Cum o cheamă, de fapt, pe Ana Blandiana, în buletin: „Am o COLECȚIE de nume. Toată lumea îmi spune Doina”

Publicat: 21/04/2024, 12:56

Ana Blandiana este o proeminentă poetă, eseistă și figură politică din România.  Invitată la podcastul „Altceva cu Adrian Artene” ea a povesit ce nume are în buletin și cum a ajuns la acest pseudonim.

Născută pe 25 martie 1942, sub numele Otilia Valeria Coman, în Timișoara, ea a adoptat pseudonimul Ana Blandiana pentru operele sale literare.

„Toată lumea în spune Doina”

„În primul rând, în afară de faptul că mă cheamă în pașaport Otilia Valeria, toată lumea îmi spune Doina. Am o colecție de nume. Când am întrebat-o pe mama de când a început să mi se spună Doina, nu își amintea, pur și simplu, se pare că tot eu m-am botezat, când eram foarte mică.

Ana Blandiana a fost un joc, aveam un joc sui generis de colegi, prin clasa a opta, a noua, am făcut un concurs de pseudonime și Blandiana, satul mamei și numele unui castru roman de pe deal, de deasupra satului, am pus Ana ca rimă la Blandiana și am câștigat concursul de pseudonime.

Iar după aceea, când s-a înființat revista „Tribuna”, din Cluj, care era o revistă mai descuiată și am trimis toți versuri acolo, atunci m-am gândit că dacă trimit cu numele meu nu am nicio șansă, deoarece tata era închis și am semnat cu Ana Blandiana, dar nu mi-a folosit la prea mult, pentru că a apărut o poezie, am debutat, dar a apărut și un denunț că sub pseudonimul Ana Blandiana se ascunde fiica unui dușman al poporului”, a povestit celebra scriitoare în podcastul lui Adrian Artene.

Ana Blandiana și Adrian Artene, o discuție Tulburătoare și Înălțătoare

Tulburătoarea și Înălțătoarea discuție dintre cei doi fini cunoscători ai cuvântului în sens intens artistic a avut premiera sâmbătă, 20 aprilie, pe canalul oficial de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”.

Folosind slove născute, parcă, din miezul cordului, poeta Ana Blandiana reușește să se expună în acest episod de podcast ca o construcție literară formată metaforic din poezie și narațiune, atingând punctul culminant intens într-o explicație profundă despre Dumnezeu și Dumnezeirea poeziei care este, spune domnia sa, o formă de Înviere.

Pentru Ana Blandiana poezia i-a fost înainte de Facere și posibil că așa îi va fi și după Existență.

„Am făcut versuri înainte să știu să scriu”, mărturisește Ana Blandiana, iar noi, publicul, îi mulțumim pentru faptă și artă.

Discuția dintre poetă și jurnalist s-a prelungit pe parcursul a mai bine de o oră, iar profunzimea și intensitatea emoției face bine să fie trăită, așadar ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările, pentru că în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletul.

Podcastul integral poate fi vizionat aici

Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de FacebookInstagramTik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.

Despre Ana Blandiana

Ana Blandiana s-a impus ca una dintre vocile principale ale literaturii române în a doua jumătate a secolului al XX-lea și continuă să fie foarte apreciată pentru contribuțiile sale la poezie și activism.

Poezia lui Blandiana explorează adesea teme precum opresiunea, libertatea și condiția umană. Scrierile ei reflectă experiențele sale trăite sub regimul comunist condus de Nicolae Ceaușescu în România, și ea a devenit cunoscută pentru opoziția sa curajoasă față de dictatură. Opera lui Blandiana se caracterizează prin adâncimea, lirismul și reflecțiile profunde asupra realităților sociale și politice ale timpului său.

Pe lângă activitățile sale literare, Blandiana s-a implicat activ în cauze politice și sociale. Ea a cofondat Asociația Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din România, care își propune să păstreze memoria victimelor comunismului și să promoveze valorile democratice. Activismul și realizările sale literare i-au adus numeroase premii și onoruri, atât în România, cât și în plan internațional, consolidându-i statutul ca una dintre cele mai importante figuri ale literaturii și culturii române.

Vă recomandăm să citiți și:

Ana Blandiana, invitată la podcastul „ALTCEVA cu Adrian Artene”: „Am făcut versuri înainte să știu să scriu. Se speriau că vorbeam singură”

Ana Blandiana, DEZVĂLUIRI emoționante despre tatăl său: ”Atunci când predica, veneau oameni și din alte locuri și nu încăpeau în biserică”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
McDonald’s va vinde, în premieră, burgeri mai mari