UE sancționează hackerii ruși și chinezi pentru presupusele atacuri informatice

Redactor:
Florentina Dinu
UE sancționează hackerii ruși și chinezi pentru presupusele atacuri informatice
UE sancționează hackerii ruși și chinezi pentru presupusele atacuri informatice

Uniunea Europeană a impus joi sancțiuni financiare și de călătorie pentru un departament al serviciului de informații militare din Rusia și firmelor din Coreea de Nord și China pentru participarea lor suspectă la infracțiuni informatice din întreaga lume.

În prima sa sancțiune legată de infracțiuni informatice, UE a vizat departamentul pentru tehnologii speciale ale serviciului de informații militare ruse, cunoscut sub numele de Direcția principală a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, a declarat într-un comunicat, citat de Reuters.

Companii din Europa au avut pierderi mari în urma infracțiunilor informatice produse de Rusia

Blocul comunitar a acuzat serviciul rus că a efectuat două infractiuni informatice în iunie 2017, care au lovit mai multe companii din Europa, soldând cu pierderi financiare mari. Serviciul este, de asemenea, acuzat de două infractiuni informatice împotriva rețelei electrice din Ucraina în 2015 și 2016.

Patru persoane care lucrează pentru serviciul de informații militare ruse au fost, de asemenea, sancționate pentru că ar fi participat la o tentativă de cyberattack împotriva Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) din Olanda, în aprilie 2018.

Compania nord-coreeană Chosun Expo a fost, de asemenea, sancționată pentru suspiciunea că ar fi sprijinit grupul Lazarus, care este considerat responsabil pentru o serie de atacuri majore la nivel mondial, inclusiv o sumedenie de 81 de milioane de dolari împotriva contului Băncii Bangladeshului la Banca Rezerva Federală din New York în 2016, cea mai mare fraudă cibernetică din lume.

Compania este de asemenea legată de un atac împotriva studioului de film de la Sony, Sony Pictures, pentru a preveni lansarea unui film satiric despre liderul nord-coreean Kim Jong-un în 2014.

Trezoreria Statelor Unite a impus anul trecut sancțiuni grupului Lazarus și altor două grupuri de hackeri din Coreea de Nord pentru presupusa participare la atacurile asupra Sony Pictures și a băncii centrale din Bangladesh, printre altele. Acesta a spus că principalul serviciu de informații din Coreea de Nord se afla în spatele grupurilor de hackeri.

Coreea de Nord a negat orice implicare în atacurile cibernetice

Sancțiunile UE au lovit și firma chineză Haitai Technology Development, care este acuzată că a sprijinit cyberattack-ul – cunoscut sub numele de Operațiunea Cloud Hopper – menit să fure date comerciale sensibile din partea multinaționalelor din întreaga lume. Două persoane chineze implicate în atacuri au fost, de asemenea, sancționate.

Sancțiunile includ interdicțiile de călătorie și înghețarea activelor. Persoanelor fizice, companiilor și altor entități din UE li se interzice să pună fonduri la dispoziția celor lista neagră.

Misiunea diplomatică a Chinei în Uniunea Europeană a declarat într-o declarație, vineri, devreme că China „este un apărător ferm al securității rețelei și una dintre cele mai mari victime ale atacurilor de hackeri”.

China dorește menținerea securității cibernetice globale prin „dialog și cooperare” și nu prin sancțiuni unilaterale, a adăugat declarația.

Inchide