Papa Francisc refuză întâlnirea cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo: ”Este o exploatare a Papei în perioada premergătoare alegerilor”

Papa Francisc refuză întâlnirea cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo: ”Este o exploatare a Papei în perioada premergătoare alegerilor”
Papa Francisc refuză întâlnirea cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo: ”Este o exploatare a Papei în perioada premergătoare alegerilor”. Foto: caracter ilustrativ
Publicat: 02/10/2020, 12:39
Actualizat: 02/10/2020, 16:35

Papa Francisc a refuzat să se întâlnească cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, săptămâna aceasta, pentru că liderul catolic nu vrea să fie folosit în scopuri politice pe fondul campaniei electorale din SUA, a declarat miercuri un înalt oficial al Vaticanului.

Pompeo, extrem de critic față de planul Vaticanului de a reînnoi un pact bilateral de doi ani cu China

Pompeo, înaintea întâlnirilor de la Roma de săptămâna aceasta cu miniștrii italieni, a fost extrem de critic față de planul Vaticanului de a reînnoi un pact bilateral de doi ani cu China.

Washington s-a alăturat unui cor de critici împotriva acordului cu China, pe fondul neîncrederii crescânde față de Beijing și a condamnării maltratării sale față de minorități și a eforturilor de a împiedica China să dobândească legitimitate morală din relația sa cu Vaticanul. Dar examinarea intensificată vine, de asemenea, pe fondul ofertei președintelui SUA Donald Trump pentru realegere în noiembrie.

„Vaticanul își pune în pericol autoritatea morală în cazul în care reînnoiește acordul”, a scris Pompeo pe Twitter, citând abuzuri ale drepturilor omului și lipsa libertății religioase din China.

Era programat să se întâlnească joi cu omologul său din Vatican și cu alți oficiali pentru a-și susține cazul.

Dar, la un eveniment organizat de ambasada SUA privind libertatea religioasă miercuri seară, unul dintre acești oficiali a arătat clar că Pompeo a fost înlăturat oficial de Papa Francisc.

Întrebat de agenția de știri italiană ANSA dacă organizarea evenimentului a constituit o exploatare a Papei în perioada premergătoare alegerilor, arhiepiscopul Paul Gallagher, secretarul Vaticanului pentru relațiile cu statele, a spus:

„Da, tocmai de aceea papa nu se va întâlni cu secretarul de stat american Mike Pompeo „.

Acord între Sfântul Scaun și China cu privire la nominalizările episcopilor

În septembrie 2018 a fost semnat un acord de reper provizoriu Vatican-China, punctul culminant al eforturilor depuse de Papa Francisc și de predecesorii săi, Sfântul Ioan Paul al II-lea și Papa Benedict al XVI-lea, care vizează normalizarea numirii episcopilor și aducerea întregii Biserici Catolice din China în comuniunea cu Roma.

Dar unii dintre credincioșii din subteran din China au rezerve profunde în legătură cu acordul, văzându-l ca fiind o vânzare către guvernul comunist și o trădare a loialității lor îndelungate față de papă.

În timp ce detaliile acordului rămân secrete, se consideră că Papa are ultimul cuvânt cu privire la candidații episcopi prezentați de Beijing. În fața nominalizării candidatului, se înțelege că discuțiile informale se desfășoară între cele două părți, așa cum s-a întâmplat și în timpul ultimelor decenii.

Într-un interviu recent cu un program de televiziune italian, negociatorul principal al Vaticanului, arhiepiscopul Claudio Maria Celli, a confirmat că Sfântul Scaun „vrea să continue cu acest pas, vrea să meargă înainte”.

Între timp, evidența libertății religioase a Chinei s-a înrăutățit, contribuind la neîncrederea și suspiciunea crescândă față de guvernul de la Beijing din Europa și SUA.

Dar Vaticanul speră că, obținând recunoașterea Papei, va contribui la normalizarea bisericii și la îmbunătățirea condițiilor pentru catolici pe termen lung.

Pompeo a avertizat anterior miniștrii italieni că Beijing încearcă să-și crească influența în Italia prin investiții economice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului