(P) Evoluția șemineului de la vatra de foc la soluția modernă de încălzire din zilele noastre

(P) Evoluția șemineului de la vatra de foc la soluția modernă de încălzire din zilele noastre
Publicat: 27/09/2023, 16:32

Deși nu se poate spune exact când a apărut șemineul în forma pe care o cunoaștem în prezent, singurul lucru pe care îl știm cu certitudine este că la începuturi, în locul șemineelor moderne de astăzi, oamenii construiau în interiorul casei o vatra de foc din piatră și lut. În locul unui coș de fum tradițional, acesta prezenta în partea superioară un orificiu cu rol de evacuare a fumului care trecea direct prin acoperiș.

Această metodă de încălzire își are originile bine înrădăcinate în istoria soluțiilor de încălzire neconvențională, din care, peste 20 ani le revin meșterilor sibieni de șeminee, sobe și alte soluții moderne de încălzire alternativă. Echipa cu mii de proiecte livrate cu succes, își propune îmbunătățirea camerelor de ardere performante, prin adăugarea unei componente decorative care să completeze latura lor funcțională, cu multă personalitate și stil, adresându-se până și celor mai exigente gusturi în materie de design și amenajări.

În primul rând, trebuie să știți că șemineele de astăzi ce funcționează pe bază de lemn sau gaz, sunt împărțite în două mari categorii: șeminee închise (cu vatra închisă și suprafață vitrată) și șeminee deschise (cu vatra deschisă). Șemineele deschise sau tradiționale, cum sunt cunoscute de majoritatea dintre noi, au un randament scăzut, care se cifrează în jurul valorii de 25% și au nevoie de un tiraj crescut ceea ce presupune utilizarea unui coș de fum supradimensionat, cu un diametru interior suficient de mare pentru a putea face față necesarului de aerisire și evacuare a fumului la exterior.

În schimb, la șemineele închise povestea este puțin mai complexă iar datorită paletei largi de modele disponibile pe piața de specialitate si acestea la rândul lor, se împart în două categorii specifice: șemineu închis standard și șemineu închis premium.

Din păcate, foarte mulți comercianți, din frica de a-și pierde clienții sau din alte interese mai puțin nobile, “uită” să le menționeze acestora timpii maximi de funcționare ai unui șemineu în general, dar și neplăcerile ulterioare ale unuia de tip închis: geamul murdar în timpul arderii, dar și aspecte reale legate de randamentul fiecărui model în parte. Din păcate, mulți dintre clienți, neavând experiența necesară sau fiind greșit informați, nu iau tocmai cea mai bună decizie, sfârșind într-un final, să regrete alegerea făcută, achziționând un șemineu total nepotrivit nevoilor reale de încălzire.

Un șemineu închis, de calitate superioară, are un randament de peste 75% și asigură încălzirea alternativă a casei. Geamul șemineului va ramane curat în cazul focarelor din oțel cu șamotă la interior, siguranța de exploatare fiind maximă. Șemineele închise pot funcționa cu lemne, sunt confecționate din fontă sau oțel, placate cu șamotă sau termotă la interior, design-ul acestora fiind foarte variat și extrem de versatil, putându-se adapta cu ușurință unei povești arhitecturale moderne, rustice, clasice sau individualizate. În funcție de dimensiunile și performanța focarelor cu care sunt dotate, acestea pot încălzi suprafețe destul de generoase, cuprinse între 60 și 200 mp.

Așadar, încearcă oferta meșterilor sibieni care, grație experienței dobândite în cei peste 20 ani de activitate și prin specialiștii săi bine puși la punct cu tot ceea ce înseamnă universul sistemelor de încălzire alternativă, pot să vă ajute să luați cea mai bună decizie pentru nevoile specifice ale fiecărui cămin, fie că este vorba despre o casă, o afacere sau un apartament la bloc. De la șemineele tradiționale sau moderne pe lemne, șeminee pe gaz, șeminee electrice și până la modele deorative de biosemineu, toate produsele comercializate beneficiază de garanția calității, testate să devină soluții fiabile pentru confortul, siguranța și căldura căminului tău!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii