VIDEO | Dana Gîrbovan: „CJUE spune că este inadmisibil să nu lași judecătorul să decidă”

Publicat: 18/08/2022, 23:59

Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, a fost invitata lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Judecătoarea vorbește despre transformările din justiția română, dar și despre ce înseamnă în zilele noastre a-ți căuta dreptatea, în toate formele ei.

Acest tip de decizie a CJUE-ului, care nu-și asumă practic un verdict, va duce la o practică neunitară, iar Curtea Constituțională spune același lucru. Urmează apoi două decizii, din nou ale CJUE-ului și citindu-le atentă, mi-am dat seama că de fapt, Curtea nu a surprins exact problema ridicată de Curtea Constituțională a României, ci a rămas cantonată pe faptul că CCR a îndrăznit să critice decizia Curții, spunând că parțial și-a depășit competențele și mai ales că a pus la îndoială principiul acesta al forței superioare al tratatului față de Constituția României.

Repet, Curtea Constituțională a României nu are altă cale, Ea este garantul respectării Constituției, e obligată respecte Constituția. Este clar care sunt limitele. CJUE spune că este inadmisibil și contrar dreptului european, să nu lase judecătorul național să decidă el însuși modul în care aplică o decizie a CJUE-ului, ci să fie ținut de considerentele de decizie a Curții Constituționale. 

De regulă, sunt respectate deciziile Curții Constituționale. Numai Curtea poate să interpreteze tratatul. De ce numai Curtea? Tocmai pentru a asigura uniformitatea aplicării dreptului la nivel european. Dacă fiecare judecător din fiecare țară interpretează dreptul european cum vrea, s-a dus cu unitatea dreptului european”, a spus judecătoarea Dana Gîrbovan.

O nouă ediție pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Tineți aproape!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase