Părintele Pimen de la Athos: Dumnezeu ne vrea smeriți. Când ne înălțăm din cauza mândriei, ne îngăduie un necaz. Atunci auzim de la medic „CANCER”

Publicat: 25/02/2024, 15:18
Actualizat: 25/02/2024, 15:24

Părintele Pimen Vlad, starețul Chiliei „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” de la Schitul Lacu din Sfântul Munte Athos, este invitatul lui Adrian Artene din această săptămână. El a vorbit în cadrul podcastului ALTCEVA despre o temă foarte importantă pentru credincioși: „Cum dialogăm cu Dumnezeu?”.

„Ce facem atunci când nu găsim răspunsuri?? și, mai ales, „Cum putem avea un dialog cu Dumnezu?” – sunt două dintre întrebările la care a răspuns părintele de la Muntele Athos, în cadrul podcastului „ALTCEVA cu Adrian Artene”.

„În primul rând, trebuie răbdare. Noi întotdeauna vrem repede. Nu! Ne înarmăm cu răbdare și atunci începem să ne rugăm, ne rugăm, ne rugăm și nu trebuie să fim egoiști ca Dumnezeu să vină să ne dea răspunsul direct”, a explicat Părintele Pimen Vlad.

Dumnezeu ne vrea smeriți. Preferă un păcătos smerit decât un drept mândru. N-ai cum să fii și mândru, și drept. În momentul în care tu te socoți drept, tu deja ești căzut că te-ai înălțat pe mândrie. Noi devenim un fel de dușmani a lui Dumnezeu când ne înălțăm și avem încredere în noi. Dumnezeu ne vrea smeriți. Uneori îngăduie să cădem în anumite păcate, doar să ne smerim pentru că dacă vede că noi din cauza mândriei începem să ne înălțăm, să facem rău celor din jur, pentru că ne socotim drepți, atunci Dumnezeu ne îngădui o cădere, un necaz, o suferință, o boală, ceva ca să ne smerim.

Și atunci mergem la doctor și ne spune: cancer de gradul trei. Și atunci ai pe listă că mai ai o lună și te duci acasă, te uiți în dreapta, te uiți în stânga și după aia începi să spui «Doamne, am auzit că tu faci minuni». Și astfel începi să te smerești. Dumnezeu dacă știe că te-ai smerit de ajuns și e de folos, ți-a luat boala”, a spus Părintele Pimen Vlad.

E vreodată prea târziu să ne întoarcem fața spre Dumnezeu?

„Prea târziu e după ce am închis ochii și s-a terminat, dar până acolo tot timpul există. Au fost oameni care, indiferent cum și-au trăit viața, în ultimul moment și când și-au dat seama când nu mai au mult, s-au smerit. S-au spovedit și au fost împărtășiți și a doua zi au plecat senini. Dumnezeu ne așteaptă până ultimul moment. 

Treaba e că nu știm când e ultima clipă. De asta nu trebuie să amânăm până la bătrânețe. Dar de unde știi că-n noaptea asta nu-ți stă inima? De unde știi că mâine n-ai accident din mașină? De unde știi că nu intervine ceva și s-a terminat? Și ce-ai făcut? (…)

Toate legăturile astea aici, pe pământ, materiale sunt ca niște rădăcini, ca niște frânge care țin de pământ și nu vrem să ne rupem de ele ca să ne ducem în bucurie. Atunci, cu cât avem mai multe legături, cu atâta ne este mai greu să ne desprindem”, a mai spus partenerul de dialog al lui Adrian Artene.

Pentru episodul care a avut premiera sâmbătă, 24 februarie, echipa Altceva a poposit deasupra lumii, pe Muntele Athos, în vizită la Părintele Pimen, starețul Chiliei „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” de la Schitul Lac.

Toate cele peste 80 de minute de discuție, sunt o lecție deschisă despre Bunătatea Sufletului, despre rigorile vieții trăită în cutumele Binelui, despre Nădejde și Ajutor Divin, despre Mulțumire și Rugăciune, despre Familie și Dragoste.

Podcastul integral poate fi urmărit aici

Părintele Pimen, la Altceva cu Adrian Artene

Părintele Pimen Vlad,  starețul Chiliei „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” de la Schitul Lacu din Sfântul Munte Athos, s-a născut în 1970, în comuna suceveană Cornu Luncii, din părinți creștini, care au avut nouă copii. Este, de metatie, de la Mănăstirea Sihăstria.

În 1993 a plecat în Muntele Athos. Și despre călugărie, și despre ajungerea în Sfântul Munte, părintele spune: „M-a luat Maica Domnului de mână și m-a adus” – recunoscând în toată viața sa ajutorul și mijlocirea Maicii Domnului.

Primii doi ani la Schitul Lacu au fost cu multe greutăți și neajunsuri, dar și cu multă liniște și împăcare. Au urmat doi ani petrecuți în Mănăstirea Sfântului Pavel, pentru a învăța limba greacă. Apoi, revenit la Schitul Lacu, părintele Pimen a reconstruit de la zero Chilia „Sfântul Artemie” – fără nici un ban strâns înainte. A viețuit acolo timp de 12 ani, alături de fratele său după trup, părintele Dosoftei, care i-a urmat în Sfântul Munte.

Apoi, pe locul unei foste mari biserici, tot cu hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică, a ajuns să construiască chilia la care este acum stareț. A primit întotdeauna ajutor minunat și concret de la oameni, de la Dumnezeu și de la Maica Domnului.ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene” acolo unde, în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletul.

Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de FacebookInstagramTik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.

Vă recomandăm să citiți și:

„Ce este VIAȚA?”. Răspunsul Părintelui Pimen Vlad: „Dumnezeu ne-a dat-o ca să o trăim frumos și, la urmă, să plecăm în bucurie dincolo”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Devine obligatoriu și în România. Măsura se aplică în toate țările UE
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului