„MIHU” din filmul „Toate pânzele sus”, amintiri din „epoca de aur”: „Toți profesorii înțelegeau că trebuie să am părul lung, mai puțin…”

Publicat: 19/05/2024, 14:48
Actualizat: 19/05/2024, 14:50

Invitatul lui Adrian Artene la podcastul „ALTCEVA” din această săptămână, actorul Cristian Șofron a vorbit despre faptul că, la 13 ani, a fost distribuit alături de Amza Pellea, Octavian Cotescu și Gheorghe Dinică.

Cristian Șofron, născut pe 9 mai 1958 în București, România, este un actor român de teatru, televiziune și film, cunoscut publicului larg pentru rolul marinarului Mihu din filmul serial „Toate pânzele sus”.

Cariera sa a început la o vârstă foarte fragedă, debutând la doar 13 ani în filmul „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” (1972), regizat de Sergiu Nicolaescu și bazat pe nuvela „Moartea lui Ipu” de Titus Popovici.

Adrian Artene l-a întrebat pe invitatul lui dacă își mai amintește replici din perioada copilăriei, pe care le-a folosit în piese de teatru.

„«Nu sta lungit pe pământ, pământul are puteri ascunse care intră în om cu multă viclenie», spunea domnul Amza la începutul filmului. Da, mai vin frânturi din replici. E ciudat că a trecut ceva timp de atunci, dar uite că lucrurile pe care le-ai trăit cu adevărat, care au însemnat ceva pentru tine, rămân undeva în suflet, în primul rând”, a răspuns actorul Cristian Șofron.

„Să-i am în fața mea pe Amza Pelea, Sergiu Nicolaescu sau Octavian Cotescu m-a marcat foarte mult”

„Când aveam 13 ani a avut loc premiera filmului („Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” – n.red.), dar înainte filmele își făceau drumul lor, durau atât cât ar trebui să dureze filmările, durau cu anii. Deci practic eu l-am cunoscut pe domnul Amza pe la vreo 11 ani, cât au durat toate filmările.

Eu am avut această șansă ca în momentul în care am deschis ochii asupra lumii, desigur, în afara familiei mele, să-i am în fața lor pe Amza Pelea, pe Sergiu Nicolaescu, pe Octavian Cotescu, pe domnul Dinică și mulți, mulți, mulți alții. Sunt convins că lucrul ăsta a însemnat foarte mult pentru evoluția mea, pentru cariera mea artistică, dar sunt convins că au însemnat lucruri importante și pentru formarea mea ca om. Ochii mei de atunci (au văzut -n.red.) bunătatea, generozitatea, umorul deosebit, grija domnului Amza față de mine în mod special. M-a marcat foarte mult și iată că, după atâția și atâția și atâția ani, simt aici”, a mai spus invitatul lui Adrian Artene.

„Duceam hârtii de pe peste tot și toată lumea înțelegea, mai puțin profesorul de Muzică”

Celebrul actor a vorbit și despre perioada în care era elev și era nevoit să poarte părul lung, pentru că acest lucru era impus de rolurile pe care le juca.

„Cât am fost pe la școală – pentru că trebuie să recunosc că mai lipseam – în general, aveam o oarecare îngăduință din partea profesorilor apropo de absențe. Am schimbat vreo trei sau patru școli în perioada aceea. Pentru că purtam părul mare la toate filmele pe care le-am făcut, (…) tot duceam hârtii de pe peste tot, de la Buftea, de la Ministerul Învățământului. Țin minte că era toată lumea înțelegea, dar era un domn profesor de Muzică și din două în două săptămâni mă întreba «Dar, cu părul ăla, ce-i?». În rest, nu am avut mari probleme. E adevărat că felul meu de a fi nu cred că le-a dat nici colegilor, nici profesorilor motive să aibă o oarecare reacție din punctul ăsta de vedere”, a povestit actorul.

Podcastul integral poate fi urmărit aici:

Distribuit în peste 40 de filme

Cristian Șofron, copilul-fenomen al filmului din România lui Ceaușescu, a fost invitatul lui Adrian Artene, în cadrul celei mai noi ediții a podcastului „Altceva cu Adrian Artene”.

Cristian Șofron este actorul care i-a „furat” rolul lui Horațiu Mălăele din „Toate pânzele sus” și i-a dat viață lui Mihu, dar l-a pierdut pe „Pistruiatul” în fața lui Costel Băloiu. Și astăzi, oamenii îl strigă pe stradă „Mihu”, la aproape 50 de ani de la premiera mini-serie. Și cele mai importante momente din viața lui Cristian Șofron sunt legate de serialul-fenomen, una dintre cele mai iubite și mai vizionate producții românești.

„România a avut cel puțin doi copii fenomen. Cu unul dintre ei, domnul Costel Băloiu, am vorbit la această masă, la Altceva. Cu al doilea ne întâlnim azi. Este un actor faimos, distribuit alături de figurile legendare ale teatrului și filmului. Este un Shirley Temple al României. A fost unul dintre cei mai populari adolescenți în perioada de glorie a cinematografiei noastre. Cristian Șofron.” (Adrian Artene)

A fost distribuit în aproape 40 de filme, a lucrat cu monștri sacri ai teatrului și filmului românești (Amza Pellea, Octavian Cotescu, Ion Dichiseanu, Ion Besoiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, George Alexandru, etc), dar a fost și director la Teatrul Odeon, iar azi, Cristian Șofron este directorul Teatrului Stela Popescu.

ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube ”Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările, pentru că în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletului.

Conținutul ”Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, InstagramTik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.

Vă recomandăm să citiți și:

Cristian Șofron, unul dintre copiii-fenomen ai cinematografiei din România, invitat la ALTCEVA: ”Plecam cu lunile de acasă”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Kevin Spacey a cedat și a izbucnit în lacrimi la TV, când a fost...
Multimilionarul de 71 de ani se însoară cu o ”puștoaică”! I-a lăsat jumătate de avere...
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Ultimele imagini cu Anca Molnar în viață! Filmare cutremurătoare de la spital, la scurt timp...
Răsturnare de situație! Ce se întâmplă cu voturile de la sectorul 1
Sfâşietor! Ultimul schimb de mesaje între Anca Molnar şi soţul său: 'Te rog să mai...
E total schimbat după ce a învins cancerul! A slăbit ENORM și abia dacă îl...
Ce să faci dacă pleci cu maşina în vacanţă. Sfatul mecanicilor auto
„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri
Violeta Bănică are un iubit! Ce părere are Andreea Marin despre alegerea fiicei sale: „Sunt...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Nemții au pus mâna pe noul DUSTER 2024 și l-au tunat. Modificările sunt notabile -...
În ultimul an, aproape 11.000 de români au intrat în clubul bogaţilor. Numărul românilor bogaţi...
A fost găsită BRUMĂ pe MARTE! Cercetătorii credeau că e IMPOSIBIL!
Maghiarii cuceresc România: Este un moment istoric
Dispare un medicament important din România. Decizia a fost luată
Imagini tulburătoare de la priveghiul make-up artistului Anca Molnar. Gestul neobișnuit făcut la căpătâiul regretatei...
Știrea momentului! Prezentator celebru, găsit mort în Grecia! Ultimele clipe din viață, surprinse de camerele...
Roberta, discuție cu Bogdan despre Antoni și Rebecca. De ce nu crede în relația lor....
Cum a petrecut Loredana Groza de ziua ei de naștere? Artista a făcut senzație: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Pe vremea lui Ceausescu, Bulă intră în măcelărie: - Aveţi mânzat?
Cercetătorii au descoperit un antibiotic revoluționar, care protejează bacteriile „bune”
×