Protest, vineri seară, în fața Spitalului „Matei Balș”. Ce demisii s-au cerut, după incendiul care a ucis cinci pacienți

Protest, vineri seară, în fața Spitalului „Matei Balș”. Ce demisii s-au cerut, după incendiul care a ucis cinci pacienți
Protest, vineri seară, în fața Spitalului Matei Balș după incendiul care a ucis cinci pacienți (FOTO: Mihai Pop)
Publicat: 29/01/2021, 22:28
Actualizat: 29/01/2021, 22:39

Zeci de persoane au protestat, vineri seară, în fața Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din Capitală, unde astăzi a avut loc un incendiu care a ucis cinci pacienți bolnavi de Covid-19.

Participanții le-au cerut românilor să iasă în stradă și au scandat mai multe lozinici care îi vizau în special pe președintele României, Klaus Iohannis, și pe șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, pe care îi consideră principalii vinovați de tragediile din spitalele din România.

„Iohannis la sparanghel”, „Arafat la pușcărie” și „Demisia”, au strigat, printre altele, protestatarii, care au fost păziți de jandarmi, potrivit Mediafax.

Protestatarii s-au mobilizat pe Facebook, deoarece „la doar câteva luni de la tragedia de la Piatra Neamț, un nou incendiu face victime într-un spital din România”.

De altfel, ei au motivat pe rețeaua de socializare decizia de a ieși în stradă: „În ciuda repetării acestor dezastre în instituțiile din sistemul public de sănătate, de la Maternitatea Giulești și până la Institutul Matei Balș reacția autorităților este transpartinic aceeași”.

Românii nu mai vor să audă scuze și aruncarea culpei de la o autoritate la alta. Dar mai presus de asta, vă rugăm să aveți decența de a nu mai trata și tragedia de la Balș precum cazurile Giulești, Apuseni, Siutghiol, #colectiv – sub nicio formă nu vom accepta ca morții să fie găsiți vinovați pentru ceea ce s-a întâmplat. La fel cum este inacceptabil ca nicio instituție publică având atribuții de monitorizare și control și nicio persoană aflată în funcție publică și cu atribuții manageriale să nu își asume responsabilitatea pentru această tragedie”, au scris pe rețeaua de socializare cei care au lansat evenimentul „Opriți măcelul din sănătate”.

Protestatarii au solicitat măsuri urgente legislative și administrative ale Guvernului și autorităților competente, pentru siguranța reală a pacienților în spitalele din România.

Incendiul la ”Matei Balș”, soldat cu cinci victime

Cinci persoane care sufereau de COVID-19 au decedat în urma incendiul care a izbucnit vineri dimineaţa, în jurul orei 5.00 la Institutul Materi Balş din Capitală.

Alţi 102 pacienţi au fost evacuaţi, iar 53 au fost transferaţi la alte spitale.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a precizat că au fost 10 apeluri la 112 pentru a anunţa incendiul, primul la 5:04, însă nu se auzea decât un zgomot de fond, iar cel care a sunat a fost reapelat şi a semnalat izbucnirea incendiului.

În data de 29 ianuarie a.c., la 112 s-au înregistrat 10 apeluri de urgenţă, după cum urmează, transmite STS:

„05:04:09 – apelul a durat 57 de secunde, persoana care a sunat nu a comunicat informaţii, se auzea doar zgomot de fond. Operator 112 STS a reapelat numărul de la care s-a iniţiat apelul la ora 05:05:07, persoana anunţând că este un incendiu la Spitalul Matei Balş. 05:04:28 – în paralel, un alt operator 112 STS a preluat un alt apel efectuat de către o femeie care a semnalat incendiul şi cerea ajutor. Ulterior, au mai fost înregistrate apeluri referitoare la incendiu, la următoarele ore: 05:06:37, 05:06:40, 05:09:05, 05:09:06, 05:13:41,  05:18:51, 06:06:49.

Apelurile au fost procesate, indexate şi transferate către toate agenţiile specializate de intervenţie (ISU-SMURD, Serviciul de Ambulanţă, Poliţie, Jandarmerie)”, anunţă oficialii STS.

Momentul în care a izbucnit incendiul de la Institutul ”Matei Balș”, surprins de o cameră de supraveghere

Jurnaliștii de la Europa Liberă au obținut primele imagini video cu izbucnirea incendiului de la „Matei Balș”, de la o cameră de luat vederi care acoperă curtea interioară a spitalului.

Care ar putea fi cauzele declanșării incendiului de la „Matei Balș”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a făcut o serie de declarații referitoare la incendiul care a izbucnit vineri dimineață la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală. Voiculescu a declarat, referitor la posibilele cauze ale declanșării incendiului, că există două posibilități.

Momentan nu este clar. Vin de la «Matei Balş» am văzut clădirea. Evident că a fost un incendiu violent. (…) Sunt două piste: o problemă punctuală, o greşeală individuală (…) datoria noastră este să ne uităm la greşelile de sistem. Aştept să văd rapoartele de control care s-au făcut, am cerut toate aceste rapoarte din ultimele 6 luni”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

FOTO: Mihai Pop

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers