Ședinţă de Guvern. Programul de relansare economică, pe ordinea de zi

Ședinţă de Guvern. Programul de relansare economică, pe ordinea de zi
Publicat: 16/07/2020, 10:33
Actualizat: 16/07/2020, 15:26

Guvernul se reuneşte joi, la ora 17.00,  în şedinţă extraordinară, pe ordinea de zi fiind anunțate mai multe proiecte  aferente Programului de relansare economică.

Guvernul a făcut publice proiectele de acte normative incluse pe agenda şedinţei care este programată de la ora 17.00, aceasta putând fi completată în timpul discuțiilor de la Palatul Victoria. Printre acestea se numără proiecte de ordonață de urgență pentru sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile.

1. PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de persoane cele mai defavorizate care beneficiază de mese calde pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde, acordate din fonduri externe nerambursabile precum şi unele măsuri de distribuire a acestora.

2. PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind unele măsuri pentru aprobarea Programului Naţional de racordare a populaţiei şi consumatorilor non-casnici la reţeaua inteligentă de distribuţie a gazelor naturale.

3. PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind unele măsuri pentru asigurarea eficientizării procesului decizional al fondurilor externe nerambursabile destinate dezvoltării regionale în România.

4 PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operaţional Competitivitate 2014 – 2020, în contextul crizei COVID-19, precum si alte măsuri în domeniul fondurilor europene.

Pe agendă este inclus și un memorandul cu tema asigurarea finanţării necesare contractării proiectelor depuse în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 2 – Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii pentru cererile de finanţare a căror valoare nerambursabilă totală depăşeşte valoarea alocării financiare.

Ce a anunțat premierul ieri

În cadrul şedinţei extraordinare de ieri a Guvernului în care s-a aprobat prelungirea stării de alertă, premierul Orban a anunţat miercuri, că joi Executivul va discuta spre adoptare actele normative necesare pentru implementarea Programului de relansare economică pe care l-a anunţat.

„Păstrăm şedinţa de guvern de joi. Şedinţa de guvern de joi va fi dedicată actelor normative pentru implementarea Programului de relansare economică ‘Reclădim România’ şi celorlalte acte normative de pe ordinea de zi obişnuită”, a afirmat Orban.

În cadrul şedinţei de guvern de joi, ar putea fi aprobat, între altele, un act normativ privind sprijinirea companiilor mari, discutat deja în Executiv.

Premierul Ludovic Orban a solicitat pe 1 iulie  miniștrilor să elaboreze proiectele de acte normative

Premierul Ludovic Orban a precizat pe 1 iulie că Planul Național de Investiții și Relansare Economică este unul ambițios și le-a solicitat miniștrilor să elaboreze proiectele de acte normative astfel încât, într-o lună, să existe instrumentele pentru punerea în practică a acestui program.

„Acest plan va schimba strategia de dezvoltare a României, va schimba viziunea asupra modului în care România trebuie să se dezvolte, să se modernizeze, să-şi crească competitivitatea pe plan internaţional şi sunt convins că prin acest Plan Naţional de Investiţii şi Relansare Economică vom reuşi să asigurăm o dezvoltare accelerată a României, o creştere economică ce să fie bazată pe piloni sustenabili”, a menționat Orban, în debutul ședinței de Guvern.

Planul Național de Investiții și Relansare Economică cuprinde mai multe măsuri de sprijin pentru economia românească, inclusiv fonduri și granturi nerambursabile numite de către specialiști „helicopter money”.

Măsurile prevăzute în acest plan de relansare economică vizează firmele mari și mici, precum și angajații și angajații, la nivel local și central.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anuluiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase