Papa Francisc refuză întâlnirea cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo: ”Este o exploatare a Papei în perioada premergătoare alegerilor”

Redactor:
Florentina Dinu
Papa Francisc refuză întâlnirea cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo: ”Este o exploatare a Papei în perioada premergătoare alegerilor”
Papa Francisc refuză întâlnirea cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo: ”Este o exploatare a Papei în perioada premergătoare alegerilor”. Foto: caracter ilustrativ

Papa Francisc a refuzat să se întâlnească cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, săptămâna aceasta, pentru că liderul catolic nu vrea să fie folosit în scopuri politice pe fondul campaniei electorale din SUA, a declarat miercuri un înalt oficial al Vaticanului.

Pompeo, extrem de critic față de planul Vaticanului de a reînnoi un pact bilateral de doi ani cu China

Pompeo, înaintea întâlnirilor de la Roma de săptămâna aceasta cu miniștrii italieni, a fost extrem de critic față de planul Vaticanului de a reînnoi un pact bilateral de doi ani cu China.

Washington s-a alăturat unui cor de critici împotriva acordului cu China, pe fondul neîncrederii crescânde față de Beijing și a condamnării maltratării sale față de minorități și a eforturilor de a împiedica China să dobândească legitimitate morală din relația sa cu Vaticanul. Dar examinarea intensificată vine, de asemenea, pe fondul ofertei președintelui SUA Donald Trump pentru realegere în noiembrie.

„Vaticanul își pune în pericol autoritatea morală în cazul în care reînnoiește acordul”, a scris Pompeo pe Twitter, citând abuzuri ale drepturilor omului și lipsa libertății religioase din China.

Era programat să se întâlnească joi cu omologul său din Vatican și cu alți oficiali pentru a-și susține cazul.

Dar, la un eveniment organizat de ambasada SUA privind libertatea religioasă miercuri seară, unul dintre acești oficiali a arătat clar că Pompeo a fost înlăturat oficial de Papa Francisc.

Întrebat de agenția de știri italiană ANSA dacă organizarea evenimentului a constituit o exploatare a Papei în perioada premergătoare alegerilor, arhiepiscopul Paul Gallagher, secretarul Vaticanului pentru relațiile cu statele, a spus:

 

„Da, tocmai de aceea papa nu se va întâlni cu secretarul de stat american Mike Pompeo „.

Acord între Sfântul Scaun și China cu privire la nominalizările episcopilor

În septembrie 2018 a fost semnat un acord de reper provizoriu Vatican-China, punctul culminant al eforturilor depuse de Papa Francisc și de predecesorii săi, Sfântul Ioan Paul al II-lea și Papa Benedict al XVI-lea, care vizează normalizarea numirii episcopilor și aducerea întregii Biserici Catolice din China în comuniunea cu Roma.

Dar unii dintre credincioșii din subteran din China au rezerve profunde în legătură cu acordul, văzându-l ca fiind o vânzare către guvernul comunist și o trădare a loialității lor îndelungate față de papă.

În timp ce detaliile acordului rămân secrete, se consideră că Papa are ultimul cuvânt cu privire la candidații episcopi prezentați de Beijing. În fața nominalizării candidatului, se înțelege că discuțiile informale se desfășoară între cele două părți, așa cum s-a întâmplat și în timpul ultimelor decenii.

Într-un interviu recent cu un program de televiziune italian, negociatorul principal al Vaticanului, arhiepiscopul Claudio Maria Celli, a confirmat că Sfântul Scaun „vrea să continue cu acest pas, vrea să meargă înainte”.

Între timp, evidența libertății religioase a Chinei s-a înrăutățit, contribuind la neîncrederea și suspiciunea crescândă față de guvernul de la Beijing din Europa și SUA.

Dar Vaticanul speră că, obținând recunoașterea Papei, va contribui la normalizarea bisericii și la îmbunătățirea condițiilor pentru catolici pe termen lung.

Pompeo a avertizat anterior miniștrii italieni că Beijing încearcă să-și crească influența în Italia prin investiții economice.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Anunț uimitor despre pensii: se întâmplă acum cu banii a milioane de români
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide