Cum o cheamă, de fapt, pe Ana Blandiana, în buletin: „Am o COLECȚIE de nume. Toată lumea îmi spune Doina”

Publicat: 21/04/2024, 12:56

Ana Blandiana este o proeminentă poetă, eseistă și figură politică din România.  Invitată la podcastul „Altceva cu Adrian Artene” ea a povesit ce nume are în buletin și cum a ajuns la acest pseudonim.

Născută pe 25 martie 1942, sub numele Otilia Valeria Coman, în Timișoara, ea a adoptat pseudonimul Ana Blandiana pentru operele sale literare.

„Toată lumea în spune Doina”

„În primul rând, în afară de faptul că mă cheamă în pașaport Otilia Valeria, toată lumea îmi spune Doina. Am o colecție de nume. Când am întrebat-o pe mama de când a început să mi se spună Doina, nu își amintea, pur și simplu, se pare că tot eu m-am botezat, când eram foarte mică.

Ana Blandiana a fost un joc, aveam un joc sui generis de colegi, prin clasa a opta, a noua, am făcut un concurs de pseudonime și Blandiana, satul mamei și numele unui castru roman de pe deal, de deasupra satului, am pus Ana ca rimă la Blandiana și am câștigat concursul de pseudonime.

Iar după aceea, când s-a înființat revista „Tribuna”, din Cluj, care era o revistă mai descuiată și am trimis toți versuri acolo, atunci m-am gândit că dacă trimit cu numele meu nu am nicio șansă, deoarece tata era închis și am semnat cu Ana Blandiana, dar nu mi-a folosit la prea mult, pentru că a apărut o poezie, am debutat, dar a apărut și un denunț că sub pseudonimul Ana Blandiana se ascunde fiica unui dușman al poporului”, a povestit celebra scriitoare în podcastul lui Adrian Artene.

Ana Blandiana și Adrian Artene, o discuție Tulburătoare și Înălțătoare

Tulburătoarea și Înălțătoarea discuție dintre cei doi fini cunoscători ai cuvântului în sens intens artistic a avut premiera sâmbătă, 20 aprilie, pe canalul oficial de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”.

Folosind slove născute, parcă, din miezul cordului, poeta Ana Blandiana reușește să se expună în acest episod de podcast ca o construcție literară formată metaforic din poezie și narațiune, atingând punctul culminant intens într-o explicație profundă despre Dumnezeu și Dumnezeirea poeziei care este, spune domnia sa, o formă de Înviere.

Pentru Ana Blandiana poezia i-a fost înainte de Facere și posibil că așa îi va fi și după Existență.

„Am făcut versuri înainte să știu să scriu”, mărturisește Ana Blandiana, iar noi, publicul, îi mulțumim pentru faptă și artă.

Discuția dintre poetă și jurnalist s-a prelungit pe parcursul a mai bine de o oră, iar profunzimea și intensitatea emoției face bine să fie trăită, așadar ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările, pentru că în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletul.

Podcastul integral poate fi vizionat aici

Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de FacebookInstagramTik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.

Despre Ana Blandiana

Ana Blandiana s-a impus ca una dintre vocile principale ale literaturii române în a doua jumătate a secolului al XX-lea și continuă să fie foarte apreciată pentru contribuțiile sale la poezie și activism.

Poezia lui Blandiana explorează adesea teme precum opresiunea, libertatea și condiția umană. Scrierile ei reflectă experiențele sale trăite sub regimul comunist condus de Nicolae Ceaușescu în România, și ea a devenit cunoscută pentru opoziția sa curajoasă față de dictatură. Opera lui Blandiana se caracterizează prin adâncimea, lirismul și reflecțiile profunde asupra realităților sociale și politice ale timpului său.

Pe lângă activitățile sale literare, Blandiana s-a implicat activ în cauze politice și sociale. Ea a cofondat Asociația Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din România, care își propune să păstreze memoria victimelor comunismului și să promoveze valorile democratice. Activismul și realizările sale literare i-au adus numeroase premii și onoruri, atât în România, cât și în plan internațional, consolidându-i statutul ca una dintre cele mai importante figuri ale literaturii și culturii române.

Vă recomandăm să citiți și:

Ana Blandiana, invitată la podcastul „ALTCEVA cu Adrian Artene”: „Am făcut versuri înainte să știu să scriu. Se speriau că vorbeam singură”

Ana Blandiana, DEZVĂLUIRI emoționante despre tatăl său: ”Atunci când predica, veneau oameni și din alte locuri și nu încăpeau în biserică”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Președintele iranian Ebrahim Raisi a murit într-un accident de elicopter
Experimentata Raicu l-a 'prins' pe şefuleţ! Ce a făcut micuţul pervers înainte de întâlnire
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Traian Băsescu: Ar fi o mare greșeală a României să nu dea Ucrainei un sistem...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care...
Bunicul fetei ucise la Sibiu, detalii cutremurătoare! "Când am auzit..."
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Top 30 cele mai bune universităţi din România: UBB, UB şi Politehnica din Bucureşti conduc...
Marea IUBIRE a lui Nikola Tesla! „Dintre toate, cel mai mult mi-a plăcut...
Rămas bun, maestre! A murit marele actor. Și-a luat adio
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
”Cam vulgară” Lidia Buble, criticată dur după ce a apărut la bustul gol
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Test de cultură generală. Ce înseamnă SOS?
×