Cererea de spații de birouri în București, aproape la jumătate față de anul trecut

Cererea de spații de birouri în București, aproape la jumătate față de anul trecut
Pandemia a afectat puternic piața spațiilor de birouri din Capitală / Sursa foto: Avison Young România
Publicat: 16/07/2020, 17:27
Actualizat: 16/07/2020, 19:13

Datele celui mai recent studiu privind piața birourilor din Bucureștic onfirmă impactul puternic al pandemiei de COVID-19  asupra acestui segment, în primul semestru al anului. Fenomenul „work from home” – munca de acasă – a provocat o scădere a cererii cu 45%, față de perioada similară a anului trecut.

Piața spațiilor de birouri din București a fost afectată puternic de pandemia de COVID în primul semestru al anului 2020: cererea a scăzut cu 45%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar multe proiecte nu au reușit să fie gata la termen, arată cel mai recent studiu, realizat de Avison Young, cel mai mare broker imobiliar din Canada, cu birou și în România.

Rata finalizării construcțiilor noi a scăzut cu 50%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, dezvoltatorii par că sunt descurajați și construiesc în continuare. Până la finalul anului vor fi finalizate alte patru mari proiecte în zone precum Centru Vest, Barbu Văcărescu sau Floreasca. Nivelul chiriei pentru spațiile de birouri moderne din București a rămas stabil, 19 euro/mp/lună, se arată în comunicatul transmis, joi, de reprezentanții Avison Young.

Fondată în 1978 în Toronto, Canada, Avison Young are în momentul de față peste 37 de milioane de metri pătrați sub management. și oferă servicii de consultanță imobiliară în peste 100 de birouri din 15 țări, printre care și Canada, SUA, Mexic, Marea Britanie, Germania sau România.

Unele companii vor spații mai mari pentru asigurarea distanțării fizice

Cererea totală de spații de birouri s-a aflat într-un trend descendent, înregistrând o scădere puternică din cauza pandemiei: 112.000 mp, cu 45% mai scăzută în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Cererea netă reprezintă 72.000 mp cu tranzacționați (aproximativ 65%) și este împărțită între cerere nouă (71%) și relocări în interiorul stocului de spații de birouri moderne (29%).

„Conceptul de „work from home” (WFH – telemunca n.r.), testat înainte de doar câteva companii, a devenit foarte popular în acest an al pandemiei. Deși chiriașii încă analizează efectele implementării acestui concept, se disting două puncte de vedere principale: companiile vor avea nevoie de același spațiu sau mai puțin din cauza WFH sau vor avea nevoie de același spațiu sau mai mult pentru a-și desfășura activitatea – ținând cont de distanțarea fizică”, este de părere David Canta, Managing Director Avison Young.

Comparând structura cererii noi înregistrate în S1 2020 cu situația din S1 2019, suprafața  închiriată de companiile interesate să deschidă noi operațiuni în România a scăzut cu 80%. Pe de altă parte, au crescut cu 9% relocările din spații de birouri vechi, precum vile sau apartamente, în spații de birouri moderne, se arată în comunicatul transmis.

Care sunt zonele cu cea mai mare căutare

Potrivit studiului Avison Young, zona de Centru Vest rămâne preferată companiilor interesate de spații de birouri noi, atrăgând o treime din volumul cererii nete înregistrate în București în prima jumătate a acestui an, urmată de zona de Nord (18%) și zona de Sud (13%).

În același timp, tranzacțiile de renegociere au însumat 39,500 mp, cu 25% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut. Cea mai mare parte a spațiilor pentru care s-au renegociat termenii contractuali se regăsesc în zona de Centru Vest și în zona Piața Presei Libere – Expoziției.

Conform datelor brokerului imobiliar, cei mai dinamici chiriași ai primului semestru au continuat să fie companiile din sectorul IT&C, cu 25% din cererea netă, urmați de companiile din Finance/Banking/Insurance (21%) și cele din domeniul Serviciilor Profesionale (17%). Cele mai mari tranzacții de închiriere derulate de aceste companii au fost cele de renegociere și relocările din spații vechi în spații modern de birouri.

Rata de neocupare, cu 80 de puncte procentuale (0,8%) mai mare față de anul trecut

Rata generală de neocupare a spațiilor de birouri moderne din București la finalul S1 2020 este de 9,8%, cu 80 de puncte procentuale (0,8%) mai ridicată față de finalul anului 2019. În total sunt 315,000 mp de spații de birouri disponibile pentru închiriere, cea mai mare parte a acestora (23%) aflându-se în zona Pipera Nord, arată studiul citat.

De partea cealaltă, zona de Sud are o rată de neocupare aproape de zero, iar cele mai mici rate de neocupare se înregistrează în Barbu Văcărescu – Floreasca (3,5%), Zona de Vest (3,8%) și Piața Presei Libere – Bd. Expoziției (6%) și zona de Centru Vest (13%).

„Rata generală de neocupare a spațiilor de birouri moderne ar putea să crească în continuare, dacă ținem cont de faptul că în prezent sunt în construcție spații de birouri de aproximativ 345,000 mp cu dată de finalizare până la finalul anului viitor”, apreciază David Canta, Managing Director Avison Young.

Stocul de spații noi, o creștere mult sub nivelul preconizat

În raportul prezentat de Avison Young se mai arată că, în primul semestru, stocul spațiilor moderne de birouri a ajuns la 3,22 milioane de metri pătrați, ceea ce înseamnă o creștere de doar 3% față de aceeași perioadă a anului trecut. Asta, în condițiile în care specialiștii se așteptau la începutul anului la o cerere record pe acest segment. În prima jumătate a anului 2020 au fost finalizate șase proiecte de birouri cu o suprafață totală închiriabilă de 107.000 mp.

Cele mai mari proiecte finalizate în semestrul I sunt: Ana Tower în zona de Nord, Globalworth Campus – clădirea C în Pipera Sud, respectiv cea de-a treia clădire a proiectului The Bridge, situată în zona de Centru Vest. În cea de-a doua jumătate a acestui an sunt programate pentru livrare spații noi de birouri care ocupă 94.000 mp. Cele mai multe se află în zonele Barbu Văcărescu – Floreasca și în Centrul Capitalei.

Proiecte ce însumează 250.000 mp, anunțate pentru anul viitor

La finalul anului, piața spațiilor de birouri de birouri clasa A și B va fi de 3,3 milioane de metri pătrați. La finalul trimestrului al treilea urmează să fie finalizate proiectele Campus 6.2 & 6.3 al dezvoltatorului Skanska, în zona Centru Vest (20.000 mp, respectiv 18.000 mp), One Tower (One United Properties) în zona Barbu Văcărescu – Floreasca (24.000 mp) și Mincu Offices, zona CBD (4.200 mp), conform comunicatului citat.

La finalul anului este preconizată finalizarea unui alt proiect important, Globalworth Square (Globalworth), tot în zona Barbu Văcărescu – Floreasca (28.000 mp).

Conform studiului brokerului imobiliar, pentru anul viitor sunt anunțate proiecte de birouri cu o suprafață închiriabilă de aproximativ 250.000 mp, cele mai active zone fiind și Barbu Văcărescu – Floreasca office hub și zona de Centru, unde vor fi construite jumătate din aceste spații.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Solistul celebru care s-a VINDECAT de cancer! A fost la un pas de moarte, dar...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii