VIDEO. Dan Puric, interviu „greu”, de „Ziua Culturii Naționale”: „Eminescu a aprins câte o lumânare fiecarui voievod. Nu i-a lăsat să moară”

Publicat: 14/01/2024, 14:41
Actualizat: 14/01/2024, 14:52

Podcastul „Altceva cu Adrian Artene” marchează „Ziua Culturii Naționale” cu o discuție „grea” cu Dan Puric. Omul de cultură a vorbit despre una dintre „moștenirile” pe care le-a lăsat poetul Mihai Eminescu poporului român.

„Zicea Friedrich Nietzsche că un „un popor nu e mare prin numărul de genii pe care îl are, ci prin felul în care poporul apreciază aceste genii. Aici nu e vorba de popor, dar instituțiile: instituțiile de teatru, de arte, Academia Română, Facultate de medicină, să vezi mormintele! Dacă te duci în Germania sau în Franța, nu există așa ceva. Dar nu vorbesc acuma despre popor, ci despre instituții. Am văzut un om simplu că-i punea la Marin Moraru sau maestrului Dem Rădulescu câte o floare. Eminescu știi ce-a făcut? A aprins câte o lumânare la fiecare voievod, nu i-a lăsat să moară. I-a pomenit. I-a băgat într-o veșnică liturghie.

Eu simt o protecție de la mama, de la tata, de la bunica. (…) Există forma asta de comunicare.

Eminescu ne-a legat cu veșnicia poporului român. A lăsat puțin istoria într-o parte. (…) Arta înaltă ridică pe undeva condiția, îl ridică. Credința îți deschide aripile către acel ceva, către taină și de asta raportul românului cu transcendentul e vechi”, a explicat, la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”, omul de cultură Dan Puric.

Ediție specială de „Ziua Culturii Naționale”

Omul de cultură Dan Puric a fost invitatul lui Adrian Artene, într-o ediție specială a podcastului „Altceva cu Adrian Artene”, care va a avut premiera sâmbătă, 13 ianuarie, de la ora 19:00, pe canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”.

15 ianuarie, ziua în care, în 1850, se năștea Mihai Eminescu, a devenit, începând cu anul 2011, Ziua Culturii Naționale. În perfect acord cu momentul și cu menirea sa, „Altceva cu Adrian Artene” marchează „Ziua Culturii Naționale” cu o discuție „GREA” cu IMENSUL Dan Puric. O discuție care, desigur, se află la mâna și inspirația celui despre care putem spune, negreșit, că este unul dintre cei mai puternici ambasadori ai culturii românești.

„Este o plăcere să stau de vorbă cu Dan Puric căruia i-am propus să ne bucurăm dialogând despre esența culturii din România, iar Maestrul a acceptat și îi mulțumesc nespus pentru acest lucru. Așadar, sâmbătă, 13 ianuarie, de la ora 19:00, privitorii „Altceva” vor avea ocazia să participe alături de noi la o poveste despre poporul român, despre omenie, despre omul liber, dar și despre puterea credinței. Desigur, invitatul meu a vorbit cu respect despre valorile culturale, despre Mihai Eminescu, Petre Țuțea sau Mircea Eliade. Te invit să urmărești o ediție specială „Altceva”, ediție în care mi-am dorit să punctez cum se cuvine „Ziua Culturii Naționale”!, a spus realizatorul podcastului, Adrian Artene.

Dan Puric, un invitat mai mult decât potrivit, având în vedere multitudinea de premii naționale și internaționale pe care respectatul actor, eseist, autor și regizor de teatru le-a obținut de-a lungul timpului, grație activității sale culturale.

Podcastul integral poate fi vizionat aici:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului