat regulat și cu moderație (1-2 pahare/zi); asta nu înseamnă că de mâine trebuie să ne apucăm cu toții de băut, ci doar că dintre toate relele, un pahar de vin roșu e răul cel mai mic
  • digestivele cu gust amar ajută digestia mai ales datorită amărelii, nu alcoolului (stimulează secreția de bilă)- adică și cafeaua poate să facă asta
  • vinul spumant, șampania și prosecco au cel mai bun raport între aportul caloric și efectul anxiolitic (de înlăturare a stresului și încordării); cu doar 80 cal și bulele din dotare, un pahar de șampanie asigură o stare de bine (mai ales pentru doamne)

Nu știu să explic dacă și cum o tărie la începutul mesei deschide apetitul. Cert este că alcoolul în general, de la al 2-lea pahar în sus, face poftă de mâncare. Iar obiceiul de a avea pe masă tot felul de ronțăieli sărate te stimuleazâ să bei și mai mult: sarea cere apă și pe măsură ce mănânci alune, chipsuri sau mezeluri și brânzeturi, tot îți vine să bei!

Cât despre siluetă și metabolism, nu am vești bune: alcoolul stimulează sinteza de grăsime de rezervă, deci orice mâncare “stropită” cu alcool îngrașă mai tare Încă un motiv ca să încercați un „ianuarie uscat”! Și nu, niciodată alcoolul, indiferent cât de tare și pur ar fi, nu o să topească grăsimea – nici din farfurie, nici de pe șolduri”, a scris Mihaela Bilic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic