VIDEO Cristoiu, despre căderea Guvernului din Italia: „Italia a ajuns aici pentru că Draghi pe de o parte seamănă cu Barna, adică e nesărat și pe de altă parte a vrut să fie un fel de Mussolini”

Publicat: 21/07/2022, 21:56

Premierul Italiei, Mario Draghi este vinovat pentru căderea Guvernului din Peninsulă pentru că „pe de o parte seamănă cu Barna, adică e nesărat și pe de altă parte el a vrut să fie un fel de Mussolini”, adică nu a permis niciunui partid să se dezvolte și a refuzat să negocieze cu ele, spune publicistul și scriitorul Ion Cristoiu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.

Întrebat ce se întâmplă în Italia după ce premierul Mario Draghi și-a dat demisia, Ion Cristoiu a spus: „Italia a ajuns aici pentru că Draghi, pe de o parte seamănă cu Barna, adică e nesărat și pe de altă parte el a vrut să fie un fel de Mussolini.

După demisia lui Conte, pentru că acolo „Cinque stelle” care era un fel de USR, avea un procentaj serios, a rămas o hărmălaie. Nu cred că exista în istoria unei țări europene o asemenea coaliție care era alcătuită „Cinque stelle”, care e aproape de extrema stângă și Forzza Italia care e un fel de AUR. Imaginați-vă o coaliție alcătuită din UDMR, AUR, partidul lui Dragnea, PSD și PNL. Și atunci Draghi care era Banca Europeană a fost invitat să coordoneze această hărmălaie. El a pus drept condiție că hărmălaia asta trebuie să asculte de el.

Pe măsura apropierii de alegeri, că anul viitor sunt alegeri, au început să se uite la sondaje. Cinque stelle a început să se prăbușească pentru că Draghi nu a permis niciunui partid să se dezvolte. Deci criza a pornit de la Cinque stelle.

Italia lui Draghi a fost foarte prudentă față de acest război din Ucraina pentru că Italia este foarte dependentă de gazul rusesc. La un moment dat probabil că a venit și la Draghi unu și a bătut la ușă și el s-a schimbat. A fost atunci la Kiev. A început să vorbească și el cu arme și Cinque stelle în electoratul lor nu voia asta și i-a spus ministrului de Externe „fă politica noastră!”.

Această criză nu este produsă decât de orgoliul lui Draghi. După ruperea lui Cinque stelle a fost un vot în Senat la care partidul s-a abținut, dar a trecut.

Președintele republicii, care e și el un fel de „tata Noe” i-a respins și i-a zis: „Du-te și obține un vot de încredere”. El a obținut vot de încredere, miercuri în Senat, dar trei partide s-au abținut și asta l-a pus pe el într-o dilemă.

Avea sau să înghită gălușca, dar el era mort pentru el are nevoie de măsuri foarte dure pentru că acolo nu discuta, sau își depune demisia și vor avea loc alegeri în septembrie”, a declarat Ion Cristoiu.

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase