VIDEO | Ion Cristoiu: „O regulă a unei informații pe care vrei s-o strecori este ca informația să circule. La ora actuală, noi, pe planetă, nu avem un judecător de pace, pentru că toți sunt implicați”

Publicat: 08/07/2022, 23:37
Actualizat: 08/07/2022, 23:45

Ion Cristoiu, publicist și scriitor, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta consideră că publicarea discuției telefonice dintre Emmanuel Macron și Vladimir Putin reprezintă o „șmecherie mediatică” lansată de ruși, pentru ca informația să circule. De asemenea, invitatul lui Marius Tucă este de părere că Occidentul a făcut o mare greșeală prin implicarea în războiul dintre Rusia și Ucraina, în condițiile în care rușii numesc această ofensivă militară drept „operațiune specială”.

M. Tucă: Dumneavoastră credeți dialogul acesta a fost dat publicității de KGB-iști?

Ion Cristoiu: O regulă a unei informații pe care vrei s-o strecori este ca informația circule. Au zis că ce descoperire, ce scurgere uriașă din discuția aia și toată lumea a fost curioasă. Dar, de fapt, în discuția aia era un moment în care Putin zice: ‘Dar când a venit maidanul, ăia au ars oameni de vii’. Asta este o mare șmecherie mediatică, dai ceva care atrage atenția. Păi altfel nu citea nimeni, nu asculta nimeni. Din punct de vedere al războiului, ei (n.r – rușii) nu întâmplător numesc ‘operațiune specială’. Ei nu sunt în război, de aia nici n-au declarat război, n-au declarat mobilizare. Ei au trimis niște tipi să rezolve ceva.

Din punct de vedere al imaginii în Rusia, nu e vorba de un război. E foarte important pentru ruși, dar nici mondial nu e un război. În cazul de față, nu întâmplător au numit-o ‘operațiune specială’. Adică au zis așa: ‘Noi suntem foarte puternici’. Ce zicea Suleyman Magnificul? Păi zicea așa: ‘Avem un gheaur acolo – așa ne spunea nouă, la Moldova –care nu plătește tribut’. Păi și ce, se mobiliza tot imperiul? Trimitea o pașa și ne bătea. Așa și dincoace. Eu spun ca imagine, în senul ăsta a zis.

M. Tucă: De ce ne întoarcem la acest discurs? De ce discursul acesta permanent agresiv al Occidentului pentru înarmarea Ucrainei? De ce nu militează pentru pace?

Ion Cristoiu: La ora actuală, noi, pe planetă, nu avem un judecător de pace, pentru toți sunt implicați.

M. Tucă: Se vorbea despre Israel ar putea fi.

Ion Cristoiu: Nu, eu vorbesc de o mare putere. Occidentul a făcut o greșeală uriașă. Adică în loc se rezume la condamnare, în primă fază, a intrat în război, prin sancțiunile economice care au fost, ei fiind induși în eroare, bănuiesc de Servicii sau de portari sau cine o fie acolo. ‘Cu sancțiunile astea economice îi terminăm pe ruși, în trei luni i-am terminat’ – deci ei din start au avut impresia că trebuie ne implicăm în acest război ca fim victorioși. Este foarte greu dai înapoi acum. De ce a fost o greșeală? Pe de-o parte, nu îți posibilitate dai înapoi.

Adică dacă măcar Franța sau Germania spunea: ‘Noi ne vârâm, noi sigur condamnăm, dar noi vrem pace’. A doua și cea mai mare greșeală este faptul nu-i cunosc pe ruși, ei toți judecă. Și atunci, în campania din Rusia, este clar nu are cum fie împotriva lui Putin poporul rus, pentru i s-a prezentat: ‘Noi ne batem cu Ucraina, dar, de fapt, nu ne batem cu Ucraina, ne batem cu tot Occidentul.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?