VIDEO | Profesorul Vlad Ciurea, despre experiența care l-a marcat după ce a operat un marinar. „Îl bagi în sală, îl deschizi și mă chemi și pe mine să văd”

Publicat: 26/05/2022, 18:17
Actualizat: 26/05/2022, 18:19

Profesorul Vlad Ciurea este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului „ALTCEVA” care va fi difuzat sâmbătă, 28 mai, începând cu ora 19.00. Printre altele, celebrul medic neurochirurg a povestit experiența prin care a trecut după ce a operat un marinar, caz de care își amintește foarte clar pentru că l-a marcat.

„Țin minte ca a fost un caz cu un marinar care a căzut în cala vaporului, pe Dunăre, și l-au adus prin Giurgiu, de urgență, la București. În urma investigațiilor, am găsit o fractură și un cheag de sânge și am operat acest lucru, iar medicul primar a fost total de acord. Operația a decurs bine, și-a revenit, dar problemele de chirurgie erau foarte dificile pe vremea aceea erau foarte dificile. Acea hemostază, oprirea sângerării în creier, e foarte dificilă și diferă de abdomen și de alte lucruri. Operația a reușit, dar în trei zile s-a lăsat în jos și m-am gândit atunci ce s-a întâmplat. Și mi-am dat seama, în gardă, că sigur – am întrebat și colegii mai în vârstă, cu părul alb – s-a refăcut hematomul”, a spus profesorul Ciurea, printre altele, la podcastul ALTCEVA.

Dar și mai marcantă a fost, după această întâmplare, reîntâlnirea cu medicul primare care acceptase intervenția chirurgicală.

„Dimineata, la ora 5 jumate, eram la dânsul la ușă. I-am zis că am operat… si a zis «Stiu!». Am înghețat! Când m-a fixat, m-a făcut gheată, din toate punctele de vedere, am transpirat. Un duș rece din ăla ca în povestirile lui Victor Hugo, cu «Oamenii mării». Mi-a zis… «Te duci acum și-l bagi în sală, îl deschizi și mă chemi și pe mine să văd». Așa am făcut, un cuvânt n-a spus… nici deșteptule, nici frumosule, nici tâmpitule, nici alte cuvinte «înălțătoare». A trecut totul… si peste un timp mi-a spus: «Să știi ca ai venit, mi-ai spus, am apreciat că ai recunoscut tot, ca nu ai ascuns nimic, de aceea am avut toată încrederea». Și tot pe mine m-a pus să operez”, a precizat medicul neurochirurg.

Medicul Ciurea a mai povestit despre prima sa operație, dar și despre mintea care încearcă să facă față schimbărilor din societate, despre puterea gândurilor și despre exercițiile de gimnastică pe care le face pentru antrenarea creierului.

De asemenea, a explicat cum ne putem cultiva fericirea, a vorbit despre stările depresive și despre cum ne influențează ele, cum ”atrag” bolile autoimune.

Alexandru Vlad Ciurea este doctor în Științe medicale, Președinte al Societatii de Neurochirurgie, director al Spitalului Bagdasar Arsenie vreme de 6 ani, Vicepresedinte al Societatii Mondiale de Neurochirurgie, Membru al Academiei de Stiinte Medicale. A scris peste 40 de tratate în domeniul Neurochirurgiei și a făcut peste 20.000 de operații pe creier.

Urmărește interviul integral cu Vlad Ciurea, sâmbătă, 28 mai, de la ora 19, doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase