VIDEO Adrian Năstase: „UE are tot felul de cercuri concentrice și trebuie să treci la fel ca la șotron. Noi am intrat destul de greu în Uniunea Europeană”

Publicat: 19/12/2022, 22:52

Acceptarea României în spațiul Uniunii Europene s-a făcut destul de greu din pricina opoziției mai multor state care susțineau că țara noastră nu poate securiza granițele, spune fostul premier al României, Adrian Năstase, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

„Uniunea Europeană are tot felul de cercuri concentrice și trebuie treci la fel ca la șotron, dintr-unul în altul și nu e atât de ușor. Noi am intrat destul de greu în Uniunea Europeană și pe urmă am intrat, în 1 Mai, în spațiul Schengen din punctul de vedere al eliminării vizelor și deci al călătoriilor. De fapt, din 2002 pentru și mai spuneam cu un alt prilej, noi am primit această permisiune din partea Uniunii Europene, din partea statelor membre în zona Schengen, la un an după Bulgaria. Bulgarii au putut circule liber din ianuarie 2001. Noi ne-am chinuit un an de zile să-i convingem pe nemți, pe austrieci, pe alții, pe francezi suntem în situația de a rezolva aceste lucruri”, a declarat Adrian Năstase.

Fostul premier spune că Ion Țiriac a contribuit foarte mult la eliminarea vizelor de călătorie pentru români în spațiul Schengen.

„Pentru l-ai pomenit pe Țiriac, trebuie ne aducem aminte totuși de rolul pe care l-a avut el în contactele cu ministrul de interne german, care era foarte pornit împotriva noastră, pentru nu știu ce gafă făcută de un ministru de interne de dinainte de 2000, dar el ne-a ajutat luăm legătura cu ministrul de interne din Germania.

Ministrul respectiv a venit pe urmă și Ioan Rus a avut un rol important. Ministrul respectiv a venit în România în câteva rânduri. Am fost și la un meci de fotbal România-Germania era cred pe stadion, la Rapid și am reușit, timp de un an de zile, chestiunea aceasta era pe ordinea de zi la ședințele de guvern în fiecare săptămână și verificam diverse lucruri, luam măsuri, ținem cont de unele observații”, a spus Năstase.

Fostul prim-ministru a amintit că după un an de muncă intensă timp în care România a făcut multe eforturi în chestiuni ce privesc securizarea frontierelor de stat, am reușit ca la un Consiliu JAI să câștigăm dreptul de a circula fără vize în spațiul Schengen.

„Am reușit modernizăm structura Poliției, chestiunile legate de frontieră, echipamente și așa mai departe. A fost o muncă de un an de zile și am reușit până la urmă, cred în noiembrie sau decembrie 2001 la un Consiliu JAI am primit permisiunea, deci, acordul unanim pentru eliminarea vizelor și de la 1 ianuarie românii care acuma circulă liber probabil nu-și mai aduc aminte lucrurile au fost rezolvate atunci destul de complicat”, a afirmat el.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului